Rusi budú ničiť americké rakety
02 | 12 | 2022 I Milan Laca

Ruské ozbrojené sily dostali softvér na ničenie rakiet HIMARS.

Ruská protivzdušná obrana dostala softvér, ktorý umožní jednoducho zostreliť americké rakety HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System, MLRS). Informáciu priniesla agentúra RIA Novosti, s odvolaním sa na vyhlásenie jedného z veliteľov jednotky protivzdušnej obrany v Záporožskej oblasti na Ukrajine.
Pokrok

„V počiatočnej fáze sme nerozumeli, čo to je...Teraz už voľne pracujeme na HIMARS... dali nám  nový program a HIMARS sú teraz ako bežné ciele. Voľne ich vidíme, pozorujeme a bez problémov ničíme,“ vyhlásil veliteľ. Veliteľ jednotky protivzdušnej obrany ruskej armády  v Záporoží povedal, že len za posledný mesiac zostrelili štyri rakety, vypálené Ozbrojenými silami Ukrajiny z amerického systému. 

Čína obviňuje USA z vytvárania chaosu po celom svete
Čínske ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že USA vytvára chaos na celom svete Spojené štáty svojím nerozlišujúcim použitím sily a donucovacej diplomacie spôsobujú zmätok po celom svete, uviedol v piatok na brífingu hovorca čínskeho... Čítať ďalej
02 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Čo je to?

HIMARS je vysoko mobilný delostrelecký raketový systém, ktorý začali sériovo vyrábať od roku 2003. Môže niesť šesť rakiet, alebo jednu operačno-taktickú balistickú strelu ATACMS. Rádius určitých typov munície, používaných HIMARS, je až 80 kilometrov.

Zvýšia výrobu

Agentúra RIA novosti, s odvolaním sa na Pentagon  informovala, že americké ministerstvo obrany a vojensko-priemyselná korporácia Lockheed Martin podpísali kontrakt za takmer 431 miliónov dolárov na výrobu viacnásobných odpaľovacích raketových systémov HIMARS pre potreby americkej armády a Washingtonu pre partnerov v zahraničí. V októbri Lockheed Martin oznámila zvýšenie výroby MLRS HIMARS.

Lukratívna objednávka

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnote 77,4 milióna dolárov na dodávku 54 presne navádzaných striel. Už dávnejšie americká spoločnosť L3Harris Technologies, ktorá je jedným z najvýznamnejších dodávateľov Pentagonu, začala pre nedostatok polovodičov odstraňovať čipy zo starých rádiových prijímačov vlastnej výroby. Spoločnosť nakúpi rádiá od jedného zo svojich zákazníkov, následne ich rozoberie a vyberie odtiaľ potrebné komponenty pre vlastnú výrobu.

Fínska premiérka SA PREBUDILA? "Európa nie je dosť silná, aby čelila Rusku"
Fínska premiérka Sanna Marinová v piatok zhodnotila spôsobilosti Európy v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine, pričom otvorene uviedla, že "nie sme dosť silní", aby sme sami čelili Rusku. Mala by sa ešte opýtať koľko Európanov vlasne Rusku čeliť... Čítať ďalej
02 | 12 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik