Ján Baránek: Niektorým z vás sa TOTO nebude páčiť... Akí sme.
08 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Politický analytik RNDr. Ján Baránek vo svojom aktuálnom videu okrem pripomenutia začiatku covidu a toho, čo sme boli ako spoločnosť schopní strpieť. A to všetko len preto, lebo sme podľa neho leniví a manipulovateľní.

Súčasných "držiteľov moci" upozorňuje, že tým, čo robia vlastne pletú bič sami na seba, pretože karta sa raz obráti. Tiež sa zaoberá zbabelosťou - tichou podporou tým, čo niektorí robia, no pre istotu pod nejakými nickmi a prezývkami, ktoré ľudia na sociálnych sieťach používajú. Trefne pripomína, že keby sa tak, ako naša spoločnosť dnes, správali ľudia v praveku, tak homo sapiens už vyhynie.

Návrat do roku 2019

Takto pred troma rokmi sa začali objavovať prvé správy o nejakom víruse, ktorý sa objavil v Číne, na trhu vo Wu-Chane, kde sa preniesol z netopiera na človeka. Podľa Jána Baránka by sme si mali pripomenúť, čo sa za tie tri roky stalo, ako veľmi sa zmenil svet, či už geopoliticky, alebo čo sa týka vnímania rôznych ohrození. 

"Keby takto pred tromi rokmi vám niekto povedal, že budete zavretí doma a keď pôjdete venčiť psa, tak len na sto, alebo koľko metrov od domu to bolo, asi by ste mu povedali, že sa zbláznil. Keby vám niekto povedal, že sa na dedinách, či sídliskách postavíte do siahodlhých radov a budete tam v sychravom, jesennom počasí čakať niekoľko hodín na to, aby sa vám niekto vyšpáral v nose, či náhodou nemáte virózu zvanú covid, asi by ste mu v decembri 2019 povedali, že mu šibe, lebo nik súdny by to od vás nemohol chcieť," pripomína RNDr, Baránek.A pripomína mnoho ďalších absurdít.

Rebríček NAJVPLYVNEJŠÍCH v Európe: Hádajte, kde je Čaputová?
Prezidentka Zuzana Čaputová síce v poslednom období zbiera ceny ako na bežiacom páse, no zaradiť ju medzi najvplyvnejších ľudí Európy, tak s tým určite nepočítajú. Iba v stredu si Čaputová prevzala Cenu za demokraciu Madeleine Albrightovej, ktorú... Čítať ďalej
08 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Prečo by sme neverili?

Pripomenul tiež, čo sa dialo s nami, ľuďmi všeobecne. Ako niektorí boli schopní udávať susedov, lekárov, ktorí "liečili" cez telefón. A neverili by sme ani tomu, že hoci dovtedy sa vakcíny vyvíjali roky, zrazu nám budú nanucované ´vakcíny´, ktoré boli vyvinuté v priebehu pár mesiacov.

"Neverili by ste tomu, lebo v tom roku 2019 ste mali zdravý rozum," myslí si Ján Baránek.

Návrat do reality

"Ako si viacerí z vás pripadáte, keď si to takto vymenujeme; tí, ktorí ste robili veci, ktorým by sme v roku 2019 neuverili? Hovorím presne o tých, ktorí ste sa postavili do tých dlhých radov na celoplošné testovanie do tej liahne vírusov, lebo počasie v ten deň bolo ideálne na rozmnožovanie a prenos vírusu. Ako sa na to dnes pozeráte?

Ako sa pozeráte na to, že viacerí z vás si tie modré zdrapy fotili a dávali na Facebook, ako "priepustku na slobodu"? Ako sa na to pozeráte na tie lockdowny, ktoré ste s nadšením dodržiavali? Veď to bol nezmysel! Pritom viete, čo sa tu dialo? Kradli vám slobodu a vy ste na tom participovali," vyčíta Ján Baránek. A to všetko pod zámienkou nejakej falošnej sanitárnej bezpečnosti sme participovali na masívnej strate slobody.

Začala sa mimoriadna schôdza k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde
V pléne Národnej rady (NR) SR sa vo štvrtok popoludní začala mimoriadna schôdza k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Rokovanie iniciovala opozičná SaS, pod návrh na zvolanie schôdze dodali podpisy aj nezaradení poslanci okolo Petra... Čítať ďalej
08 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Aj toto je strata slobody

Ján Baránek tiež pripomína, ako ľudia sledovali všelijaké televízne diskusie, kde si "propagandisti, ktorí si hovoria novinári" volali odborníkov, ako Sabaka, ale odmietali počúvať lekárov, ako Lakota, Tőrők, či Bukovský, ktorých médiá označili za šíriteľov hoaxov. "Kde na to nabrali kvalifikáciu?" pýta sa Baránek. Aj toto je podľa neho strata slobody, že sme nemali prístup ku všetkým informáciám.

Sme manipulovateľní

Baránek upozorňuje, že celá táto situácia, plynule pokračuje konfliktom na Ukrajine - otázky, prečo sa deje to, čo sa deje a ako sa to deje, sú nežiadúce a "nevhodné". 

"Sme manipulovateľni, sme leniví. A to, čo som už veľakrát hovoril - stratili sme zvedavosť, stratili sme kritické myslenie. Lebo kritické myslenie nie je to, že jednej nedovzdelanej novinárke uveríte, že o pravde sa nediskutuje," hovorí Baránek a upozorňuje, že toto platí v exaktných vedách ako matematika. Ale rozhodne to podľa Baránka neplatí o humánnych vedách. 

Keď sa dostaneme k moci my

Baránek vo svojom videu pripomína, že to, čo si mocní vynucovali na nás, ktorí sme sa odmietali postaviť do nekonečných radov na testovanie, či sa nechceli a ani nedali zaočkovať, sa bude diať im.

"My tu máme totiž precedensy, uvedomte si to. Máme precedens, že informácie, ktoré sú nám nepríjemné, jednoducho môžeme zamlčiavať. Nebudeme ich zverejňovať," pripomína Baránek. A takto upozorňuje na mnohé ďalšie precedensy - poslušnosť obyvateľstva, zamlčiavanie názorov a ich kriminalizáciu. 

Pripomína tiež, že sami novinári v roku 2019 písali o tom, že Batalión Azov je neonacistický, no zrazu bez kúska hanby tvrdia, že čierne je biele.

Na scéne "celý život" a stále si to užíva - Dara má dnes 50 (GALÉRIA)
Dievčatko so zvonivým hlasom niekedy v roku 1980 vyhodili zo speváckeho zboru, pretože je príliš "individualistická". Navštevovala legendárneho hlasového pedagóga Františka Tugendlieba a dievčinka z bratislavskej Dúbravky nahrala svoj prvý album.... Čítať ďalej
07 | 12 | 2022 | Eka Balaskova

Čo však s tým?

"Toto, o čom hovorím, je obraz nás, nie ich. Obraz nás je to preto, lebo my nie sme schopní sa s nimi vysporiadať. Lebo sme leniví," tvrdí Baránek. Nemá však na mysli žiadne fyzické násilie. Mnohí sa ohradzujú tým, že oni nie sú takí známi, ako práve Baránek. Že majú hypotéky, ktoré potrebujú platiť a deti chodiť do školy. Baránek dáva návod, ako sa to nedá. Rozhodne to nepôjde čisto len verbálnou podporou jeho aktivít. 

"A kto som bol ja? Ja som sa predsa nenarodil v bývalom Česko-Slovensku ako verejne známa osoba. Narodil som sa presne takisto neznámy, ako ste vy. A prečo zrazu ja môžem a vy nemôžete? To nie je o tom, že ja si to môžem dovoliť. Aj vy si to môžete dovoliť. Lenže vy sa bojíte a hľadáte dôvody, ako sa to nedá a tešíte sa, že niekto to urobí za vás," varuje Baránek. Ak to neurobíme, všetci horko zaplačeme.

Kde ste, otcovia a matky?

Baránek vo svojom videu pripomína, že situácia, ktorú žijeme, nie je len o nás. Tá má ďaleký presah aj na naše deti, ktoré ponesú jej následky. 

"Čo to je za otca, ktorý nevidí dva kilometre dopredu, že sa blíži hyena, ktorá mu chce uniesť deti? Keby sme mali v staroveku takýchto otcov, ako ste vy, tak tu ako homo sapiens dnes nie sme. A vy matky kde ste? Ako matka tú hyenu cítite desať kilometrov. Že sa blíži a chce robiť zle vašim deťom. A čo vy, ako matka urobíte? Navlečiete rúško na tváričku vašej štvorročnej dcérky a dáte ju do škôlky? Dáte si ukrajinskú vlajočku na profilovú fotku na Facebook, uštrikujete svetrík a máte dobrý pocit, že bránite demokraciu na Ukrajine?" Vstupuje Baránek do svedomia súčasným rodičom.

Hyenou pritom nazýva všetkých tých, ktorí v mene boja proti Rusku sú schopní ubližovať "svojim".

"Najhoršie, čo môžete urobiť je - ďalej sa báť," radí Baránek s tým, že mnohí vedia, kde je pravda, len zo strachu sa na ňu nechcú pozrieť. 

Stretnutie Fica a Szijjártóa vyvolalo rozruch. Remišová pení, Káčer lapá po dychu
Šéf maďarskej diplomacie na to reagoval, že ešte nezažil, aby ho kritizovali za stretnutie s opozičným politikom a bývalým premiérom. Maďarsko našlo výborného spojenca v predsedovi strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robertovi Ficovi. V... Čítať ďalej
08 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik