Ďalšie PRERAZENIE DNA! Naď nazval protifašistických bojovníkov HÁVEĎOU! Chmelár to ledva rozdýchal
17 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Po opiciach a dezolátoch je tu háveď, ktorá prekáža Naďovi! Jaro Naď nemá žiadne morálne právo určovať  URČOVAŤ protifašistickým bojovníkom, ako si majú uctievať svojich padlých druhov! Historik a politický analytik Eduard Chmelár takto reagoval na vyhlásenie dočasne povereného ministra obrany Naďa a jeho ministerstva, že so Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov (SZPB) zvažuje ďalšiu spoluprácu. Naši dedovia sa zo stanoviska MO SR musia v hrobe obracať!

"S pobúrením som prijal informáciu, že ministerstvo obrany sa vyhráža Slovenskému zväzu protifašistických bojovníkov, že ho nebude pozývať na oslavy SNP pre účasť delegácie Ruskej federácie na piatkových oslavách výročia oslobodenia mesta Poltár. Pýtam sa, koho iného chce pozývať na podujatia spojené so Slovenským národným povstaním, ako tých zopár priamych účastníkov, ktorí ešte žijú? Koho si má SZPB uctiť, ak nie tých, ktorí padli pri oslobodzovaní Slovenska spod jarma fašizmu, teda aj ruských vojakov? Potomkov banderovcov?," právom sa rozčúlil vo svojom statuse na sociálnej sieti Chmelár.

A ďalej približuje historické fakty. "13. januára 1945 po silnej delostreleckej paľbe a za cenu veľkých obetí vstúpila Červená armáda do Poltára a oslobodila ho. Primátor mesta Peter Sitor, ktorý sa sovietskym vojakom poďakoval za hrdinstvo, pri tejto príležitosti povedal: „Pred sedemdesiatimi ôsmimi rokmi naše mesto oslobodili vojaci sovietskej armády. Pripadá mi nesprávne a účelové, že sa z témy konca druhej svetovej vojny stala politická téma. Nemiešajme minulosť a súčasnosť, nevytvárajme nezmyselné hádky a poďakujme vojakom, ktorí bojovali, za ich veľké hrdinstvá.“."

Chmelár sa pýta, kde berie odvolaný minister Jaro Naď tú drzosť sa k takýmto veciam ešte vyjadrovať. "Všetci si želáme, aby v čase osláv SNP nemal už žiadne právomoci v tomto smere a svojou prítomnosťou nešpinil pamiatku na túto najvýznamnejšiu udalosť moderných slovenských dejín. Táto vláda zničila vzťahy so SZPB tak, ako žiadna iná. Zuzana Čaputová dnes prijala pravicové think-tanky, ktoré podľa nej „pomáhajú spájať, čo iní rozdeľujú“. Zaujímalo by ma, čo pomohol spojiť taký Grigorij Mesežnikov alebo Magda Vášáryová, rovnako ako to, prečo z „občianskej spoločnosti“ vyčleňuje organizácie s masívnou, a teda skutočne občiansky reprezentatívnou členskou základňou, ktoré doteraz odmieta prijať. Medzi nich patrí aj Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, Matica slovenská a ďalšie. Žiadne spájanie spoločnosti, táto citlivo vnímajúca osôbka dokáže akceptovať iba malé skupinky liberálov, ktoré zlepšujú jej mediálny imidž," prízvukuje historik.

Podľa Chmelára minister Naď, prezidentka Čaputová, premiér Heger a ďalší predstavitelia tejto mocenskej garnitúry nezmeškajú žiadnu príležitosť, aby na oslavách výročia víťazstva nad fašizmom či SNP zneužili posledných účastníkov odboja na fotečky pre svoje vlastné propagandistické ciele. Ale keď ide o priamu pomoc protifašistickým bojovníkom, obracajú sa im chrbtom alebo im kladú polená pod nohy.

Ďalšie "atomofky" z dieľne OĽaNO! Navrhujú aj odmeny za účasť na voľbách
Odmena za účasť na parlamentných voľbách formou zľavy desať percent z poplatkov štátu či zníženie kvóra pri miestnom referende. To sú niektoré z cieľov novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložili... Čítať ďalej
17 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Vyjadrenia ministerstva bodajú našich predkov do chrbta

Ministerstvo obrany (MO) SR sa v pondelok 16.1. ohradilo voči účasti delegácie z Ruskej federácie na oslavách oslobodenia mesta Poltár. Uviedlo, že Rusko ešte vlani zaradilo Slovensko na zoznam nepriateľských krajín a ide o agresora, ktorého bezprecedentným útokom sa Ukrajina bráni už vyše desiatich mesiacov. 

"Toto konanie je v absolútnom rozpore s hodnotovým nastavením rezortu obrany, Slovenskej republiky a celým demokratickým svetom," skonštatovala hovorkyňa ministerstva Martina Kovaľ Kakaščíková.

MO SR nebude posielať svojich zástupcov ani príslušníkov Ozbrojených síl SR na podujatia, na ktoré budú prizvaní zástupcovia Ruska, kde bude znieť sovietska či ruská hymna alebo bude vyvesená ruská vlajka. Na týchto podujatiach sa nebudú zúčastňovať zástupcovia rezortu bez ohľadu na organizátora, či už pôjde o akciu organizácie, mesta, alebo ako v prípade aktivity v Poltári, ktorej spoluorganizátorom bol Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB).

"Ak bude akákoľvek zložka SZPB pokračovať v spoluorganizovaní podujatí, na ktorých sa velebí štát, ktorý zabíja nevinných, budeme s nimi musieť ukončiť spoluprácu - všetky formy v rámci podpísanej dohody o spolupráci, a tiež budeme uvažovať, či je vhodné, aby sme predstaviteľom zväzu posielali čestné pozvánky na oslavy Slovenského národného povstania," avizoval dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Robia si z nás žarty? POPLETENÁ Čaputová chce podporovať Zelenského bezzubú VÝZVU NA KAPITULÁCIU!
ZELENSKÉHO NÁVRH NIE JE MIEROVÝ PLÁN, ALE BEZZUBÁ VÝZVA NA KAPITULÁCIU ODSÚDENÁ NA NEÚSPECH! Začal svoj status na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár. A naša popletená prezidentka ho mieni podporovať! Názor Eduarda... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

V rozpore s hodnotovým nastavením Slovenskej republiky je iba Jaro Naď

"Jaro Naď ako obyčajne brutálne zavádza. Po prvé, nebolo to Rusko, ale Slovensko, konkrétne on sám osobne spolu so vtedajším šéfom diplomacie Ivanom Korčokom, kto vyhlásil ako prvý Ruskú federáciu otvorene za nepriateľa. Moskva iba reagovala. Po druhé, na týchto podujatiach nedochádza „k velebeniu Ruska“, ale k uctievaniu pamiatky padlých osloboditeľov. Ak minister tvrdí, že toto je v rozpore s hodnotovým nastavením jeho rezortu, pýtam sa, aké je to nastavenie, ak nie antifašizmus. V tom prípade je totiž v rozpore s hodnotovým nastavením Slovenskej republiky iba Jaro Naď, ktorý účastníkov osláv v Poltári nazval "háveďou". Po opiciach a dezolátoch ďalšie prerazenie suterénu tohto politického hulváta. SZPB rázne a jednoznačne odsudzuje každú vojenskú agresiu, ale odmieta politicky účelovo miešať súčasnosť s minulosťou," skonštatoval Chmelár.

Analytik pripomína, že konanie ministerstva obrany je nielen poburujúco nemorálne, ale aj v príkrom rozpore so Zákonom o protifašistickom odboji. Ten v § 4 zaväzuje Slovenskú republiku uznávať nezávislé postavenie SZPB a poskytovať mu všestrannú pomoc a súčinnosť pri plnení jeho úloh, vrátane finančnej podpory pre jeho činnosť.

"Inými slovami, Slovenský zväz protifašistických bojovníkov má svoje úlohy vyplývajúce zo zákona, ktoré dnešná vláda spolu s prezidentkou nerešpektujú. Je úplne prirodzené, že medzi ne patrí aj udržiavanie pamiatky na padlých sovietskych vojakov. Keďže ľudia ako Naď a spol nikdy neprotestovali proti účasti amerických predstaviteľov na pietnych spomienkach v čase, kedy Spojené štáty viedli krvavé vojny so státisícmi obetí v rozpore s medzinárodným právom, možno takéto správanie klasifikovať ako čistý šovinizmus," pripomína dvojaký meter politológ.

Brigita Schmögnerová: Predčasné voľby čím skôr
Výpočet toho, s čím bude politická moc v tomto roku konfrontovaná, nie je konečný. Nekompetentná politická moc bez dostatočnej podpory v NR SR nebude schopná adekvátne na tieto výzvy reagovať. Výsledkom budú „značné hospodárske škody“ a ich... Čítať ďalej
15 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Keby tento naničhodný holobriadok povedal môjmu dedkovi do očí, že si nesmie pripomínať svojich ruských spolubojovníkov, vybavil by si to s ním ako chlap s chlapom

Podľa Chmelára by si mal Jaro Naď by namiesto veľkohubých vyhlásení radšej poriadne naštudovať historické fakty i zákony tohto štátu. Ako dočasne poverený minister, ktorý bol v parlamente riadne odvolaný, nemá čo rozhodovať o tom, koho kam bude pozývať. Slovenský zväz protifašistických bojovníkov má bez akýchkoľvek pochýb neporovnateľne väčšie morálne právo zúčastňovať sa na oslavách SNP ako nejaký odvolaný minister, ktorý je už teraz politickou mŕtvolou a ktorého najviditeľnejším výsledkom práce je oslabenie obranyschopnosti Slovenska.

"Naši starí rodičia, ktorí nasadzovali vlastné životy v treskúcej zime a hlbokom snehu pri obrane Slovenska, ktorí s vypätím všetkých síl držali obrannú líniu proti obrovskej nacistickej presile, plakali od šťastia, keď počuli hrmenie diel blížiacej sa Červenej armády. Keby tento naničhodný holobriadok, ktorý sa omylom dostal na čelo rezortu obrany, povedal môjmu dedkovi do očí, že si nesmie pripomínať svojich ruských spolubojovníkov, vybavil by si to s ním ako chlap s chlapom. A ja som hrdý člen Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Na pamiatku môjho statočného dedka i na pamiatku prastarých rodičov mojich detí. Česť a sláva hrdinom SNP a hanba zapredaným zbabelcom, ktorí dnes opäť ovládli náš štát. Ale len do času," uzavrel historik.

Naď RAZANTNE: Ukončíme spoluprácu s protifašistickými bojovníkmi! Pozvali totiž Rusov do Poltára
Ministerstvo obrany (MO) SR sa ohradilo voči účasti delegácie z Ruskej federácie na oslavách oslobodenia mesta Poltár. Pripomína, že Rusko ešte vlani zaradilo Slovensko na zoznam nepriateľských krajín a ide o agresora, ktorého bezprecedentným... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme