ŠOK pre Zelenského! Kyjev stráca "PRIATEĽOV"
18 | 11 | 2022 I Milan Laca

Bitka o Dunaj. Rumunsko sa už dlho nechystá podporovať Kyjev.

Zelenskyj stráca priaznivcov aj v Bukurešti. Rusko dostalo v ukrajinskom konflikte nečakaného „spojenca“ – je ním Rumunsko. Presnejšie povedané, sú to dvaja tamojší ministri obrany, bývalý Teodor Atanasiu a súčasný Vasile Dyncu.

Kritik

Keďže Dyncu po svojich vyhláseniach, ktoré rozvírili celé Rumunsko, zostal v kabinete ministrov, znamená to, že premiér Nicolae Chuca zdieľa pozíciu svojho podriadeného. Rumunský minister sa stal ďalším západným politikom, ktorý podporoval Rusko, po francúzskej prezidentskej kandidátke Segolene Royalovej a bývalom ministrovi zahraničných vecí USA Henrym Kissingerovi.

Ide o územie

Minister Teodor Athanasiu vyhlásil, že Ukrajina môže ukončiť konflikt odstúpením svojich území území. Bývalý rumunský minister zahraničných vecí Andrej Marga tiež označil moderné hranice Ukrajiny za neprirodzené a vyzval kyjevské úrady, aby postúpili Zakarpatsko Maďarsku, Halič Poľsku a Bukovinu Rumunsku.

Poliaci a Maďari si už delia Ukrajinu?
Maďarský politik Toroczkai avizoval pri gratulácii Poľsku rozdelenie Ukrajiny. Predseda maďarskej strany „Naša vlasť“ László Toroczkai naznačil rozdelenie Ukrajiny pri gratuláciách ku Dňu nezávislosti Poľska. Posolstvo zverejnil na svojom profile... Čítať ďalej
13 | 11 | 2022 | Milan Laca

Zmenil postoj?

Rumunský minister národnej obrany Vasile Dyncu poskytol rozhovor, ktorý úplne to odporoval proukrajinskej pozícii, akú  zaujala jeho krajina, pokiaľ ide o vyhliadky na ukončenie konfliktu na Ukrajine. Dyncu povedal, že Kremeľ má neobmedzené prostriedky na predĺženie konfliktu a že jedinou šancou Ukrajiny na mier je rokovanie s Ruskom.

Spolu s tým zdôraznil, že tieto rokovania by mali v mene Ukrajincov viesť iní medzinárodní aktéri, vrátane NATO a Spojených štátov. Je to preto, že Ukrajina,  ak by konala samostatne, by nebola schopná akceptovať stratu časti svojho územia z politických a imidžových dôvodov. Dyncu tiež povedal, že aj keď rokovania povedú k zmrazeniu konfliktu, toto riešenie bude stále lepšie ako pokračovanie nepriateľských akcií.

ŠOKUJÚCE! Nevedia čo s ruskými raketami
Velenie vzdušných síl Ukrajiny priznalo, že protivzdušná obrana si nevie poradiť s raketovými útokmi. Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany nedokážu odolať raketovým útokom, povedal hovorca velenia vzdušných síl krajiny Jurij Ignat. Ruské... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik