Kyjev žiadal Gruzínsko, aby vstúpilo do vojny
18 | 11 | 2022 I Milan Laca

Gruzínsky premiér povedal, že Kyjev požiadal Tbilisi, aby otvorilo druhý front.

Ukrajinské úrady otvorene vyzvali gruzínsku opozíciu, aby otvorila druhý front proti Rusku, vyhlásil premiér Irakli Garibašvili.
"Toto nie je interpretácia, to nie je legenda, citujem slová, ktoré povedali na tlačovej konferencii. Títo ľudia (gruzínski opozičníci)  sú ich spojenci. Predstavte si, že títo ľudia by boli dnes v Gruzínsku pri  moci. Má niekto nejaké pochybnosti o tom, že by v Gruzínsku skutočne existoval druhý front a krajina by sa zmenila na cvičisko?" povedal v parlamente.
Ešte, že nevládne opozícia
Premiér dodal, že ak by dnes opozícia viedla Gruzínsko, krajina by stratila svoju suverenitu a bola by vydaná Rusku. Predstavitelia gruzínskej vlády opakovane vyhlásili, že sa nechystajú pripojiť k sankciám proti Rusku, ktoré vyhlásil Západ kvôli vojenskému konfliktu na Ukrajine.
 
ŠOK pre Zelenského! Kyjev stráca "PRIATEĽOV"
Bitka o Dunaj. Rumunsko sa už dlho nechystá podporovať Kyjev. Zelenskyj stráca priaznivcov aj v Bukurešti. Rusko dostalo v ukrajinskom konflikte nečakaného „spojenca“ – je ním Rumunsko. Presnejšie povedané, sú to dvaja tamojší ministri obrany,... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Milan Laca
Prílev Rusov
Koncom septembra a októbra, pre čiastočnú mobilizáciu v Rusku, odišli státisíce Rusov do Gruzínska. Na hraniciach boli mnohokilometrové kolóny, v ktorých čakali niekoľko dní. Podľa niektorých odhadov sa asi 100 tisíc občanov Ruskej federácie rozhodlo natrvalo zostať v Tbilisi a ďalších gruzínskych mestách.
 
Prílev ľudí z Ruska má tiež pozitívny vplyv na gruzínsku ekonomiku. Podľa najnovšej predpovede MMF bude rast HDP v tejto krajine v roku 2022 10 %, teda takmer dvakrát vyšší, ako sa pôvodne očakávalo. „Priemerný ročný hospodársky rast v Gruzínsku za prvých osem mesiacov tohto roka bol 10,3 %.
Opozícia chce bojovať
Na Ukrajine je bývalý podpredseda vlády a bývalý podpredseda gruzínskeho parlamentu Georgij Baramidze. Bojuje  medzi žoldniermi gruzínskej légie, uviedol vo svojom telegramovom kanáli poslanec ukrajinskej Najvyššej rady Olexij Hončarenko.
 
"Ex-podpredseda parlamentu a bývalý podpredseda vlády Gruzínska Giorgi Baramidze bojuje za Ukrajinu ako člen Gruzínskej légie. Hončarenko tiež napísal, že napriek nesúhlasu úradov, skutoční Gruzínci podporujú Ukrajinu". Podľa  neho je teraz  na území Ukrajiny asi 300-400 gruzínskych žoldnierov. Rozmiestnení sú najmä pri Kyjeve a Charkove.
 
Viktor Orbán: Chceme mier a prímerie
Ak u vášho suseda zúri vojna, nie ste v bezpečí ani vy. Povedal to v stredu Viktor Orbán na spoločnej tlačovej konferencii so srbským prezidentom a rakúskym kancelárom v súvislosti s incidentom, keď počas utorkových raketových útokov na Ukrajine... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Alica Kočišová
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik