ROZMACH zbrojárenského BIZNISU USA
03 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Estónsko kúpi od Spojených štátov šesť salvových raketometov HIMARS vrátane munície za viac ako 200 miliónov dolárov, oznámilo v sobotu Estónske centrum pre obranné investície (ECDI). Ide o najväčší nákup zbraní v histórii Estónska. 

Estónsko, ktoré susedí s Ruskom, zvýšilo výdavky na obranu v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu podobne ako ďalšie pobaltské krajiny Lotyšsko a Litva.

Magnus-Valdemar Saar, generálny riaditeľ ECDI, podpísal predmetnú zmluvu v piatok s americkou Agentúrou pre obrannú spoluprácu (DSCA) na posilnenie nepriamej palebnej schopnosti Estónska, uviedlo ECDI vo vyhlásení.      

Dodalo, že Estónsko v rámci zmluvy tiež obstará muníciu, ako aj školenia na obsluhu salvových raketometov HIMARS. ECDI spresnilo, že nákup zahŕňa rakety, ktoré dokážu zasiahnuť ciele do vzdialenosti 300 kilometrov a tiež strely kratšieho doletu. Tallin očakáva prvé zásielky v rámci tejto zmluvy v roku 2024.

Salvové raketomety HIMARS sú považované za najefektívnejšiu zbraň ukrajinskej armády v boji proti ruským inváznym jednotkám, píše AFP.

TASR informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

Vianoce bez svetiel? Odpovede sú jednoznačné!
Do Európy sa po dvoch rokoch pandemických obmedzení vracajú tradičné vianočné trhy. Radnice na kontinente však v čase energetickej krízy čelia dileme - má byť vianočné osvetlenie tlmené, aby vyslali posolstvo šetrenia energiou a solidarity s... Čítať ďalej
03 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik