Hlas ľudu: LUCIA NICHOLSONOVÁ zakladá stranu KORYTÁRI (fejtón)
13 | 11 | 2022 I Mária Škultétyová

Ó, Lucia, ty, čo mudruješ a radíš nám z Bruselu, ako máme žiť, ako sexovať aj vo vyššom veku, len ty vyvedieš Slovensko z marazmu!

Ó, Lucia naša, tys ’ držiteľkou rána, ty si jari pokladníkom, k tebe sa Slovač obracia s prosbou: Lucia, vezmi kľúče, odomkni raj nám zavretý!

Máš v líci rumenec, v zraku máš pablesky, na perách med, na mysli odvahu, odokry nám raj stratený!

Vyroj sa s včielkami, naznášaj domov sladkej potravy, keď prídu pandravy, (množia sa až hrôza) a zima keď vtrhne - nech úľ náš netrpí biedu.

Medzitým rozptýľ sa, povoľ si; i zábava platí. Hej, len vždy veselo, veselo si zanôť pesničku mladosti, v rozkoši sa zatoč „Cic kozi kozina.“ Zdupkaj, zatras zemou. Aj radosť nech nás navštívi.

A zasa do práce, boriť sa! Opáš obra sily, odej sa ako rytier do panciera, krídla rozpni orlie!

Začo ten zápas? Za trón pravdy, dobra, za kráľovstvo ducha! Ó, navráť raj nám stratený!

V úvode som parafrázovala niekoľko myšlienok z Hviezdoslavovej básne Ó, mládež naša

Sú nadčasové a všeplatné - akoby adresované odvážnej Lucii Nicholsonovej, ktorá sa s mladíckym zápalom a odvahou usiluje založiť novú stranu.

Aj keď je Hviezdoslavov slovník archaický a ťažký, snažila som sa zachovať pôvodného ducha a zároveň tlmočiť jeho text zrozumiteľne. Verím, že ste rozumeli a myslím, že aj obrazom sa dá rozumieť.

DRÁČIK vracia úder: Denník SME a iné MÉDIÁ KLAMÚ!
Hračkárstvo Dráčik je v poslednom období v centre pozornosti, len preto že sa jeho majiteľ nebojí povedať svoj názor. Ani v najnovšom texte si Dušan Víglaský neberie servítku pred ústa a vysvetľuje ako sa veci skutočne majú. "Dráčik má viac ako... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Teraz už bez básnika a poézie prejdime do prózy dnešných dní

Už dlhšie počúvam, že naša europoslankyňa sa vážne pohráva s myšlienkou založiť novú stranu. Aj keď ich je v našom malom priestore neúrekom, nemajme jej to za zlé, veď ona nám len dobre chce. Ibaže mladí, ktorých by rada mala vo svojej strane, tí sa do politiky akosi nehrnú. A tí, čo tam už sú, stoja za deravý groš, keď nechcem povedať horšie. Preto Lucia burcuje, hľadá spojencov. Tuším, že dvoch už má istých. S jedným sa už aj fotila. Lenže tí na mladú krv nevyzerajú. Ale čo tam po krvi, keď ide o korytá, vek nerozhoduje. Mladí by možno aj chceli, len sa boja, že im raz klepnú po prstoch, alebo ich zavrú do basy. A to nie je med lízať.

V nemenovanom denníku písali, že nová strana sa bude volať KORYTÁRI

Bude to také echt vidiecke, také slovenské a také výstižné. Evokuje to návrat ku koreňom a k starému poctivému remeslu – ku korytárstvu.

Ak pánbožko dá a strana vznikne, už teraz viem, že ju budem voliť. Chvalabohu! Referendum a voľby sú za dverami a doteraz nebolo z čoho vyberať. Len sa modlím, aby KORYTÁRI nedopadli tak ako Žaludi otca zakladateľa. Aj on sa už videl ako víťaz a budúci premiér a ako dopadol? No hanebne. Potupený opustil loď, nech sa potopí aj s kormidelníčkou.

Verte či neverte, ale ja KORYTÁROM a Lucii verím. Preto VOLÍM KORYTÁROV.

Bittó Cigániková svoje odvolanie evidentne "nerozchodila"
Janka Bittó Cigániková (SaS) bola z postu predsedníčky zdravotníckeho výboru odvolaná len pred dvoma dňami. Na jej miesto bola dočasne menovaná Anna Záborská (OĽaNO), a tak sa dalo čakať, že jej liberálna predchodkyňa nič nedaruje. Bittó... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik