Ukrajina - krajina roka!
22 | 12 | 2022 I Milan Laca

Noviny „The Economist“ označili Ukrajinu za krajinu roka 2022, za hrdinstvo jej obyvateľov a odpor voči agresorovi. 

"Túto poctu zvyčajne udeľujú krajine, ktorá si  za posledných 12 mesiacov polepšila najviac. Ukrajina je teda istým spôsobom nezvyčajná voľba, keďže život väčšiny Ukrajincov sa od februárovej nevyprovokovanej invázie Vladimíra Putina do ich krajiny dramaticky zhoršil.  Veľa ľudí zomrelo. Mestá boli rozdrvené a spálené. Milióny ľudí opustili svoje domovy. Ekonomika Ukrajiny klesla približne o tretinu. Kvôli ruským útokom sa mnohí Ukrajinci trasú v tme bez elektriny. A predsa sa Ukrajinci tento rok ukázali“, píšu noviny. 

Prečo vynikajú

Podľa autorov hodnotenia vynikajú štyri vlastnosti Ukrajincov: hrdinstvo, vynaliezavosť, odolnosť a inšpirácia. Na začiatku invázie si väčšina ľudí myslela, že Ukrajinu rozdrví oveľa väčší sused. Ruský prezident Vladimir Putin očakával, že sa ukrajinská armáda vzdá, no Ukrajinci hrdinsky bojovali a vydržali a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol ponuky opustiť krajinu. 

Vladimír Putin sa ozval! Spoločná tragédia...
Ruský prezident Vladimir Putin v stredu označil konflikt na Ukrajine za "spoločnú tragédiu", za ktorú však podľa neho nemôže Moskva, ale Kyjev a jeho spojenci. "To, čo sa deje, je, samozrejme, tragédia – naša spoločná tragédia. Nie je to však... Čítať ďalej
21 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Vynaliezavosť

Vynaliezavosťou chcú autori ocenenia povedať, že Ukrajinci si všimli slabé miesta svojich nepriateľov. Vyhodili do vzduchu ich zásoby paliva a munície a rýchlo sa naučili používať nové zbrane, ktoré im dodal Západ. Dôstojníci mali tiež právomoc rozhodovať na mieste, vďaka čomu boli ich jednotky flexibilnejšie.

Odolnosť

Ukrajinci preukázali aj odolnosť. Keď doma netečie voda z vodovodu, roztopia sneh. Keď nie je elektrina, nachádzajú teplo a svetlo v kaviarňach s dieselovými generátormi, alebo spia v kanceláriách, kde pracujú, z ktorých mnohé majú teraz kryty proti bombám a balenú vodu.  „Zdá sa, že hrôzy, ktoré im Putin naďalej spôsobuje, nepodkopali ich morálku,“ poznamenáva The Economist. Dodáva, že "až na malú výnimku oni (Ukrajinci), nereagovali na vojnové zločiny vojnovými zločinmi. Ruské sily pravidelne bombardujú civilistov, mučia zajatcov a rabujú dediny. Naopak, ruskí vojnoví zajatci sú prekvapení, ako sa s nimi dobre zaobchádza. Je to spôsobené najmä tým, že Ukrajina nie je, ako tvrdí Putin, nacistický štát, ale demokratická krajina, kde záleží na ľudských životoch. Má svoje chyby, vrátane korupcie, ale jej vláda a ľudia odmietli putinizmus už pred vojnou a teraz ho odmietajú ešte dôraznejšie,“ píše sa v článku.

Chránia aj iných

„The Economist“ sa tiež domnieva, že Ukrajinci, ktorí sa postavili proti „ruskému despotovi“, chránili svojich susedov. Pretože ak by Putin dobyl Ukrajinu, mohol by zaútočiť na Moldavsko či Gruzínsko, prípadne ohroziť pobaltské štáty.  "Ukrajina ukázala, že autsajdri sa dokážu postaviť previnilcom, dokonca aj obrovským. Stala sa tak inšpiráciou nielen pre krajiny s dravými susedmi, ako je Taiwan, ale aj pre utláčané národy na celom svete. Mnohí tyrani vysielajú veľké lži, aby ospravedlnili svoje zverstvá a vnucujú svoju vôľu pomocou teroru,“ píše sa v článku.  "Ukrajinci ukázali, že lži sa dajú odhaliť a teroru sa dá odolať. Ich boj sa ani zďaleka neskončil. Ale ich príklad v roku 2022 nemal obdobu. Sláva Ukrajine!" - dodáva "The Economist".

Americký plukovník povedal, odkiaľ by mohli Spojené štáty zaútočiť na Rusko
Americký plukovník McGregor: Washington môže použiť Poľsko ako oporu proti Rusku Spojené štáty môžu vstúpiť do priamej konfrontácie s Ruskom vyslaním amerických vojakov z Poľska na Ukrajinu, uviedol plukovník americkej armády vo výslužbe Douglas... Čítať ďalej
20 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!