Vzbura v OĽaNO? Silnejú hlasy na zosadenie Matoviča
01 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

V najsilnejšom vládnom hnutí už nejaký čas silnie "protimatovičovský" prúd. Tvorí ho desať poslancov a hovoria si Občiansko-demokratická platforma. Najnovšie zrejme budú hlasovať proti prijatiu štátneho rozpočtu na budúci rok. Nie je to prvýkrát, čo skupina okolo poslanca Kristiána Čekovského o sebe dala za svoju krátku existenciu vedieť.

Odôvodňujú to nevyváženosťou rozpočtu a hrozbou, že ak sa takýto rozpočte schváli, Slovensko príde o nemalé peniaze z Európskej únie. Má za cieľ Občiansko-demokratická platforma vymeniť Igora Matoviča za niekoho iného? Mohol by to byť Eduard Heger? Čo si o tomto možnom scenári myslí politológ?

Ani nie dva mesiace

Nová platforma v hnutí OĽaNO vznikla začiatkom októbra a dala o sebe vedieť nesúhlasom so stupňovaním agresivity medzi demokratmi, a to ani zo strany OĽaNO. A preto sa nezúčastnili odvolávania Igora Matoviča a "Vyzývame ho, aby vzal na vedomie vážnosť ohrozenia Slovenska a ako víťaz volieb 2020 navrhol takú novú dohodu demokratických síl, ktorou sa v NR SR obnoví stabilná väčšina zložená z demokratických poslancov." Autormi výzvy boli Kristián Čekovský; Róbert Halák; Monika Kozelová;  Anna Mierna; Anna Remiášová; Jaromír Šíbl; Tomáš Šudík; Jarmila Vaňová a Vladimír Zajačik.

Politológ Michelko: Vlastní Matovičovi naznačujú, že má brzdiť
Dnešné odvolávanie ministra financií bude nepochybne ostro sledované a adekvátne k tomu sú aj dohady, či odvolaný bude. Deväť poslancov OĽaNO demonštratívne nepodporí Matoviča pri jeho odvolávaní, nebudú však ani za jeho pád. Politológ Michelko to... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Vleky sa im nepáčili

Občiansko-demokratická platforma v OĽaNO o sebe dala vedieť aj pri nečakanom návrhu zníženia DPH na športoviská. 

"Včera sa v parlamente z ničoho nič objavil návrh na zníženie DPH pre jeden sektor (kryté aj nekryté športoviská vrátane vlekov a lanoviek). Tento návrh právom vzbudil rozruch nielen medzi ľuďmi, ale aj medzi poslancami. Každý jeden návrh o ktorom hlasujeme by mal prejsť kompletným legislatívnym procesom, nech sa s ním môže každý oboznámiť. V tomto prípade sa tak nestalo. Aj preto sme návrh najprv presunuli na koniec schôdze a následne naša občiansko-demokratická platforma požiadala o vytvorenie väčšieho priestoru na diskusiu," napísal 9. novembra na Facebooku Kristián Čekovský.

Tentokrát je problém v rozpočte

„Zvýšenie daňového bonusu od júla a od januára zníži v roku 2023 obciam, mestám a župám príjmy o 730 miliónov eur,“ informujú. Výpadok podľa nich treba obciam plnohodnotne nahradiť. 

„Poslanci Občiansko-demokratickej platformy sa zároveň obracajú na vládu, aby štátny rozpočet doplnila o výdavkové limity,“ tvrdí deväť poslancov OĽaNO, pretože nezahrnutie výdavkových limitov v rozpočte nás diskvalifikuje v rámci Plánu obnovy a odolnosti EÚ. Túto skutočnosť nedávno kritizoval aj poslanec za SaS Marián Viskupič:

"Tým vláda jasne dokonala podvod na Európskej únii. V Pláne obnovy a odolnosti sme sa totiž jednoznačne zaviazali, že výdavkové limity budú zapracované do rozpočtu verejnej správy pre roky 2023 až 2025," napísal Viskupič na sociálnej sieti 18. novembra.

Viskupič ŠOKUJE: Vláda PODVIEDLA EÚ!
Ekonóm a poslanec za SaS Marián Viskupič vláde vyčíta, že v rozpočte spravila chyby, ktoré sú problémom aj pre vedenie EÚ. Chýba v ňom totiž dôležitá časť, ktorá má obsahovať výdavkové limity. Viskupič tiež pripomenul, že SaS dlhodobo upozorňuje,... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Uloví hlasy v opozícii?

Parlamentná matematika nepustí. Igor Matovič bude na schválenie ním predloženého rozpočtu potrebovať doslova každý jeden hlas. Ak sa "vzbúrenci" okolo Kristiána Čekovského rozhodnú nehlasovať, bude Matovič nútený hľadať podporu v opozičných laviciach. Opoziční poslanci svoje hlasovanie za, podmieňujú predčasnými voľbami, čo je pre koalíciu neprijateľné, upozornil Kristián Čekovský.

Výmena predsedu hnutia na spadnutie

Jedným z členov Občiansko-demokratickej platformy je aj Milan Vetrák, predseda poslaneckého klubu OĽaNO. 

„Keď majú nejaké zásadné výhrady k určitému zákonu, tak sa zástupcovia platformy stretnú s pánom premiérom a s príslušným ministrom, ktorým je väčšinou minister financií, a diskutujú o svojich výhradách,“ vysvetľuje Vetrák a dodáva, že minister financií a predseda hnutia je stále lepší v získavaní voličov, ako Eduard Heger.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) platformu registruje, no podľa vlastných slov komunikuje s každým z jej členov bez problémov. 

"Zásadné otázky, ktoré by sa týkali nášho zotrvania v klube OĽaNO alebo výmeny predsedu hnutia, však riešime interne. Je pre nás dôležité, aby vláda zodpovedne pristúpila k našim výhradám, ktoré sa týkajú rozpočtu. Prvou je kompenzácia pre samosprávy za zvýšený daňový bonus a druhou zavedenie výdavkových limitov, prípadne taká dohoda, vďaka ktorej nebude ohrozené čerpanie peňazí z plánu obnovy," dopĺňa kolegov z hnutia Čekovský.

Aký darček na Vianoce býkovi a aký škorpiónke? Dajte si poradiť
Občas nás Vianoce vedia poriadne potrápiť. To vtedy, keď nevieme, aký darček zaobstarať niekomu blízkemu. Veď mama vám povie, že má všetko, čo potrebuje a dedkovi určite nechcete venovať len nejaké ponožky... Aj tu môže poradiť horoskop, vlastne... Čítať ďalej
30 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Hegerov nezáujem

Milan Vetrák upozorňuje, že ak by také hlasy aj zneli, o zmene na poste predsedu musí rozhodnúť snem hnutia. Na tom minuloročnom Matovič síce funkciu dal k dispozícii, no záujem neprejavil nikto, ani Eduard Heger nie. Preto snem potvrdil vo funkcii predsedu Igora Matoviča.

Veľa nedosiahnu, myslí si odborník

"Výmenu na čele OĽaNO žiadať môžu, ale nedosiahnu nič, pretože o tom, či bude Igor Matovič ďalej predsedom, rozhoduje primárne Igor Matovič a sekundárne členovia OĽaNO, ktorými členovia platformy nie sú. Možnosť majú v prípade, ak by sa rozhodli zaujať, nazvime to, „vydieračský“ postoj a že by zotrvanie v koalícii podmieňovali výmenou na čele OĽaNO, čím by sa pokúsili zatlačiť na členov OĽaNO," hovorí Jozef Lenč, politológ.

Možno už nebudú kandidovať

"Ďalší problém je, že tí, ktorí by Matoviča mohli teoreticky vymeniť - teda premiér Heger, prípadne ministri Naď či Budaj -, o tom nateraz vôbec neuvažujú. Na druhej strane si platforma už tým, že vznikla, podpísala rezultát, že jej členovia zrejme nebudú na budúcej kandidátke OĽaNO," vysvetľuje Lenč uvažovanie vedenia OĽaNO.

Z VÝZVY liberálnej speváčky Nvotovej ODPADNETE!
Speváčka Dorota Nvotová nedávno vyzývala k začatiu systematického, poriadného, ešte väčšieho sebanasie.raniu a o pár hodín neskôr sa presunula o level vyššie. Z jej výzvy odpadnete! K naplneniu potrebuje TOTO: dobrovoľníkov, peniaze, účasť a... Čítať ďalej
01 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik