Ukrajina zaútočí aj na Sibír!
07 | 12 | 2022 I Milan Laca

Kyjev pohrozil útokom na ruské zariadenia na Sibíri.

Financial Times napísali, že Ukrajina hrozí, že zasiahne ruské ciele, vrátane Sibíri. "Rusko čoskoro nebude mať žiadne bezpečné zóny."
Udrú!

Ozbrojené sily Ukrajiny budú môcť útočiť na ciele v  Rusku, vrátane Sibíri. Takúto hrozbu vyslovil nemenovaný poradca pre obranu Kyjeva. Útoky pomocou dronov, podľa neho, nepomôžu Ukrajine vyhrať konflikt, ale môžu ovplyvniť „operácie na vplyv na ruské územie“. Zdroj novín zároveň poznamenal, že západné krajiny takéto akcie nepodporujú. "Nemáme žiadne obmedzenia, čo sa týka  vzdialenosti. Čoskoro budeme schopní dosiahnuť akékoľvek ciele na území Ruska, vrátane Sibíri," uviedol ukrajinský predstaviteľ pod podmienkou anonymity.

Blinken: Amerika „nedovolila“ Ukrajincom zasiahnuť v Rusku
Podľa článku BBC Putin opakovane varoval Spojené štáty a ich spojencov, aby neprekročili „červenú čiaru“. Washington "ani nepovzbudil, ani nesúhlasil" s tým, aby Ukrajina útočila na ciele v Rusku, vysvetlil americký minister zahraničných vecí... Čítať ďalej
07 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová

Dokážu to

Noviny tvrdia, že Kyjev svojimi útokmi demonštroval, že dokáže útočiť na veľké vzdialenosti bez západných zbraní, s použitím bezpilotných lietadiel vlastnej výroby. „Na Ukrajine vieme, aké ťažké je brániť sa pred takkýmito leteckými útokmi. Ani Rusko čoskoro nebude mať žiadne bezpečné zóny,“ povedal nemenovaný poradca. Podľa jeho názoru, útoky môžu ovplyvniť Kyjevské „vplyvové operácie“ v Rusku, ktoré „Západ nechce podporovať“. Jedným z dlhodobých výsledkov útokov by mohlo byť rozptýlenie vojenských síl Ruska vo vnútri krajiny, čo im pomôže chrániť sa, ale skomplikuje ich operácie. „Tieto útoky určite znížia sebavedomie Rusov. Budú sa musieť zamyslieť nad tým, ako distribuovať vojenskú techniku ​​a zaručiť  jej bezpečnosť,“ povedal anonymný predstaviteľ ministerstva obrany jednej zo západných krajín.

Drony  

Zdroj uviedol, že drony, o ktorých hovorí, sú spoločnou iniciatívou medzi vládou a súkromným sektorom. Nie sú to modely Ukroboronprom, ani upravené sovietske drony.

Nové stroje

Ukrajinský inžinier, ktorý sa podieľa na tvorbe dronov pre ozbrojené sily Ukrajiny vyhlásil, že drony, ktoré útočili na ruské letiská, mohli letieť rýchlosťou blízkou rýchlosti zvuku. Na výrobu takéhoto zariadenia je zároveň potrebný čas, zdôraznil zdroj.

Vraj ich zostrelili

Bezpilotné lietadlá Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré leteli 5. decembra v malej výške v Riazanskej a Saratovskej oblasti, zachytili systémy ruskej protivzdušnej obrany. Letiská diaľkového letectva v Ďagileve a Engelse boli napadnuté. Traja vojaci zahynuli a ďalší štyria boli zranení. Potom ruské jednotky spustili masívny útok presnými vzdušnými a námornými zbraňami na ukrajinskú infraštruktúru.

Časopis Time vyhlásil Zelenského za muža roka
Americký magazín Time vyhlásil za osobnosť roka 2022 ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a spoločne s ním aj "ducha Ukrajiny". Časopis American Time označil Volodymyra Zelenského za osobnosť roka, pričom naznačil, že prejavuje... Čítať ďalej
07 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik