Viskupič ŠOKUJE: Vláda PODVIEDLA EÚ!
18 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Ekonóm a poslanec za SaS Marián Viskupič vláde vyčíta, že v rozpočte spravila chyby, ktoré sú problémom aj pre vedenie EÚ. Chýba v ňom totiž dôležitá časť, ktorá má obsahovať výdavkové limity.

Viskupič tiež pripomenul, že SaS dlhodobo upozorňuje, že zásadným problémom sú práve nezrealizované výdavkové limity. "Vláda toto nezrealizovanie zhmotnila do návrhu rozpočtu 2023 bez akejkoľvek zmienky o výdavkových limitoch", tvrdí Viskupič.

Bol to záväzok

"Tým vláda jasne dokonala podvod na Európskej únii. V Pláne obnovy a odolnosti sme sa totiž jednoznačne zaviazali, že výdavkové limity budú zapracované do rozpočtu verejnej správy pre roky 2023 až 2025," píše Viskupič na sociálnej sieti.

SNS OSTRO: Vďaka súčasnej vláde sa staneme len KOLÓNIOU západných štátov
Mimoparlamentná SNS má vážnu obavu, že sme stratili vytúženú slobodu a suverenitu. Skonštatovala to pri príležitosti 33. výročia Nežnej revolúcie. "Slovensko musia riadiť pripravení ľudia a musíme si uvedomiť, že voliť nie je len právo, ale je to... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Prídeme o Plán obnovy?

"EÚ teraz jasne deklarovala, že nezahrnutie výdavkových limitov do rozpočtu bude znamenať z astavenie platieb Plánu obnovy, keďže sa jedná o zvrátenie deklarovanej reformy. Okrem funančnej straty je toto pre Slovensko aj veľký reputačný problém. Je to explicitná ukážka arogantného spôsobu vládnutia ministra financií Igora Matoviča, ktorý už nerešpektuje ani naše medzinárodné záväzky," vysvetľuje Viskupič.

Zachráni ich provizórium? 

"Najviac ma mrzí to, že aj teraz budú, namiesto reálneho riešenia (stiahnutie návrhu rozpočtu z NR SR a jeho zásadné prepracovanie v zmysle schválených limitov), nasledovať pokusy o "okorčuľovanie" formou textových doplnkov do rozpočtu, či pokus o vypnutie limitov pre budúci rok. Paradoxne vládu môže "zachrániť" aj provizórium, keďže v takom prípade nevie EÚ deklarovať nesplnenie míľnika (ale samozrejme ani splnenie)," poznamenáva Viskupič a hneď dodáva:

"Za všetkým je totiž jedna základná vec - Igor Matoviť (navyše podporovaný Sme rodina) NECHCE funkčnè výdavkové limity. Vôbec sa im nehodia do predvolebného plánu kupovania voličov..."

Ján Čarnogurský OTVORENE: DEMOKRACIA funguje, pokiaľ súhlasíte. Ale BEDA, keď máte INÝ NÁZOR!
Bývalý slovenský predseda vlády a minister Ján Čarnogurský prežil 17. november 1989 vo väzení, po prepustení sa stal počas dvoch týždňov členom novej vlády. To, že skutočne žijeme v demokracii však vôbec necíti. Počas revolúcie v base A dôvod?... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Chýba dohoda

Na zavedenie výdavkových limitov je nevyhnutná dohoda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) s Ministerstvom financií (MF) SR na metodike ich fungovania. Riaditeľ Kancelárie RRZ Viktor Novysedlák však upozornil, že od polovice júla nedošlo k žiadnemu posunu zo strany MF napriek opakovaným urgenciám od RRZ.

Rezort financií tvrdí, že zavedenie výdavkových limitov do praxe zostáva prioritou. "MF SR je pripravené naďalej trpezlivo rokovať o kompromise medzi všetkými zúčastnenými stranami, Radou pre rozpočtovú zodpovednosť, predstaviteľmi jednotlivých koaličných strán a Európskou komisiou," uviedlo ministerstvo. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik