Viktor Orbán: Chceme mier a prímerie
17 | 11 | 2022 I Alica Kočišová

Ak u vášho suseda zúri vojna, nie ste v bezpečí ani vy. Povedal to v stredu Viktor Orbán na spoločnej tlačovej konferencii so srbským prezidentom a rakúskym kancelárom v súvislosti s incidentom, keď počas utorkových raketových útokov na Ukrajine bolo zasiahnuté aj Poľsko.

Teraz je najdôležitejšie zamerať sa na jednu vec, a to na odvrátenie nebezpečenstva, povedal maďarský premiér na maďarsko-rakúsko-srbskom summite v Belehrade a zdôraznil, že "existuje len jeden spôsob, ako odvrátiť bezprostredné nebezpečenstvo, a to prímerím. Chceme mier a prímerie." Informáciu priniesol portál index.hu.

Republikáni získali väčšinu v Snemovni reprezentantov
Americkí republikáni v noci na štvrtok získali tesnú väčšinu – 218 kresiel – v 435-člennej Snemovni reprezentantov Kongresu USA, ktorú doposiaľ kontrolovali demokrati. To im zaručí väčšie právomoci. Aj vyšetrovať. Kontrolu nad Snemovňou... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Hrozí nielen ekonomické, ale aj fyzické nebezpečenstvo

Maďarský predseda vlády sa stretol so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom a rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom a na ich spoločnej tlačovej konferencii uviedol: "V utorok zomreli poľskí občania, a je dôležité vyjadriť našu sústrasť a uvedomiť si, že ak je v našom susedstve vojna, sme aj my v nebezpečenstve." 

Dodal, že nehrozí len ekonomické nebezpečenstvo, ale aj fyzické. "Skutočnosť, že Poľsko prišlo o životy na svojom vlastnom území jasne ukazuje, že ak u vášho suseda zúri vojna, nie ste v bezpečí ani vy", povedal.

Premiér sa vyjadril aj k situácii so zastavenými dodávkami ropy do Maďarska smerom z východu, ktorá podľa jeho slov jasne ukazuje, že v ohrození je aj ekonomika.

"Ak ste vy, vaši občania a vaša ekonomika v nebezpečenstve, musíte sa snažiť o jednu vec, aby ste toto nebezpečenstvo odvrátili," zdôraznil. Vyjadril, že podľa jeho názoru existuje len jeden spôsob, ako to urobiť, a to prímerím. "Chceme mier a prímerie," vyhlásil Viktor Orbán.

Matovič lekárom: Išli sme za hranu možného
Lekári dostali dodatočnú ponuku na zvýšenie platov. Priemerný plat lekára v nemocnici s príplatkami by tak mohol byť v budúcom roku 4240 eur v hrubom, dnes je to 3493 eur. Išlo by o zvýšenie o 747 eur. Hovoril o tom minister financií Igor Matovič... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Proti migrácii spolu so Srbskom

Na stretnutí sa hovorilo aj o vstupe Srbska do Európskej únie. Orbán uviedol, že Maďarsko naďalej nalieha na Európsku úniu, aby čo najskôr umožnila plné členstvo Srbska. Zdôraznil, že členstvo Srbska v Európskej únii je v európskom záujme a bolo by oveľa jednoduchšie brániť sa migrácii, keby Srbsko už  v Európskej únii bolo. 

Kým sa tak stane, jediným cieľom môže byť zatlačenie obranných línií čo najjužnejšie a vytvorenie spoločných obranných síl hraníc so Srbskom a Rakúskom. Maďarsko podľa neho okamžite poskytne potrebné personálne a technické vybavenie. Podľa Viktora Orbána problém s migráciou bude pretrvávať dlhšiu dobu a preto sa musíme snažiť o dlhodobú spoluprácu a trvalé štruktúry.

Blaha sa smeje slovenskej vláde: TO NEVYMYSLÍŠ!
Škandál! Slovenská vláda sa stala oficiálne šíriteľkou hoaxov. Situácia je vážna. NBÚ by mal okamžite vypnúť weby. A poslanec Krúpa z SaS by mal bezodkadne odstúpiť zo svojej funkcie. Skonštatoval to v reakcii na postoje slovenskej liberálnej... Čítať ďalej
17 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik