Ukrajinská raketa v Poľsku nebola ukrajinská!
26 | 11 | 2022 I Milan Laca

Ukrajina avizuje nové údaje o incidente s raketou v Poľsku.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba informoval o údajoch, potvrdzujúcich, že Ukrajina nemá nič spoločné s pádom rakety v Poľsku
Popiera

Kyjev má údaje, ktoré potvrdzujú, že raketa, ktorá spadla v dedine v Poľsku, nebola ukrajinská. Minister Dmitrij Kuleba oznámil nové detaily incidentu v rozhovore pre Le Parisien. Povedal, že republika je "veľmi otvorene" zapojená do vyšetrovania. „Počuli sme politickú rétoriku, že išlo o ukrajinskú protilietadlovú raketu, ale nevideli sme dôkazy. Naša armáda má informácie, že toto nie je naša raketa,“ povedal Kuleba.

Západ podľa Oleny Zelenskej nie je unavený! V ROZHOVORE pre BBC POVEDALA VIAC
Kým Ukrajina nezvíťazí, môžeme podľa Zelenského manželky, Oleny Zelenskej hovoriť iba o falošnom mieri, ktorý by netrval dlho. Manželka Volodymyra Zelenského Olena Zelenská poskytla rozhovor pre BBC, v ktorom okrem iného povedala: "Zimu... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Sú pripravení

Kyjev je pripravený na „výmenu prvkov“, po ktorej podľa Kulebu Ukrajina a Západ „dospejú k spoločnému záveru“."A my ich prijmeme, nech sú akékoľvek," dodal.

Čo sa udialo
Večer 15. novembra poľské médiá informovali o páde dvoch rakiet v Lublinskom vojvodstve, na hraniciach s Ukrajinou. V dôsledku incidentu zomreli dvaja ľudia. Spočiatku vo Varšave hovorili o ruskom pôvode rakiet. Poľský prezident Andrzej Duda však neskôr povedal, že nemá žiadne dôkazy o tom, že by spadnutá raketa bola spojená s Moskvou. Zároveň poukázal na „vysokú pravdepodobnosť“, že patrila ukrajinskej protivzdušnej obrane. NATO zverejnilo podobné údaje.
Ukrajinci manévrovali
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v komentári k incidentu povedal, že išlo o ruské rakety. Obvinil Moskvu  z útoku na Poľsko a incident označil za eskaláciu. Neskôr zdôraznil, že nepochybuje o tom, že jeho krajina nebola zapojená do toho, čo sa stalo. Americký prezident Joe Biden však v reakcii na Zelenského slová poznamenal, že nemôžu slúžiť ako dôkaz o nevine Kyjeva.  
Neskôr ukrajinský líder povedal, že jeho krajina nemá presné údaje, koho raketa spadla na východe Poľska. Zároveň priznal, že v čase incidentu ukrajinská protivzdušná obrana fungovala kvôli ostreľovaniu.
 
Zelenskyj opäť VYDIERA a PREDLŽUJE VOJNU!
Mier nebude, kým sa Krym nevráti Ukrajine! Na ľuďoch mu nezáleží? Trvalý mier sa nedosiahne, kým nebude Krym vrátený Ukrajine. V piatok to v rozhovore pre britský ekonomický denník Financial Times povedal ukrajinský prezident Volodymyr... Čítať ďalej
26 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR
A Poliaci...

Poľský prezident Andrzej Duda povedal, že v poľskom Przewodowe sa nenašli trosky druhej rakety, o ktorej sa predtým hovorilo. Informoval o tom „ Poľský rozhlas “, píše „ Európska pravda “. Podľa Dudu počas vyšetrovania zistili, že po masívnom ostreľovaní Ukrajiny vybuchla na území Poľska raketa ukrajinskej protiraketovej obrany.

"Vyšetrovanie prebieha, na mieste sú už ukončené všetky vyšetrovacie úkony, konajú sa laboratórne testy. Žiadne nové závery nemenia to, čo som povedal skôr. Všetci čakáme na závery znalcov a nezasahujeme do procesu žiadnym spôsobom,“ povedal poľský prezident. Duda dodal, že dve rakety vybuchli – jedna v Poľsku, druhá – na území Ukrajiny.

"Viem, že najskôr boli informácie o dvoch raketách. Po vyšetrovacích akciách sa na území Poľska nenašli zvyšky druhej rakety. Druhá raketa tam bola na sto percent, len nespadla na územie Poľsko, ale na území Ukrajiny,“ povedal prezident. Opäť zdôraznil, že „išlo o tragický incident, ktorý sa stal vinou Ruska“.

Rusi tvrdia svoje
Ruské ministerstvo obrany zdôraznilo, že v ten deň neuskutočnili  žiadne údery na ciele v blízkosti ukrajinsko-poľských hraníc. Všetky mediálne vyjadrenia o účasti Moskvy na incidente označili za úmyselnú provokáciu. Podľa nich, fotografie zverejnené v Poľsku z miesta incidentu jednoznačne naznačujú, že tam dopadli úlomky rakety ukrajinského systému protivzdušnej obrany S-300.
 
OSN : Videá so streľbou na ruských zajatcov sú zrejme autentické, UKRAJINA si IDE SVOJE
Videozáznamy, ktoré majú zachytávať ukrajinských vojakov strieľajúcich na ruských vojnových zajatcov, sú podľa predbežnej analýzy "s vysokou pravdepodobnosťou autentické", uviedla v piatok Organizácia Spojených národov (OSN). Záznam podľa všetkého... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik