ROZZÚRENÁ Belousovová: Nie je už načase si naliať ČISTÉHO VÍNA?
18 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

V utorok podvečer "zablúdená" ukrajinská raketa v Poľskom Przewodowe zabila dvoch ľudí. Okolo 19. hodiny zasadlo vedenie obranných a bezpečnostných zložiek štátu. Denník Gazeta Wyborcza informoval, že už vtedy bolo jasné, že raketu nevypálili Rusi, no zavládli obavy z reakcií verejnosti. A najmä z reakcie USA...

Poľsko totiž patrí medzi najväčších podporovateľov Ukrajiny a takýto incident by mohol výrazne ovplyvniť verejnú mienku.

Poliaci čakali, nechceli rušiť Bidena

Denník Gazeta Wyborcza informoval že Poliaci sa rozhodli počkať na inštrukcie ako ďalej z Bieleho domu. Problém však bol, že prezident USA Biden sa vrátil zo samitu G20 a nechceli ho budiť. Vyjadril sa vo štvrtok nad ránom. 

"Vzhľadom na trajektóriu (rakety) je nepravdepodobné, že bola vypálená z Ruska“. Dovtedy boli Poliaci veľmi opatrní vo vyjadreniach a aj prezident Andrzej Duda hovoril o "rakete sovietskej výroby".

Poľsko nepustilo Ukrajinu na vyšetrovanie
Ukrajina sa môže oboznámiť s vyšetrovaním pádu rakety v Poľsku. Predstavitelia Ukrajiny sa môžu oboznámiť s vyšetrovaním pádu ich rakety na území Poľska, ale nemôžu sa na ňom zúčastniť, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda. Nie! "Aby sa... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Milan Laca

Bola to ruská raketa!

Andrzeja Dudu o tom presviedčal ukrajinský premiér Volodymyr Zelenskyj s tým, že na to má dôkazy od náčelníka generálneho štábu Valerija Zalužného. Toho Zelenskyj nechcel spochybňovať. Duda priznal, že keď sa dozvedel o incidente, mal nutkanie vyjsť s informáciou o ruskej rakete, no vojenskí činitelia ho presvedčili, že treba počkať na balistické informácie. 

Čakať sa oplatilo

Predseda Senátu Tomasz Grodzki sa podľa Gazety Wyborczej kvôli incidentu obrátil na Ruslana Stefančuka, šéfa ukrajinského parlamentu. Vo štvrtok už aj Zelenskyj korigoval svoje dovtedy rezolútne vyhlásenia a priznal, že ani on, ani svet na sto percent nevie, čo sa v Przewodoówe sta­lo.

Ukrajinská raketová verzia, ako to bolo?
Ukrajina informovala USA a partnerov o zachytení ruskej rakety v blízkosti miesta výbuchu v Poľsku. Ukrajinská armáda oznámila Spojeným štátom a ich spojencom, že sa pokúsila zasiahnuť ruskú raketu v blízkosti miesta útoku na Poľsko, pomocou... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Milan Laca

Poplach aj na Slovensku

Gazeta Wyborcza zverejnila aj mapu, z ktorej je evidentné, ako sa ukrajinská strela dostala na územie Poľska. Anna Belousovová (Národ a spravodlivosť) poukazuje aj na aspekt, ktorý by pri neuváženom konaní mohol vrhnúť zlé svetlo aj na Slovensko.

"Podľa tejto mapy ruská raketa letela na Dobrotvorskú elektráreň. Z ukrajinského Ľvova bola vypálená raketa z S300, ktorá minula ruskú strelu a dopadla na územie Poľska. Na tom by nebolo možno nič divné, ak by sa spomínaná elektráreň nenachádzala na severových od Ľvova a ukrajinská raketa nebola vypálená na severozápad!" Píše Belousovová na sociálnej sieti.

"Nie je už načase si naliať čistého vína? Nabudúce tie "zblúdené" strely z možno našich S300 priletia domov na Slovensko?" rozhorčuje sa Belousovová.

&set=a.407684465974901

Názor odborníka

Generál Jozef Viktorín, ktorý pracoval aj pre Generálny štáb OSSR podotkol, že hystéria nepomôže nikomu, skôr naopak - je pri nej ešte viac nevinných obetí. Nepáčia sa mu reakcie amatérov, ako sú Remišová, či Šeliga, ktorí sú vo vedení štátu. 

"Odporúčam týmto politickým „lúzrom“, aby si počkali na reálne informácie, resp. si vypočuli hodnotenie Bieleho domu. Zatiaľ všetky odpovede boli ako cez kopirák. Nevieme, nepotvrdzujeme, nebudeme eskalovať, spolupracujeme s poľskou vládou atď. Tu viac ako kedykoľvek predtým platí, že len chladná hlava a zdravý rozum vie dôjsť k objektívnym záverom. Ináč to je len hlúpe politikárčenie, čo v prípade vládnych amatérov neprekvapuje," vyhlásil generál Viktorín.

Viskupič ŠOKUJE: Vláda PODVIEDLA EÚ!
Ekonóm a poslanec za SaS Marián Viskupič vláde vyčíta, že v rozpočte spravila chyby, ktoré sú problémom aj pre vedenie EÚ. Chýba v ňom totiž dôležitá časť, ktorá má obsahovať výdavkové limity. Viskupič tiež pripomenul, že SaS dlhodobo upozorňuje,... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik