Nový ruský bombardér
24 | 11 | 2022 I Milan Laca

Pre ruské letecké a kozmické sily sa pripravuje nový bombardér, schopný zasiahnuť cieľ kdekoľvek na svete.

Ide o nový strategický bombardér šiestej generácie, s kódovým označením „Messenger“. Podľa najnovších správ od dizajnérov sa nový model objaví v priebehu budúceho roka alebo dvoch. To zodpovedá plánom vyvinúť nový bombardér do  roku 2024.

Skúšky

Teraz v Rusku dokončujú testy kľúčového komponentu budúcej novinky – motora, ktorý je známy pod názvami „Produkt Ruskej federácie“ a NK-65. Pôvodne sa predpokladalo, že motor by mal umožniť bombardéru zostať vo vzduchu viac ako 30 hodín a čakať na príkaz na odpálenie rakiet. Vďaka tomu sa pozemné sily budú môcť spoľahnúť na neustálu vzdušnú podporu, ktorú bude „Messenger“ schopný zabezpečiť výkonnými raketami s dlhým doletom. 

Von der Leyenová: EÚ pripravuje deviaty balík sankcií voči Rusku
Európska únia intenzívne pracuje na deviatom balíku sankcií voči Moskve za ruskú agresiu voči Ukrajine. Počas návštevy Fínska to vo štvrtok uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, informuje TASR na základe správy agentúry... Čítať ďalej
24 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Viacúčelový stroj

Vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete vkladajú  do „Messengera“ veľké nádeje. Aj preto bude najnovšie lietadlo plniť nielen funkciu bombardéra, ale aj množstvo ďalších dôležitých úloh. Mnohí odborníci porovnávajú ruský „Messenger“ s americkým ťažkým stealth strategickým bombardérom B-2 Spirit.  Zámerom ruského vojensko-priemyselného komplexu je však bombardér, ktorý sa môže držať dlho a ďaleko od bojiska a zároveň zasahovať ciele presnými zbraňami na veľké vzdialenosti.

Jeho výzbroj 

Messenger môže byť vyzbrojený akoukoľvek raketou s dlhým doletom, vrátane novej X-BD, ktorá je v súčasnosti vo vývoji. V nejadrovej verzii môže X-BD zasiahnuť ciele vo vzdialenosti nad 7,5 tisíc kilometrov. Toto číslo je oveľa vyššie ako rekord X-101, ktorý zasiahol cieľ na vzdialenosť 5,5 tisíca kilometrov.

Chystajú aj raketu

Vzhľadom na to, že Messenger má dolet niekoľko desiatok tisíc kilometrov bez tankovania, dokáže doslova zasiahnuť ciele  kdekoľvek na našej planéte. Ruský vojensko-priemyselný komplex pracuje na vývoji novej rakety, ktorej základ prevzali zo sovietskeho protivesmírneho obranného komplexu 30P6 „Kontakt“. Existuje možnosť, že ju už vyvinuli a odovzdali do prevádzky, ale neexistujú žiadne oficiálne vyhlásenia. Nová munícia dokáže nielen znefunkčniť nepriateľské satelity kinetickým nárazom, ale aj medzikontinentálne balistické rakety. Ruský bombardér "Messenger", vyzbrojený touto muníciou, môže spôsobiť masívny raketový útok na nepriateľské ciele, ako sú napríklad aj ponorky.

Účinná zbraň 

„Messenger“ sa môže stať aj vysoko mobilným odpaľovacím zariadením, ktoré okamžite zareaguje a odstráni nepriateľskú hrozbu, nachádzajúcu sa niekoľko tisíc kilometrov od štátnych hraníc.  

Irán vyzbrojuje Rusko
Irán začína s presunom plánov a komponentov pre úderné drony do Ruska. Rusko a Irán uzavreli dohodu o výrobe útočných bezpilotných lietadiel na území Ruskej federácie. Použijú iránske projekty a komponenty. Podrobnosti o dohode zverejnila... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik