Blinken: Amerika „nedovolila“ Ukrajincom zasiahnuť v Rusku
07 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová

Podľa článku BBC Putin opakovane varoval Spojené štáty a ich spojencov, aby neprekročili „červenú čiaru“.

Washington "ani nepovzbudil, ani nesúhlasil" s tým, aby Ukrajina útočila na ciele v Rusku, vysvetlil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že ruské sily zostrelili ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktoré útočili na dve vojenské letiská v ruskej Saratovskej a Riazanskej oblasti. Úlomky dronov podľa ruského rezortu obrany zabili tri osoby. 

Úlomky dronov spôsobili na základniach výbuchy, pri ktorých zahynuli traja ľudia a ďalší štyria utrpeli zranenia. Explózie ľahko poškodili aj dve ruské lietadlá.

Ukrajina sa k incidentom na ruských vojenských letiskách ani k obvineniu zo zodpovednosti za ne zatiaľ nevyjadrila.

Ruský rezort obrany tiež uviedol, že v pondelok vykonal "masívne útoky na ukrajinské vojenské veliteľské systémy a súvisiace obranné, komunikačné, energetické a vojenské zariadenia". Dodal, že ruskej armáde sa podarilo zasiahnuť všetkých 17 cieľov.

Na ruské vojenské letiská sa pokúsili zaútočiť ukrajinské drony
Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že ruské sily zostrelili ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktoré útočili na dve vojenské letiská v ruskej Saratovskej a Riazanskej oblasti. Úlomky dronov podľa ruského rezortu obrany zabili tri osoby.... Čítať ďalej
05 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Blinken sa podľa článku BBC vyjadril krátko po tom, čo Moskva obvinila Kyjev z dronových útokov na tri ruské letiská, z ktorých dve sú stovky kilometrov od Ukrajiny.

Ukrajina sa zatiaľ k prípadu nevyjadrila.

Ruský prezident Vladimir Putin podľa portálu BBC opakovane varoval Spojené štáty a ich spojencov, aby neprekračovali "červenú čiaru" dodávkami zbraní s dlhým doletom na Ukrajinu.

NATO vylúčilo poskytnutie takýchto zbraní Kyjevu, pretože sa obáva, že by to mohlo viesť k veľkej eskalácii s nukleárnym Ruskom, ktoré napadlo Ukrajinu 24. februára.