Viac ako polovica bohatstva planéty patrí 81 miliardárom
17 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Celkové bohatstvo 81 najbohatších ľudí planéty presahuje polovicu celkového svetového bohatstva, uvádza správa dobročinnej organizácie Oxfam.

Za posledné dva roky zvýšilo 1 % najbohatších ľudí sveta svoj majetok o 26 biliónov dolárov, zatiaľ čo celosvetové číslo vzrástlo o 42 biliónov dolárov. To znamená, že najbohatší tvorili dve tretiny rastu, zatiaľ čo zvyšných 99 % populácie spoločne zvýšilo svoj majetok len o 16 biliónov dolárov, podľa správy prezentovanej na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

To naznačuje, že tempo akumulácie prostriedkov najbohatšími ľuďmi sa zrýchlilo, poznamenáva CNBC.

Napraviť by to mali vyššie dane

Gabriela Bucherová, výkonná riaditeľka Oxfam International, vyzvala na vyššie dane pre superbohatých, pričom uviedla, že je to „nevyhnutná podmienka na zníženie nerovnosti a obnovenie demokracie“. Zmeny v daňovej politike podľa nej pomôžu vyrovnať sa s prebiehajúcimi krízami vo svete. "Zdanenie superbohatých a veľkých korporácií je východiskom z dnešných prekrývajúcich sa kríz. Je čas vyvrátiť pohodlný mýtus, že znižovanie daní pre najbohatších spôsobuje, že ich bohatstvo nejakým spôsobom "uniká" všetkým ostatným," povedala Bucherová.

Na 1 % najbohatších pripadá 45,6 % svetového bohatstva, zatiaľ čo na spodných 50 % pripadá podľa výpočtov Oxfamu len 0,75 %. Za posledné dva roky sa bohatstvo miliardárov zvýšilo v priemere o 2,7 miliardy dolárov za deň.

Medzi tisíckou najbohatších ľudí na svete bolo len 124 žien a päť černochov.

Bohatí dane neplatia, alebo len minimum

V správe sa uvádza, že stropy pre sadzby osobných príjmov sú nižšie a menej progresívne. Priemerná daňová sadzba pre najbohatších v OECD (zahŕňa 38 štátov) sa zároveň znížila z 58 % v roku 1980 na nedávnych 42 %. Pre sto krajín je priemer ešte nižší – približne 31%.

Výsledkom je, že mnohí z najbohatších ľudí planéty neplatia takmer žiadne dane. Napríklad jeden z najbohatších ľudí v histórii Elon Musk, šéf výrobcu elektromobilov Tesla, má reálnu sadzbu dane 3,2 %. Druhým najbohatším človekom je šéf Amazon.com Inc. Jeff Bezos – platí dane so sadzbou menšou ako 1 %. Medzitým jeden z obchodníkov na trhu, s ktorým Oxfam spolupracuje v Ugande, Aber Kristin, platí 40 % zo svojich príjmov na daniach.

Je naozaj celý svet proti Rusku?
De Gaullov vnuk verí, že väčšina svetovej populácie podporuje Rusko. Pierre de Gaulle tiež vyhlásil, že bol „šokovaný pokusmi zakázať ruskú kultúru na Západe“. Izolácia Ruska je mýtus, podporujú ho dve tretiny svetovej populácie! Vyhlási vnuk... Čítať ďalej
17 | 01 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme