V lekárňach stále chýba viacero liekov, väčšina z nich má alternatívu
21 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

V lekárňach stále chýba viacero liekov. Ide napríklad o niektoré lieky na kardiovaskulárny systém, tráviaci trakt a metabolizmus, centrálnu nervovú sústavu či respiračný systém. Z voľnopredajných liekov lekárnici evidujú nedostatok napríklad pri pastilkách na hrdlo či detských ibuprofénových sirupov. 

"Je však dôležité uviesť, že hoci vidíme problémy s dostupnosťou produktov od niektorého výrobcu, existuje väčšinou adekvátna alternatíva s rovnakými alebo podobnými účinkami v rámci voľnopredajného sortimentu," ubezpečil Sedláček.

Kľúčovým problémom pri výpadku liekov v lekárňach je podľa asociácie celosvetová situácia v logistických zásobovacích reťazcoch, ktorá neobchádza ani farmaceutický priemysel. "Výpadky v dodávkach, od surovín až po obalový materiál, sa negatívne podpisujú aj na plynulosť dodávok liekov na trh," ozrejmil Sedláček.

NEŠŤASTIE V RUŽOMBERKU! Deti kričali, rodiny prišli o všetko! (FOTO)
Raňajší požiar rodinného domu na ulici Ivana Houdeka v Ružomberku si vyžiadal štyroch zranených. Na mieste ich ošetrila záchranná zdravotná služba, jedného z nich odviezli do zdravotníckeho zariadenia na ďalšie ošetrenie. Ako dodal, požiar im... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Lekárnici ubezpečujú, že síce sú vyššie uvedené skutočnosti mimo ich vplyvu, na situáciu nerezignujú. "Snažíme sa monitorovaním výpadkov a internými opatreniami znižovať dosah na pacientov. Jednou z ciest je aj aktívne využívanie generickej substitúcie, užšia komunikácia s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a pokiaľ máme informáciu od dodávateľa včas, aj zvýšením zásoby konkrétneho lieku," vysvetlila asociácia.

Situácia s dostupnosťou je podľa nej veľmi turbulentná a neustále sa vyvíja. "V realite to znamená, že ak dnes chýba nejaký konkrétny liek a jeho nedostatok sa medzičasom zastabilizuje, nasledujúci mesiac to môže byť zase iný," doplnil Sedláček.

Pre TASR to uviedol hovorca Asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární na Slovensku Peter Sedláček.

Kadyrov prehovoril: Títo pekelní psi dostanú, čo si zaslúžia
Čečenský vodca sa ozval .Reaguje na šokujúci prípada z Ukrajiny o ktorom informovali mnohé média pred niekoľkými dňami. Ukrajinci mali zabiť takmer tucet ruských vojnových zajatcov. O celom incidente dodnes koluje sieťami video. Ukrajinský... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik