Poslanec Linhart je spokojný, ľudia z praxe majú pre neho odkaz!
22 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Dlhodobou agendou poslanca NR SR, Patricka Linharta (Sme rodina) je stravovanie, zvlášť to školské a nemocničné. Nami oslovení vedúci školských jedální jeho úsilie veľmi kvitujú. Myslia si však, že nie systém je ten "sabotér", kvôli ktorému je aktuálne školské stravovanie nepopulárne.

Problém vedúci školsých jedální vidia vo financiách, ale hlavne v stravovacích návykoch, ktoré si deti prinesú z domu. Pritom rodičia sú tí, čo si podľa ich skúseností najviac sťažujú.

Na čo sa ide zamerať

Linhartom presadzovaná aplikácia "Potravinový semafor" bude zavedený od 31. 12. tohto roku. Jeho úlohou bude pomôcť spotrebiteľom vyznať sa v kvalite a zložení potravín, ktoré nakupujeme.

"Pokiaľ sa mi toto ešte podarí, môžem s kľudom odísť z politického bahna a povedať si, že to celé malo význam,"píše Linhart o zavedení zdravších potravín z lokálnej produkcie do školského stravovania.

Ako bonus, bude aj potravinový kódex

"Ako bonus navyše bude nový potravinový kódex, aby jogurt bol jogurtom, šunka šunkou a pretlak pretlakom a keď ešte prejde zákon o trhoviskách a zavediem výkupné pre pestovateľov s testovaním produktov a priamym dodávaním za nákupnú cenu do škôlok, tak to budem brať ako niečo, čo sa nikomu nepodarilo za posledných 30 rokov," trúfa si Linhart. 

V lekárňach stále chýba viacero liekov, väčšina z nich má alternatívu
V lekárňach stále chýba viacero liekov. Ide napríklad o niektoré lieky na kardiovaskulárny systém, tráviaci trakt a metabolizmus, centrálnu nervovú sústavu či respiračný systém. Z voľnopredajných liekov lekárnici evidujú nedostatok napríklad pri... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Začať treba doma

"Začať treba pri rodičoch. Doma dieťaťu rodič kúpi každý druhý deň pizzu, mäso ide skoro každý deň, nečakajme, že dieťa bude spokojné s bulgurom so zeleninou. Ale aj to je samozrejme individuálne," hovorí Ľudovít Vicena, vedúci jednej zo stredoškolských jedální v Hlohovci. 

"Deti nemajú dobré návyky z domu, veľa rodičov to zanedbá, ale v škôlke a v škole žiadajú zdravú stravu. Do noriem sa nedávno dostal napríklad bulgur. Deti ho však nepoznajú, tak ostáva na tanieroch a rodič povie, že im dali grc. Pred rokom bolo do noriem pridaných veľa zdravých potravín, tie sú z môjho pohľadu v poriadku," pridáva sa Jolana Kamenická, vedúca školskej jedálne na sídlisku Chrenová v Nitre.

Cesta vedie cez zatraktívnenie školskej stravy

Vicena vidí cestu cez edukáciu hravou formou. A ako dospelých, tak aj deti podľa neho jedlo musí baviť.

"Ukázať im tie potraviny v nejakom inom svetle, vysvetliť ich význam atď. Ukázať obrázky, ako sa to dá robiť, určite sa na nete nájdu. Treba tie jedlá zatraktívniť. Tiež by som vsadil na regionálne potraviny - pomôcť lokálnym podnikateľom," hovorí Vicena.

"Problém vidím vo finančných pásmach a samozrejme v dodávateľoch, ktorí tlačia do kuchýň svoje výrobky za každú cenu. Mnohokrát sú to polotovary a nie od lokálnych výrobcov," dáva mu za pravdu Kamenická.

Budete sa rehotať, alebo čo ponúkol týždeň politickej satiry
Pondelok a vám sa nijako nedarí rozbehnúť pracovný týždeň, lebo aj počasie je možno nejaké čudné? Nevadí, skúste rozhýbať bránicu najpríjemnejším možným spôsobom - smiechom. Z práce vám neubudne, ale už starovekí lekári vedeli, že smiech lieči. Zlú... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Zmeny by boli príliš drahé

Mnohí vedúci jedální argumentujú tým, že zatraktívnenie stravy by bolo príliš drahé. Vicena upozorňuje, že keby do škôl na deň-dva pozvali niektorého z gastro podnikateľov, ktorý by kuchárom zo "starej školy" ukázal, ako zatraktívniť vzhľad jedla, výdavky by sa vrátili. 

"To by však chcelo dôslednosť v dodržiavaní rád ľudí z "biznisu", nie sa časom vrátiť do starých koľají. A to sú nároky na nás, vedúcich kuchýň," uzatvára Vicena.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik