Stretnutie Fica a Szijjártóa vyvolalo rozruch. Remišová pení, Káčer lapá po dychu
08 | 12 | 2022 I Ivan Mihale

Šéf maďarskej diplomacie na to reagoval, že ešte nezažil, aby ho kritizovali za stretnutie s opozičným politikom a bývalým premiérom.Maďarsko našlo výborného spojenca v predsedovi strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robertovi Ficovi. V tlačovej správe to uviedla vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

„To, že beztrestné kradnutie v eurofondoch je pre Fica národným záujmom, nikoho neprekvapuje. No je škoda, že Maďarsko robí všetko pre to, aby do našich doteraz korektných vzťahov vnášalo zbytočné napätie,“ myslí si Remišová.

Predsedníčka Za ľudí taktiež zdôraznila, že nepozná prípad, keď predstaviteľ iného štátu spravil tlačovú besedu o ochrane národných záujmov s lídrom opozície, ktorý je podľa jej slov vyšetrovaný v podozreniach zo závažnej trestnej činnosti. Podľa Remišovej majú byť ochranou národných záujmov podozrenia z netransparentného hospodárenia v eurofondoch zo strany Maďarska. „Je to poškodzovanie európskeho rozpočtu, na ktorý sa všetci skladáme,“ skonštatovala Remišová.

„Zdvihlo mi to ráno krvný tlak,“ uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Malo ísť o reakciu na to, keď sa dozvedel o plánovanom stretnutí Szijjártóa a Fica. „Ak chceme dobré susedstvo, takéto gestá sú pre mňa nepochopiteľné,“ doplnil aj k tomu, že mali spoločnú tlačovú konferenciu.

Minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarska na to reagoval, že ešte nezažil, aby ho kritizovali za stretnutie s opozičným politikom a bývalým premiérom.

Lipšic obviňuje, SIS obvinenia odmieta!
Slovenská informačná služba rok a pol pracuje na zbrzdení trestných stíhaní vedúcich do najvyšších poschodí politiky a podnikateľského prostredia. Vyhlásil to špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie o správe... Čítať ďalej
07 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/TASR

Robert Fico na dnešnej tlačovej besede uviedol, že nemôžeme rešpektovať, aby krajina bola sankcionovaná za suverénne postoje a názory. „Nemôžeme súhlasiť s tým, aby krajina, kde sa politická strana postaví pred voličov s vlastným programom a demokraticky vyhrá parlamentné voľby, bola sankcionovaná. A to v podobe rôznych nezmyselných výmyslov, ako je obmedzovanie prístupu k európskym fondom,“ tvrdí Fico.

Dodal, že v tomto prípade stojí na strane Maďarska. Predseda Smeru-SD zároveň vyzval Európsku komisiu, aby sa prišla pozrieť, ako sa na Slovensku využíva Trestné právo na likvidáciu opozície.

Ukrajina zaútočí aj na Sibír!
Kyjev pohrozil útokom na ruské zariadenia na Sibíri. Financial Times napísali, že Ukrajina hrozí, že zasiahne ruské ciele, vrátane Sibíri. "Rusko čoskoro nebude mať žiadne bezpečné zóny." Udrú! Ozbrojené sily Ukrajiny budú môcť útočiť na ciele... Čítať ďalej
07 | 12 | 2022 | Milan Laca

Maďarský minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí Péter Szijjártó na tlačovej besede povedal, že Fico si zaslúži úctu Maďarov a Maďarska. Dodal, že keď bol Fico premiérom, slovensko-maďarská spolupráca sa dostala do úplne inej dimenzie.

„Myslím si, že v rámci spolupráce V4 aj z pohľadu historického významu sa nám podarilo zabrániť tomu, aby tu bola uplatnená povinná kvóta týkajúca sa usídľovania migrantov,“ uviedol Szijjártó. Taktiež dodal, že Maďarsko má záujem, aby spolupráca V4 pokračovala naďalej. V závere pripomenul, že nie je prejavom neúcty, keď sa v danej krajine stretne s koaličnými či opozičnými politikmi. „Ak sa to niekomu nepáči, môžem to ignorovať,“ povedal Szijjártó.

Zdroj: CZ24 s odvolaním na SITA/HD

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik