Bude vojna v Arktíde?(VIDEO)
26 | 11 | 2022 I Milan Laca
Rusko sa pripravuje na totálny konflikt v arktickej oblasti, píše Peter Suciu, redaktor 19FortyFive.
 
„Moskva dala v posledných rokoch veľmi jasne najavo, že región Arktídy považuje za svoj vlastný a buduje tam svoju vojenskú prítomnosť,“ poznamenal autor.
Čo tam robia?

Podľa neho ide o rozšírenie leteckej základne Nagurskoje, ktorú postavili v 50. rokoch minulého storočia ako meteorologickú stanicu a komunikačnú základňu medzi pevninou Eurázie a severným pólom. Teraz z jej územia lietajú stíhačky MiG-31.

Základňa sa nachádza na súostroví Zem Františka Jozefa,  južne od geografického severného pólu. Nie je ani zďaleka ideálna, pretože teploty v zime tam pravidelne klesajú na mínus 42 stupňov Celzia. Sneh mizne len od augusta do polovice septembra. 

Ruské jednotky však naďalej cvičili v extrémnych mrazoch – a dokonca aj letectvo vykonávalo operácie so svojimi stíhačkami MiG-31 s dlhým doletom. To posúva možnosti lietadiel fungovať „za každého počasia“.

Ruská základňa

Nielen to...

Obrana regiónu si bude vyžadovať viac, ako len kontrolu vzduchu. Ruskí inžinieri preto vyvíjajú obrnené vozidlá na prevádzku v drsnom arktickom podnebí.  Na základni sa môžu objaviť aj upravené tanky a obrnené vozidlá ako Armata, Kurganec-25 a Bumerang,  dodal Suciu. 

"Zatiaľ nie je jasné, kedy môžu byť tieto stroje odoslané do Arktídy. Rovnako, ako v prípade iných ruských vojenských programov, sa zdajú sľubné, ale nie je jasné, či si Moskva udrží zdroje na ich výrobu vo veľkých množstvách," zhrnul autor.

Základňu tvoria budovy v tvare trojlístka. Pozostáva z troch veľkých častí, vybočujúcich z centrálneho átria, nazývaného arktický trojlístok. Konštrukcia je natretá bielo-červeno-modrými farbami ruskej národnej vlajky, aby každý, kto ju uvidí, vedel, že ide o ruské územie.

Na Ukrajinu sa ženie ARMAGEDON! (VIDEO)
Obrovské kolóny ruských tankov s bielou zimnou kamuflážou mieria do Charkovskej oblasti a do Bieloruska! Kyjev horúčkovito buduje sústavu betónových opevnení! Generálny štáb Ruskej armády rozhodol po štvrtkovom rokovaní Bezpečnostného výboru... Čítať ďalej
26 | 11 | 2022 | Diana Zaťková
Sľubná perspektíva? 
"Kedy by mohli byť tieto vozidlá skutočne nasadené v Arktíde, nie je jasné. Rovnako ako v prípade iných ruských vojenských programov, aj tieto sa zdajú schopné, ale nie je jasné, či si Moskva udrží zdroje na výrobu vozidiel v potrebnom počte. Pravdepodobnejšie je, že je to najnovší humbuk z Kremľa, ktorý znie dobre v médiách, ale v skutočnosti bude trvať dlho", uzavrel autor.
 
NEUVERÍTE! Vágnerovcov vedie bývalý generál AMERICKEJ NÁMORNEJ PECHOTY!
Ruský podnikateľ Jevgenij Prigožin v piatok uviedol, že veliteľom jedného z práporov súkromnej polovojenskej organizácie, známej aj ako Vagnerova skupina, je aj bývalý generál americkej námornej pechoty. Prigožin, ktorý sa k založeniu Vagnerovej... Čítať ďalej
26 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik