V obciach Kľak a Ostrý Grúň si pripomenuli udalosti Krvavej nedele z roku 1945
22 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

V obciach Kľak a Ostrý Grúň v okrese Žarnovica si v nedeľu pripomínali udalosti z januára 1945, keď pri vypálení obcí nacistami prišlo o život 148 ľudí. Na pietnom spomienkovom zhromaždení na takzvanú Krvavú nedeľu sa zúčastnili aj zástupcovia Ministerstva obrany (MO) SR.

TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Napriek skutočnosti, že od týchto tragických udalostí uplynulo 78 rokov a čas zahladil mnohé jazvy v srdciach a mysliach, nezabúdajme na zločiny z rokov druhej svetovej vojny a ich obete z radov odvážnych príslušníkov a podporovateľov národnooslobodzovacieho hnutia," uviedol generálny tajomník Služobného úradu MO SR Peter Kozák. Poukázal tiež na súčasné zdokumentované vojnové zločiny príslušníkov ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajine, ktoré podľa jeho slov pripomínajú tragédie, ku ktorým došlo v slovenských obciach počas vojnových rokov.

Tragické udalosti v Kľakovskej doline sa odohrali 21. januára 1945, dôvodom bola pomoc miestnych obyvateľov partizánskym skupinám Slovenského národného povstania. Na obec Kľak zaútočila v ranných hodinách protipartizánska jednotka Edelweiss na čele s SS, ktorej príslušníkmi boli aj Slováci. V obci zabili 84 ľudí vrátane žien, detí či starcov, viacerí zaživa uhoreli v zapálených domoch.

Príslušníci jednotky Edelweiss v súčinnosti s osobitnou jednotkou SS a jednotkou Heimatschutzu v rovnaký deň zaútočili aj na obec Ostrý Grúň. V jednom z domov postupne zabili 64 občanov, dom následne podpálili.

"Zvyšných obyvateľov obce vyhnali a obec vyrabovali. O tri dni neskôr sa do obce vrátili a vypálili zvyšných 112 obytných domov, ako aj všetky samoty a senníky v doline. Až do oslobodenia mali všetci civilní obyvatelia zakázaný vstup do celého údolia," priblížila hovorkyňa rezortu.

FOTO: Ostrý Grúň

Facebook@Ostrý Grúň

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik