Poľsko nepustilo Ukrajinu na vyšetrovanie
17 | 11 | 2022 I Milan Laca

Ukrajina sa môže oboznámiť s vyšetrovaním pádu rakety v Poľsku.

Predstavitelia Ukrajiny sa môžu oboznámiť s vyšetrovaním pádu ich rakety na území Poľska, ale nemôžu sa na ňom zúčastniť, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.
Nie!
"Aby sa dalo hovoriť o účasti na vyšetrovacích úkonoch, musia sa implementovať príslušné pravidlá medzinárodného práva a medzinárodné zmluvy. Vždy ide o činnosť v rámci tzv. "právnej pomoci" povedal Duda. Poznamenal, že rovnaký názor má aj prokurátor, pôsobiaci na mieste. "Práve som hovoril s prokurátorom, ktorý robí úkony na mieste.
 
Má veľmi priateľský postoj k Ukrajine, ale zároveň aj zákonný prístup", povedal prezident. " Ak chcú hostia z Ukrajiny vidieť úkony a vyšetrovanie, tak  im to môžeme ukázať. Ale ak ide o účasť na vyšetrovaní, o prístup k dokumentom, k informáciám, to si už vyžaduje špecifické dôvody v zmysle medzinárodného práva a medzinárodných zmlúv,“ vysvetlil Vedúci Úradu pre medzinárodnú politiku Kancelárie poľského prezidenta Jakub Kumoch.  Predtým vyhlásil, že ukrajinským expertom umožnili navštíviť miesto pádu rakety.
 
Biden Zelenskému: PREBER SA! TOTO nie sú dôkazy!
Biden spochybnil Zelenského tvrdenie o rakete, ktorá dopadla v Poľsku. Americký prezident Joe Biden spochybnil vo štvrtok tvrdenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že raketa, ktorá v utorok dopadla v Poľsku a zabila dvoch ľudí,... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR
Čo zistili

Poľské úrady už zhromaždili určité dôkazy, ktoré ukazujú sled udalostí. Podľa Jakuba Kumocha  "existuje množstvo dôkazov, že jedna z rakiet, ktorá mala zostreliť ruskú raketu, nezasiahla cieľ a nefungoval systém sebazničenia." Táto raketa spôsobila tragédiu, uvádza TVN24 . Na otázku, aké dôkazy majú  vyšetrovatelia, Kumoch odpovedal:

"Úlomky rakety, hĺbka krátera, odborníci vypočítajú smer, z ktorého raketa letela, dokonca aj množstvo paliva. Okrem toho "existujú videá." Šéf Úradu pre medzinárodnú politiku poľského prezidenta však o ich obsahu nehovoril, s odvolaním sa na utajenie. Zdôraznil, že "nikto neobviňuje Ukrajinu z úmyselného bombardovania poľského územia".

Vinné je Rusko

"Rusko v ten deň bombardovalo Ukrajinu a Rusko nesie plnú zodpovednosť za všetko. Je to ako situácia, keď človek vstúpil na cestu a spôsobil zrážku auta s autobusom. Môže za to auto? Nie, ten, kto vystúpil na vozovku a spôsobil nehodu,“ povedal Kumoch. Na mieste havárie pracuje poľsko-americký vyšetrovací tím.  

Ukrajinská raketa? Je to EŠTE HORŠIE, tvrdí EXPERT! (FOTO)
Nie nešťastná náhoda s obranným výstrelom proti ruskej rakete, ale ukrajinská provokácia, ktorá mala posilniť odpor západných „hlúpych nevojakov“ proti Rusku. Tak analytik Štěpán Kotrba vo svojom komentári pre české ParlamentníListy.cz rozoberá... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik