Prezident finančnej správy Žežulka bol na "koberčeku" v parlamente
10 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

V súvislosti s vývozom tovaru dvojakého použitia do Ruska sa hovorí ako o obrovskom škandále. inak to vidí Jiří Žežulka, prezident finančnej správy, ktorý tvrdí, že ide o dezinformácie a poškodenie dobrého mena Slovenska. Dodáva, že vie, kto by na tom mohol mať záujem. Siutáciu, ktoré vrhá veľmi zlé svetlo na Slovensko v zahraničí, vysvetľoval v parlamente. 

V závere minulého týždňa prišiel Denník N s informáciou o tom, že množstvo slovenských strojárskych firiem do Ruska vyváža výrobky, ktorých komponenty sú použiteľné aj v zbrojárskom priemysle. Podľa Denníka N tak Slovensko podporuje Rusko v jeho vojenskej agresii na Ukrajine.

"Inkriminovaný" tovar

Zo Slovenska idú do Ruska motory, ložiská aj stroje, ktoré Putin potrebuje na výrobu zbraní, informuje Denník N. Mainstreamový plátok píše, že Slovensko pôsobí ako zásobáreň ruskej armády a že naši colníci púšťajú množstvo tovaru aj dodávateľom ruských zbrojárskych firiem. 

Zgustol si aj Juraj Krúpa

Podľa Juraja Krúpu, predsedu výboru NR SR pre obranu a bezpečnosťneho ide o benevolentné konanie colníkov a predovšetkým reakcie vedenia Finančnej správy sú buď nepochopením hĺbky problému a vážnosti situácie, alebo sú presvedčení, že to nechápeme my ostatní a môžu nám predostierať svoje "logické" argumenty.

"Nechcem byť zlý prorok, ale obávam sa, že hĺbka neprofesionality a amaterizmu, často možno až lajdáckosti sú v Colnej správe bezodné. Od vrchu až nadol a zdola až nahor," pustil sa poslanec do colnej správy.

Colníci sa bránia: Ak tovar nie je na sankčnom zozname, nemôžeme zasiahnuť
Ak sa tovar alebo osoba nenachádza na sankčnom zozname Európskej únie, orgány Finančnej správy (FS) SR nemajú možnosť zasiahnuť do zahraničných obchodných operácií. Prezident FS SR Jiří Žežulka to uviedol v súvislosti s článkom Denníka N o tom, že... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Systémy to nedovolia

Jiří Žežulka tvrdí, že takýto tovar Finančná a ani Colná správa prepustiť nemohla, pretože ich systémy to nedovolia. Uplynulé dni totiž Finančná správa (FS) dohľadávala konkrétne prehlásenia a dokumenty, ktoré boli Colnej správe (CS) prezentované v rámci colného riadenia.

„Mohlo sa stať individuálne pochybenie, ale nemôže to byť prezentované tak, že je to systémový problém, že sme zásobáreň zbraní pre Rusko, že sme čierna diera v systéme. To bolo neskutočne prehnané a podľa môjho názoru to poškodilo nielen Finančnú správu, ale aj povesť Slovenskej republiky," razantne sa bráni Žežulka.

"Na koberčeku" pred výborom NR SR

Keďže ide o vážne porušenie sankcií, Žežulka mal čo vysvetľovať v Národnej rade SR. Tvrdí, že poslanci jeho argumenty akceptovali.

„Ani sankcie Európskej únie nesmú platiť retroaktívne, z tých sankcií sú vyňaté tovary, ktorých predaj bol zazmluvnený pred vyhlásením sankcií, v prípade tejto výrobnej linky išlo o kontrakt, ktorý bol uzatvorený v roku 2015,“ vysvetľuje. Je teda možné, že napríklad pneumatiky nakoniec skončili v ruskej armáde, ale bolo to v súlade so sankciami Únie.

Uhríkov prejav v europarlamente: To vážne ideme bojovať proti terorizmu cenzúrou internetu?!
Europoslanec Milan Uhrík (Republika) kritizuje Brusel. Ten chce bojovať proti terorizmu. Cenzúrou "extrémistických názorov" a to hlavne na internete a v prostredí sociálnych sietí. Ktorý názor je extrémistický, samozrejme, určia úrady. Uhrík si... Čítať ďalej
09 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Dezinformácia za účelom poškodenia finančnej správy

"Ak môžem byť úprimný, dva roky sa tu snažím o to, aby som napravil reputáciu Finančnej správy, takáto informácia mi ju značne kazí. My, ako colníci, sme boli prví, ktorí stáli na colnici 24. februára. Boli sme prví, prijímali sme utečencov. A kto im varil čaj, aby tam nezmrzli? Nikto tým colníkom za to nepoďakoval. A namiesto toho riešime takúto informáciu, ktorú si po dnešku dovolím nazvať dezinformáciou, ktorá mala jasný účel,“ pripomína Žežulka.

Na otázku, či bol účel poškodiť Finančnú správu, odpovedal, že „veľmi pravdepodobne áno“. Dodal však, že nemôže byť konkrétny, má však predstavu, kto by mal na poškodení záujem.

Nie sme ani v prvej desiatke

"Finančná správa nemá kapacity na to, aby fyzicky skontrolovala všetko, čo sa vyváža do Ruska. Takéto kontroly nezvláda žiadna krajina, preto sa spoliehajú na analytiku," vysvetlil Žežulka. Priblížil aj konkrétne čísla, podľa ktorých je akruálne Rakúsko najväčším vývozcom leteckých motorov do Ruska.

Čo sa týka ložísk, prvenstvo vo vývoze do Ruska má Poľsko, Litva a Nemecko. My sme podľa Žežulku tesne za nimi. 

Mikuláš Černák sa možno dostane na slobodu. Má to však podmienky
Štyri mesiace chýbajú do lehoty, v ktorej môže súd rozhodnúť o priepustke Mikuláša Černáka na slobodu za dobré správanie a verdikt psychológa o jeho náprave. Odborníčka hovorí o tom, že dnes by Černák už rozhodne nerobil to, čo si dovolil pred... Čítať ďalej
09 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Garantuje, že ho nepustia

„Môžem vám garantovať to, že Finančná správa urobí maximum preto, aby žiadny tovar dvojakého použitia neodišiel do Ruskej federácie alebo do spriatelených krajín. Ak ten tovar bude na zozname, alebo niekto z reťazca, tak my ten tovar nepustíme,“ uzatvára riaditeľ FS Jiří Žežulka.

Situácia pobavila aj Fedora Flašíka

"Priatelia videl som tlačovku géniov zo SAS a čítal mainstream a zistil som že: mám doma chladničku, práčku, sušičku, ložiská v kolieskových korčuliach a ešte v rôznych náradiach, šróby, plechy, motor v kosačke, malotraktore a kopu výborných komponentov strojárskej produkcie," skonštatoval Flašík na sociálnej sieti.

"Prosim vás nemá niekto plány, ako z toho vyrobím tank, delo, raketu alebo dron??? Súrne potrebujem zostrojiť a pošlem Ukrajine," dušuje sa reklamný mág a zároveň dáva návod, ako prípadne odčiniť nechcené zásobovanie ruskej armády vašimi vrtuľkami do fénu.

Dodávate nechtiac RUSOM komponenty do zbraní? Fedor FLAŠÍK má riešenie!
Nazývali ho reklamný mág. Dopomohol k vládnutiu mnohým. Dnes sa už do politiky príliš nehrnie, to však Fedorovi Flašíkovi nebráni komentovať verejné dianie na sociálnej sieti. A veru ho aj komentuje, väščinou stručne, jasne, výstižne... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik