Vojna na Ukrajine: Washington bude ľutovať, Európa zostúpi do ekonomického zabudnutia
21 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Washington môže ľutovať svoju úlohu vo vojne na Ukrajine. Pre portál The American Conservative to vo svojom komentári skonštatoval bývalý poradca ministra obrany v Trumpovej administratíve, vyznamenaný veterán a autor piatich kníh Douglas Macgregor.

O vojne vo Vietname Henry Kissinger, bývalý poradca pre národnú bezpečnosť a minister zahraničných vecí za prezidentov Nixona a Forda, povedal: „ Nikdy sme tam nemali byť." Netrvalo dlho a Američania, dokonca aj politici v Beltway, dospeli k rovnakému záveru o ukrajinskej zástupnej vojne Washingtonu proti Rusku. 

Politické, vojenské a ekonomické údolie smrti

Nikto v Bielom dome, Senáte alebo Snemovni sa vedome nesnažil zmeniť zástupnú ukrajinskú vojnu s Moskvou na súťaž „konkurenčného kolapsu spoločnosti“ medzi Ruskom a NATO. Ale sme tu. Nikto si nepredstavoval, že Bidenova administratíva a bipartizánska vojnová strana zaženú Američanov a Európanov do politického, vojenského a ekonomického údolia smrti, z ktorého nie je ľahké uniknúť. Presne to sa však deje.

 
Budeme platiť ako ´múrovatí´? Európe hrozí ďalší vážny problém!
Európa sa prebúdza do znepokojujúcej reality: Čoskoro môže stratiť svojho dobrodinca z NATO na Ukrajine. Keďže americkí konzervatívci sú pripravení dosiahnuť v nadchádzajúcich voľbách v USA značné zisky, najštedrejší darca NATO pre vojnové úsilie... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková
Vyľaďovanie protichodných názorov
Príbeh o víťazstve Ukrajiny nepochybne veľmi ťaží zo západných médií, ktoré aktívne „vylaďujú“ protichodné názory a zobrazujú Rusko a jeho ozbrojené sily v tom najhoršom možnom svetle. Skutočnosť, že takmer polstoročie studenej vojny prinútilo Američanov myslieť si o Rusoch to najhoršie, určite pomáha. 
 
Vo vnútri Beltway však funguje aj miera „pravej viery“, podmienka národného narcizmu, ktorá verí, že Washington môže kontrolovať to, čo sa deje tisíce kilometrov ďaleko na východnej Ukrajine. Toto posolstvo rezonuje v Kongrese, pretože spočíva na kritickom strategickom predpoklade, ktorý americkí občania ešte musia spochybniť: že americká národná moc je neobmedzená – ako keby k sérii strategických zlyhaní od Vietnamu po Afganistan nikdy nedošlo.
Ukrajinci poskytnú potravu pre delá a Washington zbrane 
Vzhľadom na to, že americkí politici sú vždy viac zaujatí domácimi záležitosťami ako zahraničnou politikou, členovia Kongresu si rýchlo osvojili „pravú vieru“. Táto viera vysvetľuje, prečo si členovia posledných osem rokov mysleli, že budúca vojna s Ruskom je záležitosť s nízkym rizikom. Ukrajinci by poskytli potravu pre delá a Washington by poskytol drahé zbrane a muníciu. 
 
Dá sa predvídať, že vládnuce strategické princípy Washingtonu sa od predchádzajúcich amerických intervencií po celom svete nezmenili. Tak sa z toho vymotajte: masy vojakov – v tomto prípade Ukrajincov, ktorým radia dôstojníci USA a spojencov – a obrovské prílevy hotovosti, vybavenia a technológií môžu a budú natrvalo meniť strategickú realitu v prospech Ameriky. 
 
EÚ je v kritickom bode! Zistíme, kde sú naše záujmy?
Európska únia patrí Európanom, nie USA! Hegemónia USA je v rozpore so záujmami EÚ. Tvrdia to viacerí odborníci pre denník Global Times. EÚ, ktorú trápia viaceré krízy, sa teraz nachádza v kritickom bode s otázkou, ktorá čaká na odpoveď – Kde sú... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Diana Zaťková
Čokoľvek v mene zničenia Ruska
Ohromujúci duch sebaspravodlivosti, ktorý na seba Bidenova administratíva berie, keď útočí na bývalých strategických partnerov, ako je Saudská Arábia, alebo keď dáva Pekingu moralizujúce prednášky, alebo keď zástupcovia médií vyjadrujú pohŕdanie ruským štátom, je vyslovene nebezpečné. Politické osobnosti vo Washingtone sú pripravené dopustiť sa akéhokoľvek priestupku, ak bude spáchaný v mene zničenia Ruska. Nepozerajú sa na zahraničnú politiku USA v kontexte širšej stratégie, ani nechápu schopnosť Ruska ublížiť Spojeným štátom, čo je bizarný odhad skutočného vojenského a ekonomického potenciálu Ruska. 
 

Výsledkom je toxická klíma ideologickej nenávisti, ktorá sťažuje predstavu, že by súčasný minister zahraničných vecí USA niekedy podpísal medzinárodnú dohodu o vzdávaní sa vojny ako nástroja národnej politiky USA, ako to urobil minister zahraničných vecí Frank Kellogg v roku 1928. Ale ako jeden zo Shakespearových postavy v Kupcovi benátskom varoval: „Pravda vyjde najavo. 

Do novembra budú ruské sily schopné zasadiť vyraďovací úder

Pokračujúci nárast o 700 000 ruských síl s moderným vybavením v západnom Rusku, východnej Ukrajine a Bielorusku je priamym dôsledkom rozhodnutia Moskvy prijať pružnú, strategickú obranu území, ktoré obsadila v prvých mesiacoch vojny. Bola to múdra, hoci v Rusku politicky nepopulárna voľba. Stratégia sa však podarila. Ukrajinské straty boli katastrofálne a do novembra budú ruské sily schopné zasadiť vyraďovací úder. 

Dnes sa v médiách šíria správy, že Kyjev môže byť pod tlakom, aby pred novembrovými voľbami v polovici volebného obdobia podnikol ďalšie protiútoky proti ruskej obrane v Chersone (južná Ukrajina). V tomto bode vynakladáme to málo, čo zostáva životnej sile Ukrajiny na vyhnanie ruských síl z Ukrajiny. Ale to je v tomto momente sotva synonymom pre zachovanie ukrajinského štátu. Je tiež pochybné, že ďalšie obete Ukrajincov pomôžu Bidenovej administratíve v strednodobých voľbách.  

Putin na ochromenie Ukrajiny nepotrebuje jadrové zbrane!
Veľká časť diskusií vo Washingtone a ďalších západných metropolách sa v posledných dňoch sústredila na údajnú hrozbu ruského prezidenta Vladimira Putina použiť jadrové zbrane na Ukrajine v reakcii na výzvy, ktoré považuje za hlavné národné záujmy... Čítať ďalej
15 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Zostup Európy do ekonomického zabudnutia túto zimu je skutočný

Pravdou je, že línia Moskvy týkajúca sa vstupu Ukrajiny do NATO bola vždy skutočná. Východná Ukrajina a Krym boli v jazyku, kultúre, histórii a politickej orientácii vždy prevažne ruské. Zostup Európy do ekonomického zabudnutia túto zimu je tiež skutočný, rovnako ako podpora ruskej veci v Číne a Indii a rastúca vojenská sila Moskvy.

Pri spätnom pohľade vidíme, ako bol Kongres očarený zakladateľmi think-tankov, lobistami a generálmi vo výslužbe, ktorí sú až na pár výnimiek ľudia s koktailovou úrovňou oboznámenia sa so špičkovou konvenčnou vojnou. Členovia Snemovne reprezentantov a Senátu boli vyzvaní, aby podporili pochybné stratégie využitia americkej vojenskej pomoci vrátane bezohľadných scenárov obmedzenej jadrovej vojny s Ruskom alebo Čínou. Americkí politici z nejakého dôvodu stratili zo zreteľa realitu, že akékoľvek použitie jadrových zbraní by prekonalo ciele celej národnej politiky.  

Nesprávne odhadli skutočnú povahu situácie

Nie je to prvýkrát, čo americkí politickí lídri nesprávne odhadli skutočnú povahu situácie. V roku 1969 Kissinger odporučil prezidentovi Nixonovi pred deeskaláciou na základe toho, že udržanie amerických vojakov v boji vo Vietname zostáva jednou z mála vyjednávacích zbraní Washingtonu pri jeho rokovaniach s Hanojom. Kissinger sa mýlil. Washington pri rokovacom stole s Hanojom nič nezískal tým, že po januári 1969 obetoval vo Vietname viac Američanov. 

Vzhľadom na pochmúrne vyhliadky Ukrajiny na opätovné získanie strateného územia a jej zhoršujúce sa strategické zdravie, budúcnosť Ukrajiny teraz spočíva v rukách Ruska. Pre Washington existuje morálne zodpovedná a praktická odpoveď: Kyjev by mal zastaviť krviprelievanie a uzavrieť s Moskvou čo najlepší mier. Bohužiaľ, pre Washington je toto riešenie nemysliteľné. 

Pokiaľ Washington bude Ukrajine dodávať hotovosť, vojenskú pomoc a vybavenie, Kyjev bude bojovať vo svojej nevyhrateľnej vojne a vládnuca politická trieda Washingtonu bude profitovať z prevodu hotovosti do Pentagonu a americkej obrannej priemyselnej základne. Ale Washington, jeho spojenci v NATO a Ukrajinci nezískajú nič, čo by malo strategickú hodnotu, zatiaľ čo Rusko bude pravdepodobne silnieť. To je vývoj, ktorý bude Washington ľutovať.

Ekonóm Šulc: Európska únia si kope hrob a niekto jej požičal krompáč aj lopatu
Koniec únie ešte nikdy nebol tak blízko. A koho rukou? Nemecko sa rozhodlo založením hospodárskeho a stabilizačného fondu s objemom 200 miliárd eur naznačiť ostatným členským krajinám EÚ, že ho v podstate nezaujíma, či sú schopné súbežne vysokej... Čítať ďalej
15 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik