Farkašovský ŠOKUJE! Pod tlakom Bruselu sme hrdí aj na vlastnú SPROSTOSŤ!
23 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Hurrráááá... tešme sa, jasajme...bude lepšie. Kedy? Ešte chvíľu musíme trpieť. Komu? No predsa nám všetkým. Skonštatoval to na sociálnej sieti redaktor a exposlanec Karol Farkašovský. Slovenská veda opäť žne úspech...alebo aj nie?

"Predstavte si, Slovensku spadlo do lona z európskeho grantového neba 1,5 milióna eur. Je to grant, ktorý naše médiá prezentujú ako veľký úspech slovenskej vedy. Keď motyka vystrelí možno nás vytrhne aj z biedy. Minimálne tej duchovnej. Už veľmi dávno nepostretlo Slovensko toľké šťastie," píše Farkašovský.

Od nano-biotechnológie ku konšpiráciám

Naposledy to bol pred desiatimi rokmi grant na projekt SAV, ktorý sa týkal vážneho odboru nano-biotechnológie. Vývoj však ide prudko dopredu. Aspoň na Slovensku. Teraz ideme pod jeden a pol miliónovým európskym finančným dáždnikom skúmať čosi úplne iné. Prevratné, ba až závratné...konflikty a konšpirácie, smeje sa redaktor.

Grant Európskej rady pre výskum, ktorú financujú členské štáty EÚ, dostala sociálna antropologička zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Výskum má päť rokov skúmať tému : „Konflikty kvôli konšpiračným teóriám“.

Zdroj foto: FB/KF

Pýcha slovenskej vedy

Zaujímavé je, že v grantovom balíku bolo celkove 636 miliónov eur. Uchádzalo sa o nich tri tisíc mladých vedcov. "Slovensku z toho kvaplo až 1,5 milióna na pýchu slovenskej vedy – výskum konšpiračných teórií. Zdá sa, že naše médiá sú už fakt také ideologicky nesvojprávne, že nedokážu rozoznať hanbu od pýchy," konštatuje Farkašovský.

Píšu, že : „V projekte budú aktéri skúmať, ako sa formujú konflikty kvôli pravde. Budú študovať nielen to, ako ľudia šíria konšpiračné teórie, ale aj to, ako proti nim bojujú iní.“

AKTUALIZOVANÉ Vyjednávanie s lekármi STROSKOTALO! Čaká nás KATASTROFA?
Vláda ponúka zdravotníkom, ktorí ostanú v nemocniciach, stabilizačný príspevok. Po stredajšom rokovaní ústredného krízového štábu o tom informovali premiér Eduard Heger (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Snaha o... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Budeme SVETOVÍ

"To je skutočné terno. Keď túto „užitočnú“ a existenčne dôležitú tému Slovensko preskúma, budeme nielen múdrejší, ale ozaj svetoví. Nesporne aj duchovne bohatší. Budeme nekonečne pyšní na slovenskú vedu. Tá zrejme nemá iné na práci ako riešiť takúto ťažkotonážnu tému," krúti hlavou expolitik.

Podľa Farkašovského nám nepochybne svitajú nové časy, ktoré aj z hlúposti dokážu urobiť cnosť. "Je veľmi smutné, že na Slovensku už nemáme nič hodnotnejšie na čo by sme mohli byť hrdí? My už pod tlakom Bruselu budeme hrdí aj vlastnú sprostosť," uzavrel.

V SAV sú všetci HRDÍ

Európska rada pre výskum (European Research Council - ERC) v utorok zverejnila mená úspešných žiadateľov o prestížny vedecký grant v schéme ERC Starting Grant. Finančnú dotáciu v celkovej hodnote 636 miliónov EUR si rozdelí 408 mladých vedeckých talentov. Významná investícia umožní excelentným výskumníkom a výskumníčkam stojacim na začiatku svojej vedeckej kariéry rozbehnúť vlastné projekty, zostaviť tímy a realizovať svoje perspektívne nápady. Spomedzi 2932 prihlásených návrhov uspel aj projekt o konšpiračných teóriách, ktorého autorkou je sociálna antropologička Elżbieta Drążkiewicz zo Sociologického ústavu SAV, v. v. i., píše SAV na svojej stránke.

„Blahoželám doktorke Drążkiewicz a veľmi sa teším, že sa vďaka nej Slovensku podarilo zabodovať v európskom výskumnom priestore. Verím, že tento úspech nebude posledným. Myšlienok a nápadov, ktoré sú hodné ERC grantu, máme na Slovensku dostatok. Dôležitá však je schopnosť pretaviť ich do kvalitného projektu ľahko zrozumiteľného pre oponentov, ktorí  vyžadujú extrémnu kvalitu. Držím palce všetkým ostatným kolegom a kolegyniam, ktorí sa budú o ERC granty uchádzať, aby boli úspešní,“ skonštatoval predseda SAV prof. Pavol Šajgalík.

Projekt E. Drążkiewicz s názvom Konflikty kvôli konšpiračným teóriám je zameraný na analýzu rastúceho napätia súvisiaceho s konšpiračnými teóriami v Európe. Jeho cieľom je snaha pochopiť, ako sú tieto konflikty ovplyvnené sociálnymi kontextami a ako sa vyvíjajú v rôznych európskych prostrediach.

GAUNER Šeliga – nevychovanec z košiara SOROSOVHO kindermenežmentu…a súvis s VRAŽDOU Kuciaka a Kušnírovej…
Šeliga v sobotu v rádiu Slovensko potvrdil svoju povesť nevychovanca v rozhovore s Jurajom Blanárom. Do politiky sa dostal Sorosovým výťahom ako člen Iniciatívy „Za slušné Slovensko“ (ďalej ISS). Postupne sa prejavili jeho negatívne charakterové... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik