Čo znamená VÍŤAZSTVO pre Ukrajinu a pre Rusko?
27 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Predstavy o tom, čo znamená vyhrať alebo čo by predstavovalo prijateľnú porážku, sa budú naďalej meniť, pretože pomer síl na bojisku bude diktovať, čo je realistické. Skonštatoval to vo svojom komentári pre National Interest analytik špecializujúci sa na bezpečnosť a medzinárodné vzťahy Alexander E. Gale.

Keďže udalosti na Ukrajine sa naďalej vyvíjajú často neočakávaným spôsobom, politici v Kyjeve a Moskve prehodnocujú, aké parametre by definovali prijateľné víťazstvo (alebo porážku).
Prvotné prekvapenie pre všetkých
Keď Rusko vo februári spustilo svoju „špeciálnu vojenskú operáciu“, predpovede pre Kyjev boli pochmúrne. CIA predpovedala, že ruské sily rýchlo preseknú ukrajinskú obranu a zmocnia sa Kyjeva v priebehu niekoľkých týždňov. Rovnako predseda Zboru náčelníkov štábov generál Mark Milley údajne predpovedal, že ukrajinská vláda nevydrží dlhšie ako sedemdesiatdva hodín.
 
Počas prvých mesiacov vojny mala Ukrajina podobný názor. Hlavným cieľom Kyjeva bolo zabezpečiť prežitie životaschopného ukrajinského štátu, ktorý bude pravdepodobne spravovať značne zmenšené územie. Kvôli vysokej pravdepodobnosti utrpenia vojenskej porážky sa ukrajinskí diplomati dokonca dohodli so Západom na zriadení exilovej vlády. Vláda by sa presťahovala do bezpečia iného európskeho hlavného mesta, zatiaľ čo zvyšky ukrajinskej armády by prešli na asymetrickú vojnu proti okupačným ruským silám.
Ukrajina na koni
Napriek všetkému bola Ukrajina vo svojom úsilí odolať invázii do značnej miery úspešná. Koncom leta bola Ukrajina v dostatočne silnej pozícii na spustenie protiofenzívy, čo prinútilo Rusko vzdať sa územia, ktoré dobylo len pred niekoľkými mesiacmi. Začiatkom novembra boli vysokí ruskí vojenskí predstavitelia nútení priznať, že ich postavenie v Chersone je neudržateľné a oznámili, že ich jednotky sa stiahnu za rieku Dnipro, aby pred zimou vytvorili nové obranné línie.
 
Jane Kaufman: LEN PRE SILNÉ POVAHY! Ukrajinský problém, Rusko, NATO a USA (VIDEO)
Práve bolo potvrdené, že Ukrajinci skutočne zabíjajú ruských vojnových zajatcov. Nie že by sme to nevedeli z minulosti. Už pred časom vyšlo na verejnosť, že Rusi, ktorí upadli do zajatia boli nielen vraždení, ale mnohí boli aj mučení. Tentoraz to... Čítať ďalej
27 | 11 | 2022 | Diana Zaťková
 

Úspech na bojisku povzbudil Ukrajinu, aby prehodnotila svoje ciele vzhľadom na to, že úplné vojenské víťazstvo sa teraz zdá byť možné. Kyjev sa preto zameral na úplné vyhnanie Ruska zo všetkých území, ktoré okupovali od februára. Niektorí ukrajinskí predstavitelia dokonca diskutovali o zvrátení anexie Krymu z roku 2014 Moskvou a o zovretí časti východnej a južnej Ukrajiny. 

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v septembri zdôraznil, že Ukrajina bude nekompromisná vo svojom úsilí získať späť stratené územie. Na 17. výročnom stretnutí Jaltskej európskej stratégie (ANO) povedal : "O úplnom obnovení územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny v rámci medzinárodne uznaných hraníc môžeme hovoriť len od roku 1991. To znamená, že Krym je Ukrajina a Donbas je Ukrajina."
Rusko musí platiť!

Andriy Yermak, šéf prezidentskej administratívy Volodoymyra Zelenského, podobne komentoval : „Bude mier, keď zničíme ruskú armádu na Ukrajine a dosiahneme hranice z roku 1991.

Pri porovnaní s Norimberským procesom Reznikov tiež tvrdil, že najvyšší ruskí predstavitelia budú musieť byť stíhaní za vojnové zločiny spáchané počas konfliktu. "V podstate pôjde o Norimberské procesy, kde budú postavení pred súd zločinci, ktorí teraz vedú Ruskú federáciu a vydávajú trestné príkazy," povedal. "Rusko musí platiť, ich budúce generácie musia platiť," dodal. Reznikovove prirovnania k následkom druhej svetovej vojny sú nie príliš jemnou narážkou na totálnu porážku ruskej armády a zvrhnutie vlády Vladimíra Putina.
 
V októbri Zelenskyj zopakoval Reznikovove sebavedomé pocity. "Určite oslobodíme Krym," povedal Zelenskyj. "Vrátime túto časť našej krajiny nielen do celoukrajinského priestoru, ale aj do celoeurópskeho priestoru."
 
Táto rétorika signalizuje, že Kyjev sa posúva smerom k maximalistickej vízii víťazstva. Ešte sa uvidí, či Ukrajina dokáže udržať svoju protiofenzívu, najmä keď nastane zima. Ale prijatie ambicióznejšieho súboru strategických cieľov bolo doteraz potvrdené operačnými úspechmi. Naopak, neúspechy na bojisku a nedostatočná výkonnosť ruskej armády prinútili Moskvu zmenšiť svoje ambície.
 
PRAVDA SA DERIE NA POVRCH! Čokoľvek menšie ako nenávisť k Putinovi je VLASTIZRADA!
Demokrati z Washingtonu vám povedali, že je vašou vlasteneckou povinnosťou nenávidieť Vladimíra Putina. To nie je len návrh. Je to mandát. Čokoľvek menšie ako nenávisť k Putinovi je vlastizrada. Skonštatoval to vo svojom komentári austrálsky... Čítať ďalej
26 | 11 | 2022 | Diana Zaťková
Fantázia minulosti?
Na začiatku vojny bolo jasné, že Putin si predstavoval totálne víťazstvo. Pôvodným plánom Ruska bolo rýchlo dobyť Kyjev a dekapitovať ukrajinskú vládu a očakávalo sa, že odpor bude ľahký. S Kyjevom v ruských rukách a uväznenou, zabitou alebo vyhnanou Zelenského vládou by Kremeľ mohol vytvoriť bábkovú vládu lojálnu Moskve. Úplné víťazstvo by znamenalo úplnú absorpciu Ukrajiny do ruskej sféry vplyvu. Novonastolený režim v Kyjeve by sa podobal bábkovej vláde lojalistu Putina Alexandra Lukašenka v Bielorusku.
 

Zatiaľ sa táto vízia víťazstva javí ako fantázia minulosti. Neúspech ruských síl pri dobytí letiska Antonov a úzke miesto veľkej kolóny motorizovaných a mechanizovaných jednotiek na ceste do Kyjeva nakoniec viedli k tomu, že Rusko nedokázalo dobyť ukrajinskú metropolu. 

Verejne ruskí predstavitelia vysvetlili toto zlyhanie tvrdením, že „prvá fáza“ ruských vojenských plánov bola dokončená. Tento trik odrážal potrebu sprostredkovať domácemu publiku pozitívnu správu, že operácie boli úspešné. Za zatvorenými dverami je však nepravdepodobné, že by Putin alebo jeho vojenskí dôstojníci verili, že v skutočnosti boli úspešní. Skutočnosť na mieste si však vyžiadala zmenu stratégie a Kremeľ obrátil svoju pozornosť na východnú a južnú Ukrajinu. Putin sa teraz snaží o obmedzenejšie víťazstvo v rámci tohto užšieho geografického priestoru.

Nie je jasné, do akej miery Moskva obmedzila podmienky, ktoré považuje za nevyhnutné pre víťazstvo. Putin by mohol teoretizovať, že plne mobilizovaná sila by mohla zvrátiť predchádzajúce vojenské zlyhania Ruska. V októbri ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil čiastočnú mobilizáciu 300 000 vojakov. Okrem toho je pochybné, že by Putin riskoval politické a ekonomické dôsledky postavenia Ruska na totálnu vojnu. Otázne je aj to, koľko ďalších pracovných síl môže posunúť vojnu v prospech Moskvy, ak bude velenie a riadenie, logistika a celý rad ďalších problémov sužujúcich ruské ozbrojené sily pretrvávať.

Po mesiacoch VOJNY začína PUTIN LÁMAŤ ZÁPAD!
Európa konečne začala obviňovať USA, že profitujú z vojny! Predstavitelia EÚ útočia na Joea Bidena pre závratne vysoké ceny plynu a obchod so zbraňami. Vojna na Ukrajine už vážne hrozí zničením jednoty Západu, píšu korešpondenti portálu POLITICO -... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Namiesto toho je oveľa pravdepodobnejšie, že Moskva poľavila vo svojich podmienkach na víťazstvo, aby dosiahla skromnejšie ciele na východnej a južnej Ukrajine. Súčasťou Putinovho verejného ospravedlnenia invázie bolo poskytnutie pomoci separatistickým štátom v Donecku a Luhansku, zdanlivo s cieľom zabrániť „šikanovaniu a genocíde“ zo strany Kyjeva. V septembri Rusko usporiadalo referendá na okupovaných ukrajinských územiach a formálne anektovalo Luhansk a Doneck spolu s Chersonskou a Záporožskou oblasťou. Ak Moskva dokáže tieto regióny pevne uchopiť, Putinovi propagandisti by mohli vytvoriť verziu víťazstva založenú na bezpečnosti týchto oblastí.

Zatiaľ sa ani jedna zo strán nezdá byť pripravená rokovať. Vo všeobecnosti platí, že štáty prichádzajú k rokovaciemu stolu, aby ukončili vojnu, keď majú silnejšiu vojenskú pozíciu na vynútenie si ústupkov od svojho protivníka, alebo keď sú tak ohrozené, že mier je nevyhnutnosťou.

Situácia nie je nezvratná

Kyjev je v lepšej vojenskej pozícii, aby mohol využiť ústupky, ak sa rokovania uskutočnia. Západní spojenci Ukrajiny niečo šomrali, že Kyjev by mal presadzovať dialóg, kým oni budú mať navrch. Zelenského vláda však trvá na tom, že kým sa ruské sily úplne nestiahnu z Ukrajiny, žiadne rokovania nebudú. „Keď máte iniciatívu na bojisku, je trochu zvláštne dostávať návrhy ako: ‚Aj tak všetko nezvládnete vojenskými prostriedkami, musíte vyjednávať‘,“ povedal Zelenského poradca Mykhaylo Podolyak.

V každom prípade je pravdepodobnosť, že Moskva čoskoro bude súhlasiť s rozhovormi, nízka. Rusko je na tom vojensky zle, ale jeho situácia nie je nezvratná a Kremeľ neodradia ani ťažké straty. Putin potrebuje úspechy na bojisku, ktoré môže prezentovať ako víťazstvo domácemu publiku. Bez toho bude jeho pozícia pri moci mimoriadne slabá. Moskva bude pravdepodobne potrebovať prinajmenšom pevnú kontrolu nad oblasťami, ktoré anektovala na východnej a južnej Ukrajine, ako aj nepretržitú kontrolu nad Krymom, aby mohla zvážiť rokovania. A to len vtedy, ak Putin dospeje k záveru, že ďalšie vojenské zisky sú nedosiahnuteľné.

Spamätajú sa SLEPÍ europoslanci? NIE! Až keď sa EÚ stane ÚPLNE ZÁVISLOU od USA
Alebo to je zámer európskych poskokov Ameriky? V každom prípade, presahujúcim efektom rusko-ukrajinského konfliktu je nárast ďalších a ďalších problémov EÚ. Bežní Európania majú obavy z toho, aká tuhá môže byť táto zima, no napriek tomu niektorí... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Prímerie nie je na dohľad

To znamená, že prímerie nie je na dohľad a boje budú pokračovať, kým jedna strana nedosiahne rozhodujúcu vojenskú výhodu, aby presadila priaznivý výsledok. Žiadna zo strán pravdepodobne nebude súhlasiť s kompromismi pri rokovacom stole, kým sa pomer síl výrazne neposunie tak či onak.

Zatiaľ sa očakáva spomalenie tempa bojov, keďže teploty počas zimných mesiacov klesajú. To poskytne ruským a ukrajinským politikom čas, aby zvážili svoje ďalšie kroky a zhodnotili svoje ciele. Predstavy o tom, čo znamená vyhrať alebo čo by predstavovalo prijateľnú porážku, sa budú naďalej meniť, pretože pomer síl na bojisku bude diktovať, čo je realistické.

ŠOK pre USA a celý svet! TAJNÉ DOHODY v rusko-ukrajinskom konflikte?
Vzájomná obranná Rusko-čínska zmluva je na svete! Preto USA pred pár dňami tajne dohodli s Ruskom rozdelenie Ukrajiny! Vo svojom komentári to tvrdí český historik a autor Michael Svatoš. Súhlas Washingtonu s rozdelením Ukrajiny je dôsledkom... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik