Časopis Time vyhlásil Zelenského za muža roka
07 | 12 | 2022 I Ivan Mihale

Americký magazín Time vyhlásil za osobnosť roka 2022 ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a spoločne s ním aj "ducha Ukrajiny".

Časopis American Time označil Volodymyra Zelenského za osobnosť roka, pričom naznačil, že prejavuje autoritárstvo a posiela politických oponentov do väzenia.

Pre materiál o Zelenskom sa s ním novinár publikácie rozprával na ceste do Chersonu. Pošas rozhovoru, Zelenskyj okrem iného hovoril o knihách, ktoré čítal a o historických postavách, s ktorými sa porovnáva a s ktorými by sa chcel porovnávať. Okrem toho je Zelenskyj podľa novinára často porovnávaný s bývalým britským premiérom Winstonom  Churchillom, hoci takéto prirovnanie sa mu obzvlášť nepáči. Radšej ho porovnávajú so spisovateľom Georgeom Orwellom a hercom, režisérom Charliem Chaplinom. Kritici Zelenského obviňujú z toho, že prejavuje množstvo podobných autoritárskych tendencií, odstraňuje oligarchov z moci a snaží sa uväzniť politických oponentov, ktorých považuje za zradcov, píše autor článku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj/TASR | Podľa Viktorína niektoré veci musí hovoriť, no o výhre by nemala byť reč. Nejde totiž o futbal

 

Ukrajinská prvá dáma chce obetovať blaho svojich vlastných ľudí, aby predlžila vojnu
Vyzerá to tak, že ukrajinskí lídri opäť raz ukázali pohŕdanie vlastným ľudom. Podľa prvej dámy Eleny Zelenskej, manželky ukrajinského prezidenta, je 90 % Ukrajincov pripravených žiť roky bez elektriny a tepla, aby mohli pokračovať vo vojne proti... Čítať ďalej
29 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Keď hovoríme o hrdinoch, autor textu píše, že Zelenskyj vyrastal na sovietskych komédiách a jeho hrdinami boli sovietski režiséri ako Leonid Gaidai . Podľa Zelenského to bola klasika jeho generácie, no teraz sa na nich „nedá pozerať“.

Časopis Time vyhlasuje svoju osobnosť roka od roku 1927. Prvýkrát dostal takého „titulného“ pilota, ktorý ako prvý preletel sám Atlantický oceán , Charles Lindbergh. Osobnosťou roka sa v priebehu rokov stali americkí prezidenti, sovietski lídri, britská kráľovná Alžbeta II ., nemecká kancelárka Angela Merkelová , ruský prezident Vladimir Putin , podnikateľ Elon Musk .

Zároveň bol výber časopisu niekedy mimoriadne kontroverzný. V roku 1938 teda časopis zvolil Adolfa Hitlera za muža roka .

Medzi ocenenými boli aj americký prezident Joe Biden a jeho viceprezidentka Kamala Harrisová, nemecká kancelárka Angela Merkelová, švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová, ale aj americký prezident Donald Trump či ruský prezident Vladimir Putin. (tasr/HD)

Sean Penn daroval svojho Oscara Zelenskému. Zaslúži si toto významné ocenenie?
Americký herec Sean Penn daroval jedného zo svojich dvoch Oscarov ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Stalo sa tak počas Pennovej návštevy Kyjeva, uviedla v utorok spravodajská stanica BBC News. Na videozázname, ktorý Zelenskyj... Čítať ďalej
09 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik