AKO DLHO EŠTE? Pochopenie ukrajinskej vojny cez optiku druhej svetovej vojny
29 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Územie východnej Ukrajiny, o ktoré v súčasnosti bojujú Moskva a Kyjev, bolo jedným z najostrejších sporov druhej svetovej vojny. Pripomína to vo svojom komentári pre National Interest podplukovník US Armády (v zálohe) a vojenský historik špecializujúci sa na nacisticko-sovietsku vojnu Robert Kirchubel.

História nemusí byť osudom, no minulosť nás môže naučiť, čo je alebo nie je možné v budúcnosti. Napriek bezpilotným lietadlám, riadeným raketám, presným zbraniam a silám špeciálnych operácií zostáva rusko-ukrajinská vojna definovaná piatimi hlavnými obmedzeniami vojny: vybavením, výcvikom, doktrínou, morálkou a terénom. O prvých štyroch sa toho popísalo veľa, ale nie toľko o pôde, na ktorej sa bojuje. Geografia formuje vojny tak, ako privádza rieky, umožňuje konať a zavádzať obmedzenia.

Stepná vojna

Vojna Vladimíra Putina je stepnou vojnou. Od mongolskej eurázijskej ríše v trinástom a štrnástom storočí sa stepné vojny skladali z málo obmedzených manévrov na hojdačkách, kde prvé stretnutie len zriedka rozhodlo o výsledku. Namiesto toho opakované vlny útokov a protiútokov zaznamenávajú výkyvy medzi oboma stranami, až kým jedna z nich nestratí schopnosť a/alebo chuť bojovať.

Súčasná vojna, ktorá má sotva osem mesiacov, už prejavuje túto charakteristiku, pričom iniciatíva sa posúva. Vojenské operácie vedené na východnej Ukrajine v rokoch 1941-43 poskytujú kontext na pochopenie toho, ako by sa tento proces mohol ťahať. Za tie dva roky sa uskutočnilo najmenej dvanásť operácií, ktoré poukázali na nestabilnú rovnováhu stepných vojen a poskytli určité pochopenie toho, čo by mohlo na Ukrajine nasledovať, ak bude naďalej platiť logika predchádzajúcich stepných vojen. 
 
Bohužiaľ, regionálna alebo globálna eskalácia je stále možná a môže byť spôsobená mnohými faktormi: politická kríza v Rusku, ekonomický kolaps Ukrajiny alebo čo je najhoršie, hlúpa zamestnanosť .jadrových zbraní. Zatiaľ však môžeme len špekulovať o tom, čo vieme. Nižšie je uvedený súhrn nemeckých a sovietskych operácií na Ukrajine z druhej svetovej vojny, ktoré by mohli objasniť stepné vojny v modernom kontexte a súčasné ťažkosti bojovníkov.
 
Ekonóm Šulc: Európska únia si kope hrob a niekto jej požičal krompáč aj lopatu
Koniec únie ešte nikdy nebol tak blízko. A koho rukou? Nemecko sa rozhodlo založením hospodárskeho a stabilizačného fondu s objemom 200 miliárd eur naznačiť ostatným členským krajinám EÚ, že ho v podstate nezaujíma, či sú schopné súbežne vysokej... Čítať ďalej
15 | 10 | 2022 | Diana Zaťková
Územie východnej Ukrajiny bolo jedným z najostrejších sporov druhej svetovej vojny
Územie východnej Ukrajiny, o ktoré v súčasnosti bojujú Moskva a Kyjev, bolo jedným z najostrejších sporov druhej svetovej vojny. Od leta 1941 do leta 1943 tu prebiehali kruté a rozhodujúce bitky na stovkách kilometrov. Dediny a mestá často menili majiteľa, Charkov sám to urobil štyrikrát. Druhé ukrajinské mesto predstavovalo jednu z priemyselných veľmocí západného Sovietskeho zväzu a región vlastnil značné množstvo poľnohospodárskych a nerastných surovín, ktoré si obe strany cenili. Sovieti a Nemci túžili po uhoľných baniach a oceliarňach v povodí rieky Donec (Donbas), najmä v priemyselnom meste Stalino (dnes Doneck). Obe armády vyslali nad krajinu veľké, mechanizované formácie, nasledované obrovskými pochodovými armádami, ktoré spôsobili nevýslovnú skazu na tých istých miestach, o ktorých teraz čítame každý deň.
 

Dvanásť operácií počas týchto dvoch rokov poukazuje na kyvadlový pohyb operácií v stepnej geografii. Okrem posledných dvoch ofenzív Červenej armády na konci roku 1943 sa každý manéver skončil len čiastočnou, dočasnou výhodou, po ktorej zvyčajne nasledovali predvídateľné protiútoky. Prvých desať manévrov čelilo mnohým problémom spoločným pre všetky armády vo všetkých vojnách: nepriateľ, zlé plány, slabá logistika, vyčerpanie, preťaženie, počasie a, samozrejme, terén, aby sme vymenovali aspoň niektoré. 

EÚ je v kritickom bode! Zistíme, kde sú naše záujmy?
Európska únia patrí Európanom, nie USA! Hegemónia USA je v rozpore so záujmami EÚ. Tvrdia to viacerí odborníci pre denník Global Times. EÚ, ktorú trápia viaceré krízy, sa teraz nachádza v kritickom bode s otázkou, ktorá čaká na odpoveď – Kde sú... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Tvrdé lekcie

Diktátori z 2. svetovej vojny Adolf Hitler a Josef Stalin sa tieto lekcie naučili tvrdo. Zo všetkých ľudí na súčasnej scéne by prezidenti Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj a ich štáby mali poznať tieto lekcie a mali by si dávať pozor na riziká ich nerešpektovania. Inými slovami, na útoky, ktoré zastavia, treba očakávať protiútok. Dnešné víťazstvo môže zajtra viesť k strate. Vzhľadom na to nedávne ukrajinské úspechy nemožno považovať za úplné víťazstvá, tým menej za rozhodné kroky ku konečnému víťazstvu, kým Rusi nepovedia ďalšie slovo.

Ale nech nám história povie, ako vyzerali strety moderných armád na tomto teréne pred pár generáciami. Nasleduje chronologický zoznam operácií druhej svetovej vojny na východnej Ukrajine. Na mape modrá predstavuje nemecké pokroky a červená je sovietska, pričom je uvedený aj názov a dátumy (čísla v zátvorkách odkazujú na príslušnú mapu v mojom Atlase východného frontu, 1941-1945, Osprey, 2016). Pripomeňme si tiež, že na rozdiel od súčasnosti boli v tom čase Rusko a Ukrajina republikami v tej istej krajine, ZSSR, takže môžeme správne označovať ruské a sovietske jednotky ako osloboditeľov Ukrajiny.
 
 

1. 22. júna 1941 Hitler spustil operáciu Barbarossa, najväčšiu inváziu v histórii s približne 3 miliónmi mužov plus mnoho tisíc diel, tankov a lietadiel na každej strane. Červená armáda sa bránila, ako sa len dalo, ale do novembra nemecká skupina armád Juh obsadila väčšinu Ukrajiny, dobyla Rostov a prekročila rieku Don. V tom momente Hitlerovej východnej armáde došla para, ďaleko k strategickému víťazstvu.

2. V rámci všeobecnej sovietskej protiofenzívy na celom fronte vyhnala Červená armáda v polovici novembra Nemcov z Rostova. Zatlačili útočníkov späť viac ako štyridsať kilometrov, dosiahli rieku Mius a brány Taganrogu, kým sa zastavili.

3. Stalin po sovietskych jesenných protiútokoch na Moskvu a od Baltského po Čierne more vycítil celkovú slabosť Nemecka a udržal tlak. Počas zimy 1942 sa jeho jednotky presunuli na obe strany Izia a postúpili vyše päťdesiat míľ smerom k Dnepropetrovsku.

4. Počas jari 1942 sa Sovieti snažili zúročiť svoju dynamiku od januára do februára. V polovici mája zaútočili severne a východne od Charkova, ale dosiahli obmedzený pokrok (to, čo je známe ako druhá bitka pri Charkove, sa mesta v skutočnosti nedotklo). Na juhu sa tešili väčšiemu úspechu, rozšírili svoj výbežok Izium a posunuli ďalších tridsať míľ do nemeckých línií. Bez ich vedomia však Červená armáda narazila priamo do masy síl Wehrmachtu, ktoré sa organizovali na generálnu ofenzívu v roku 1942.

Budeme platiť ako ´múrovatí´? Európe hrozí ďalší vážny problém!
Európa sa prebúdza do znepokojujúcej reality: Čoskoro môže stratiť svojho dobrodinca z NATO na Ukrajine. Keďže americkí konzervatívci sú pripravení dosiahnuť v nadchádzajúcich voľbách v USA značné zisky, najštedrejší darca NATO pre vojnové úsilie... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

5. Čas a miesto sovietskych útokov sotva mohli byť horšie. Skupina armád Juh rýchlo zareagovala dvoma silne mechanizovanými armádami a značnou vzdušnou podporou, ktoré sa pripravovali na útok na Kaukaz a Stalingrad. Zatiaľ čo v Kremli zúrili debaty o ďalšom postupe, nemecká operácia Fredericus dosiahla Izium a odrezala štyri sovietske armády. Štvrť milióna vojnových zajatcov Červenej armády odišlo do zajatia za cenu 20 000 nemeckých obetí a mnoho týždňov oneskorenia hroziacej ofenzívy.

6. Koncom júna bol Wehrmacht pripravený na operáciu Blau, svoju ofenzívu z roku 1942 s cieľom znovu získať operačnú dynamiku, zmocniť sa kaukazských ropných polí a odrezať ZSSR od spojeneckej pomoci realizovanej cez Irán. 28. júna začala Fáza I severne a východne od Charkova, aby sa zachovala lesť, že Hitlerovým hlavným cieľom bola Moskva, kým sa nezastaví v ruskom meste Voronež.

7. Fáza II Blau sa začala 9. júla juhovýchodne od Charkova. Za necelé dva dni Nemci dobyli Kupansk, Lisičansk, Starobelsk a Severodonesk, kým Luhansk padol o deň neskôr. Každé z týchto miest je dnes ústredným bodom rusko-ukrajinskej vojny. Wehrmacht teraz obsadil celú krajinu a zamieril k Stalingradu plus body na juh a východ.

8. Ďaleko od Ukrajiny spustil Stalin 19. novembra 1942 operáciu Neptún s cieľom znovu dobyť Stalingrad a zrolovať nemecké jednotky v oblasti Kaukazu. Koncom januára 1943 sa jeho následná operácia Malý Saturn priblížila k severovýchodnej hranici Ukrajiny.

Vojna na Ukrajine: Washington bude ľutovať, Európa zostúpi do ekonomického zabudnutia
Washington môže ľutovať svoju úlohu vo vojne na Ukrajine. Pre portál The American Conservative to vo svojom komentári skonštatoval bývalý poradca ministra obrany v Trumpovej administratíve, vyznamenaný veterán a autor piatich kníh Douglas... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

9. Od 29. januára do polovice februára Červená armáda zacítila nemecké zrútenie po katastrofe pri Stalingrade a na Kaukaze a spustila operáciu Gallup smerom na Dnepropetrovsk a vo februári operáciu Star smerom k Charkovu a ďalej. Tieto dva útoky oslobodili značnú časť východnej Ukrajiny. Prvý útok zaznamenal postup takmer 140 míľ, pričom sa dostal do vzdialenosti 30 míľ od rieky Dneper. Druhý oslobodil Charkov a pokračoval na západ ďalších 100 míľ.

10. Sovietske útoky však ďaleko presahovali ich schopnosť plánovať aj logistickú podporu. Skupina armád Juh starostlivo spravila svoje mechanizované sily a podnikla protiútok proti presileným Sovietom. Jeho manéver Backhand Blow zvalil južné krídlo výbežku a znovu dobyl Lozovaya, Barvenko, Izium a Slavjansk. Nemci potom pokračovali na sever, aby znovu dobyli Charkov a Achtyrku a dosiahli Belgorod v Rusku (hlavná základňa Putinovej invázie z februára 2022).

11. Na rozdiel od rokov 1941 a 1942 Hitlerova ofenzívna operácia Zitadelle z júla 1943 nedokázala dosiahnuť žiadny zmysluplný pokrok. Červenej armáde trvalo niekoľko týždňov, kým sa zotavila, a potom 3. augusta spustila operáciu Rumiantsev. Za tri týždne získali späť celé územie, ktoré minulú zimu stratili vo fáze II úderu backhandom. Rumiantsev tiež videl piatu a poslednú bitku o Charkov.

12. Počnúc posledným augustovým týždňom päť sovietskych „frontov“ (armádnych skupín) oslobodilo celú Ukrajinu východne od rieky Dneper. Úplne prevalcovali vyčerpaných Nemcov, ktorí v otvorenom a rovinatom stepnom teréne nedokázali zorganizovať súvislú obranu. Do konca septembra, s výnimkou enklávy Wehrmachtu na Kryme, smerovala frontová línia od Gomeľa (Rusko) cez Kyjev po Dnepropetrovsk po Záporožie po Melitopol, všetky mestá sú dnes v správach.

USA musia zaplatiť cenu za snahu rozdeliť Európu!
Na ceremónii venovanej 77. výročiu novín Suddeutsche Zeitung v Mníchove, ktorá sa konala začiatkom októbra, bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala, že Európa môže dosiahnuť trvalý mier len so zapojením Ruska. Väčšina európskych krajín... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

A súčasnosť

V prvých týždňoch Putinovej vojny prekonali ruské sily viac ako sedemdesiat míľ od Bieloruska po predmestia Kyjeva a od okupovaného Krymu až po Cherson. Tiež uzavreli viac ako 225-míľovú priepasť pozdĺž pobrežia Azovského mora medzi Krymom a ruskou hranicou. Počas septembra Ukrajinci prekonali podobné sedemdesiatkilometrové vzdialenosti medzi Charkovom a Iziom a ruskou hranicou na severovýchode. Preto je dnes stále celkom možné prekonať vzdialenosti hodné druhej svetovej vojny.

Rusi nedávno stratili významné územie, odhalili Putinovu hlúposť, aby ju všetci videli, a tým zneuctili úspechy Červenej armády, ktorá ťažila pri Hitlerovej porážke. Naopak, ukrajinské protiútoky si získali rešpekt veľkej časti zemegule. Koncom jari Putinova armáda kulminovala a po niekoľkých mesiacoch na preskupenie sa Ukrajinci odsťahovali. Postupy Zelenského armády sa v poslednom čase spomalili a vyvrcholiť môže túto jeseň. To nemôžeme povedať s istotou, ale vieme, že v tomto konflikte je veľa bojov a veľa zmien, ktoré ešte len prídu.

Pokiaľ ide o Ukrajinu, pokiaľ bude dostávať finančnú a vojenskú pomoc zo Západu, môžeme očakávať mierny pokrok. Vzhľadom na to, že Západ sa rozhodol obmedziť sa na pomoc Ukrajine len „obrannými“ zbraňami, malé, epizodické a čiastočné víťazstvá pravdepodobne zostanú tým najlepším, čo môže „Dávid“ urobiť.

Veľa závisí od zmenšujúceho sa počtu ruských podporovateľov a neutrálov, najmä komunistickej Číny. Západná „Ukrajinská únava“ sa javí ako stála hrozba. Jeden možný výsledok tejto vojny je overený a pomerne jednoduchý: víťazstvo získa strana, ktorá získa navrch v pretekoch o zdroje a úspešné zbraňové systémy. Medzitým sa operácie budú naďalej presúvať tam a späť cez stepi, ktorým vojna nie je cudzia.
 
Európa ešte stále naivne verí USA! No čakajte katastrofu
Ak v USA republikáni získajú väčšinu v Snemovni reprezentantov v polovici volebného obdobia 8. novembra, dôjde k evidentnej úprave politiky Washingtonu voči Ukrajine. A po voľbách v polovici volebného obdobia sa pomoc USA Ukrajine výrazne zníži.... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Diana Zaťková
 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik