Spamätajú sa SLEPÍ europoslanci? NIE! Až keď sa EÚ stane ÚPLNE ZÁVISLOU od USA
25 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Alebo to je zámer európskych poskokov Ameriky? V každom prípade, presahujúcim efektom rusko-ukrajinského konfliktu je nárast ďalších a ďalších problémov EÚ. Bežní Európania majú obavy z toho, aká tuhá môže byť táto zima, no napriek tomu niektorí európski politici v kreslách popíjajúc latté nepremýšľajú nad riešeniami. Namiesto toho Európsky parlament v stredu hlasoval za uznesenie, ktoré označilo Rusko za štátneho sponzora terorizmu.

Politická šou

Podľa agentúry Reuters je tento krok do značnej miery symbolický, keďže EÚ nemá vytvorený právny rámec, ktorý by ho podporil. Niektorí pozorovatelia to preto nazvali politickou šou, v ktorej parlament nalepí nálepku Rusku v snahe poškodiť jeho povesť, spôsobiť Moskve ďalšie diplomatické problémy a marginalizovať ju na globálnej scéne. 

V priebehu rokov Európsky parlament často formuloval a prijímal takéto rezolúcie z hlavného dôvodu – zo snahy o väčšiu moc. Považuje sa za zákonodarný orgán, ale nie je spokojný so svojou váhou v rozhodovacích postupoch EÚ. Preto týmto druhom hlasovania nahlas vyjadruje svoj politický postoj s cieľom presadiť svoj vplyv na iné rozhodovacie orgány, konštatoval pre Global Times Cui Hongjian, riaditeľ oddelenia európskych štúdií na Čínskom inštitúte medzinárodných štúdií. 

Chmelár: Mediálny obraz vojny na Ukrajine je EXTRÉMNE skreslený!
Pri nedávnom takmer partizánskom spomínaní na 17. november 1989 a minulú éru, som si aj ja spomenul na zopár skutočností, ktoré sa dnešným papalášom nehodia do celkového obrazu tej doby. Touto vetou začína svoj komentár na sociálnej sieti historik... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Čo presne sú európske záujmy?

Cui dodal, že za fenoménom sa skrýva dôležitejšia otázka: Chýba konsenzus o tom, čo presne sú európske záujmy, a rôzne sily bojujú o právo ich definovať. Niektoré pragmatické vlády sa domnievajú, že je v záujme Európy obmedziť ideologickú konfrontáciu. Európsky parlament má však opačný názor. 

Krok vedľa

Prijatie rezolúcie, akou je vyhlásenie Ruska za štátneho sponzora terorizmu, však bude len kontraproduktívne v snahe dosiahnuť konštruktívne východisko z ukrajinskej krízy, nehovoriac o zdravom bezpečnostnom prostredí pre Európanov. 

Zdroj ilustrácie: Liu Rui/GT

Nezosilňovanie konfliktu, ochladzovanie napätia, hľadanie politického riešenia sú teraz najpodstatnejšie v súlade s európskymi záujmami. Toto je celkový obraz. Vidí to hŕstka poslancov Európskeho parlamentu (MEP), ktorí hlasovali proti označeniu Ruska. Bohužiaľ, je ich príliš málo.

Hlavnou príčinou konfliktu sú USA

Rusko-ukrajinský konflikt už nejaký čas uviazol v patovej situácii. Hlavnou príčinou konfliktu sú v zásade USA. USA si želajú problémy a krízy, a keď sa konflikt rozprúdi, príslušné strany podnecujú k tomu, aby v tomto napätí tak dlho, ako to bude potrebné, povedal pre Global Times Shen Yi, profesor na Fudan University.

Najvyšší americký generál Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov, začiatkom tohto mesiaca povedal, že "ukrajinské vojenské víťazstvo - definované ako vykopnutie Rusov z celej Ukrajiny, čo by zahŕňalo aj Krym - sa tak skoro nestane." A traja americkí predstavitelia povedali CNN, že USA dochádzajú niektoré špičkové zbraňové systémy a munícia, ktoré sú k dispozícii na prepravu do Kyjeva. 

Vyššie uvedené body naznačujú, že USA nemajú záujem pomôcť Ukrajine zabezpečiť „úplné víťazstvo“. Washington chce, aby plameň podľa Shena horel oveľa dlhšie. 

V USA OTVORENE: Spolupracujme s Afrikou, samozrejme pod zámienkou boja proti terorizmu, lebo príde Rusko a Čína
Na americkom portáli National Interest sa objavil zaujímavý názor. Jeho autorka, Natasha Louis je expert v globálnych záležitostiach so zameraním na nadnárodnú bezpečnosť z New York University. Je špecialistkou na africkú bezpečnosť vrátane... Čítať ďalej
20 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Európa bola zachytená v konflikte podľa americkej príručky

Dostať Európu pod kontrolu je aj cieľom USA. Keď sa EÚ stane úplne závislou od USA v oblasti bezpečnosti a politík, bez svojej strategickej autonómie bude čeliť oveľa väčšej hrozbe. 

Európsky parlament v tomto smere nezohral celkom pozitívnu úlohu. Dá sa to chápať ako javisko, ktoré zhromažďuje politikov, ktorí radi robia reklamné kúsky. Vystupovanie v súlade s ideológiami a stereotypmi je pre nich najjednoduchším spôsobom, ako si udržať politickú prestíž a vplyv. Len veľmi málo z nich je ochotných pochopiť skutočnú hádanku Európy, uviedol Shen. 

V konečnom dôsledku ide len o nezáväzné uznesenie. Žiadna európska krajina by za to neprerušila styky s Ruskom. Boj však bude pokračovať, tí na bojisku budú krvácať, Európania budú platiť viac za svoje účty za plyn a kúrenie. Čo to má spoločné s europoslancami? Získajú viac hlasov. Nie sú hlúpi, sú to rafinovaní egoisti. 

ŠOKUJÚCE! Europoslancom NEJDE o mier, chcú predlžovať vojnu na UKRAJINE
Aktuálne rozhodnutia bruselských úradníkov skutočne neprispievajú k mieru na Ukrajine. Príkladom je schválená rezolúcia Európskeho parlamentu o zaradení Ruska medzi štáty, ktoré sponzorujú terorizmus. Spomínané vyhlásenie nemá vôbec žiadnu právnu... Čítať ďalej
24 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik