V Európskom parlamente je prvýkrát vystavený betlehem! Doteraz bol „potenciálne urážlivý“
08 | 12 | 2022 I Ivan Mihale

Tohtoročné Vianoce priniesli do priestorov Európskeho parlamentu novinku: po prvýkrát v histórii umožnil Európsky parlament vystaviť katolícky betlehem vo svojom sídle v Bruseli. Doteraz ho predstavitelia tejto európskej inštitúcie považovali za „potenciálne urážlivý“.

Najvýznamnejší symbol Vianoc, ktorého vznik sa datuje do stredoveku a spája sa s menom sv. Františka z Asissi, sa podarilo v Európskom parlamente inštalovať vďaka úsiliu španielskej europoslankyne Isabely Benjumeaovej. Keď bola v roku 2019 zvolená, začala pripravovať pôdu pre inštaláciu betlehemu, ktorý osobne darovala.

Narazila však na odpor európskych úradníkov

Nasledujúci rok začala podnikať ďalšie kroky, ale odozva bola pre ňu skľučujúca. Jasličky s Božím Synom odmietol parlament inštalovať, pretože sú podľa kancelárie predsedu parlamentu „potenciálne urážlivé“ voči neveriacim. Isabela Benjumeaová sa však nevzdala. Pre španielske konzervatívne noviny ABC uviedla:

„Stal sa z toho pre mňa istý druh krížovej výpravy, pretože považujem za neprijateľné, aby boli ignorované kresťanské korene Európy.“

Napokon tento rok jej úsilie podporila aj maltská predsedníčka EP Roberta Metsolová. Tá si však pre istotu ponechala aj zadné dvere pre možný ústup: betlehem bol zatiaľ vystavený len ako jednorázová „špeciálna prezentácia“, ktorá môže byť, ale aj nemusí byť v budúcnosti obnovená.

Betlehem vystavený v Európskom parlamente pochádza z Murcie, regiónu v juhovýchodnom Španielsku s veľkou tradíciou betlehemov a obrazov. Vytvorili ho remeselníci z dielne Jesúsa Griñána.

Liberálne celebritky VYBUCHLI a posielajú Otvorený list. LGBT propaganda na školách je vraj v poriadku!
Blíži sa hlasovanie o návrhu novely školského zákona, ktorú ešte v septembri, čiže pred vypuknutím pandémie LGBT propagandy na Slovensku, predložili poslanci Štefan Kuffa a Filip Kuffa. Cieľom návrhu je oprávnená a legitímna požiadavka zákazu... Čítať ďalej
06 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Podoba betlehema

"Zadarmo" to nebude

Bez ohľadu na dojímavosť jasličiek a obdiv k odhodlaniu odvážnej poslankyne, by sme však nemali v tomto prípade upadať do nemiestneho optimizmu ohľadom úmyslov EP s kresťanmi v Európe. Budúce roky ukážu, či máme do činenia s miernym obratom ku skutočným európskym tradíciám, alebo ide len o účelovú taktiku v čase krízy a rozbúrených vášní. Alebo ešte horšia obava: Čo budú od kresťanov naši páni a vládcovia za tento drobný ústupok požadovať?

Matovič sa zubami-nechtami zúfalo drží pri válove, len aby neprišiel o moc
Šéf OĽaNO dal paralelu medzi umožnením predčasných volieb k nástupu Hitlera k moci. Vraj môžu byť posledné demokratické. Návrh na vyslovenie nedôvery Hegero-Matovičovej vláde podala opozičná SaS. Podľa Matoviča pokúšajú osud. Nasledujúce dni sa... Čítať ďalej
08 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik