Je to drahé! Nemecká ekonomika trpí
23 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

IW: Konflikt na Ukrajine bude v roku 2023 stáť nemeckú ekonomiku 175 miliárd eur

"Nové prepočty Inštitútu pre nemeckú ekonomiku (IW kvantifikujú straty, ktoré možno očakávať už v roku 2023: napríklad vojna na Ukrajine a všetky ekonomické hrozby s ňou spojené budú stáť asi 175 miliárd eur. Po očistení o ceny to zodpovedá približne 4,5 % HDP,“ uvádza sa v tlačovej správe zverejnenej v pondelok na webovej stránke inštitútu.

Celkovo to so stratami v dôsledku pandémie bude predstavovať 595 miliárd eur, zdôrazňujú vedci. IW v štúdii prirovnal súčasný stav k simulovanému „kontrafaktuálnemu ekonomickému vývoju“, teda svetu, v ktorom sa konflikt na Ukrajine nezačal, a preto neexistujú vysoké ceny energií ani problémy s dodávkami.

Priama strata sa podľa vedcov dá odhadnúť na 2000 eur na obyvateľa krajiny.

„Ide o výnimočnú situáciu, ktorá nás bude v najbližších mesiacoch zamestnávať a bude záťažou pre prosperitu,“ komentoval výsledky štúdie ekonóm IW Michael Gremling.

Západ vystupňoval sankčný tlak na Rusko kvôli Ukrajine, čo viedlo k vyšším cenám elektriny, palív a potravín v Európe a Spojených štátoch . Ruský prezident Vladimir Putin už skôr vyhlásil, že politika zadržiavania a oslabovania Ruska je dlhodobá stratégia Západu a sankcie zasadili vážnu ranu celej globálnej ekonomike. Hlavným cieľom Západu je podľa neho zhoršovať životy miliónov ľudí. Ruská federácia viackrát vyhlásila, že Rusko vyrieši všetky problémy, ktoré mu Západ vytvorí.

Prejav europoslanca hovorí za všetko! POZOR, toto chcú progresívci v Bruseli
Guy Verhofstadt je liberálny belgický europoslanec, ktorý je známy tým, že víta ilegálnu migráciu do Európy a LGBT aktivistov na školách. Dokonca chce zničiť Rusko, posielať zbrane a uvaliť sankcie už aj na európskych podnikateľov. Marián Ďuriš z... Čítať ďalej
23 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!