Česi cvičia Ukrajincov
24 | 12 | 2022 I Milan Laca

V Českej republike absolvovala výcvik v rámci misie EÚ prvá skupina ukrajinských vojakov.

Na cvičisku Libavá, v Českej republike, absolvovala výcvik prvá skupina ukrajinských vojakov, v rámci misie Európskej únie EUMAM. Informuje o tom ukrajinská "Európska pravda" s odvolaním sa na iDNES.

Učili sa...

Nováčikovia aj skúsení bojovníci z frontu sa učili základné vojenské zručnosti, vrátane streľby z útočných pušiek alebo riadenia bojových vozidiel pechoty, aj veliteľské schopnosti. Ukrajinci naopak svojim českým kolegom odovzdávali skúsenosti z vedenia skutočných bojov.

Zelenský: Uvedomte si, že pomoc Ukrajine nie je charita ale investácia do bezpečnosti
"Vaše peniaze nejdú na charitu, je to investícia do svetovej bezpečnosti a demokracie, s ktorou zaobchádzame čo najzodpovednejšie," vyhlásil to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v príhovore, ktorý predniesol v americkom Kongrese.... Čítať ďalej
22 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Podporujeme vás 

Ukrajinskú jednotku, ktorú teraz čaká odchod na Ukrajinu a pravdepodobne čoskoro potom zapojenie sa do obrany Ukrajiny, navštívila česká ministerka obrany Jana Černochová a zástupcovia armády a Olomouckého kraja. „Česká republika stojí za vami. Pre českých vojakov aj pre občanov Českej republiky ste hrdinovia,“ povedala Černochová pri stretnutí s ukrajinskými vojakmi. Poznamenala, že fakticky bojujú za celý demokratický svet. "Vojnový zločinec Putin musí byť porazený," zdôraznila ministerka. O podpore českej armády ubezpečil ukrajinských kolegov aj náčelník generálneho štábu Karel Řehka. „Prajem vám skoré víťazstvo,“ povedal náčelník.

Aj oni sa zúčastnia

Český parlament podporil aj vyslanie českého vojenského personálu na výcvik Ukrajincov do iných krajín EÚ. Česká republika bude môcť vyslať až 55 vojakov na účasť v misii EÚ, na výcvik ukrajinskej armády. Školenie sa uskutočňuje na základe bilaterálnej dohody medzi vládami Českej republiky a Ukrajiny. V budúcnosti môžu, podľa dokumentov, prejsť na misiu EÚ, ktorá môže Česku preplatiť časť nákladov odhadovaných na 975 miliónov korún (asi 36 miliónov dolárov). V priebehu roku 2023 by mali do Českej republiky prísť ďalšie štyri skupiny ukrajinských vojakov, v počte asi 800 osôb, z ktorých prvá by mala začať cvičiť už v januári.

Ukrajina - krajina roka!
Noviny „The Economist“ označili Ukrajinu za krajinu roka 2022, za hrdinstvo jej obyvateľov a odpor voči agresorovi. "Túto poctu zvyčajne udeľujú krajine, ktorá si za posledných 12 mesiacov polepšila najviac. Ukrajina je teda istým spôsobom... Čítať ďalej
22 | 12 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!