Generál Viktorín o Naďovej pomoci Ukrajine: Slovenským vojakom ostal len ten ešus
01 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Generál Jozef Viktorín (Republika) hovorí, že v OS SR slúži do 16 tisíc vojakov, čo je v aktuálnej bezpečnostnej situácii vo svete veľmi málo.

Nehovorme o armáde

"V súčasnosti hovorme o ozbrojených silách, nie o armáde. Mám zlý pocit z toho, čo všetko sme z tej armády už dali preč a nevidím, čo sme dostali. Neporovnávam, čo je na našom území z externého prostredia a malo by to pracovať pre nás," hovorí generál Jozef Viktorín. 

Hlavnou úlohou ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) je bezpečnosť a obranyschopnosť. Sústreďujeme sa na iné záležitosti a na toto akosi pozabúdame," pripomína generál s tým, že súčasného ministra obrany viac zaujíma to, čo naše OS SR robia pre druhých. 

Modernizácia áno. Ale nie za každú cenu

My dávame - hovoríme o húfniciach, S300, Migoch atď, ale stále nevieme, čo máme. Skrátka ministerstvo túto informáciu neposkytlo," upozorňuje gen. Viktorín s tým, že niektorým analytikom to tak vyhovuje, že nebudeme uvádzať, čo máme. 

Naši pohanskí prapredkovia slávili Zádušnice: Pôjde vám mráz po chrbte (FOTO)
Predkresťanské zvyky starých Slovanov sú zahalené storočiami kresťanstva. Aj naši predkovia v tomto období mali viac ako inokedy na pamäti svojich zosnulých. Nepripomínali s všetkých svätých či Dušičky, ale Zádušnice. Manizmus Tento fenomén bol... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Kto a či vôbec chráni našu oblohu? 

"Plnenie úloh OS SR nezáleží od toho, akú máte techniku, ale od ľudského potenciálu a jeho pripravenosti. Ľudí treba na novú techniku pripraviť, aby ju vedeli ovládať," hovorí Jozef Viktorín a problematiku ilustruje na pilotoch Migov, ktorí boli uzemnení a noví, ktorí budú lietať na F16 ešte nie sú celkom pripravení. Je to podľa neho obrovský hazard a práve zbavením sa Migov sme prišli o obrovské miliardy.

Solidarita je síce fajn, ale

Generál Viktorín si rozhodne myslí, že hoci sa v ostatných mesiacoch veľmi skloňuje solidarita medzi členmi NATO, v prvom rade si budeme musieť pomôcť sami. 

"Kým budú prebiehať administratívne úkony, to chce čas. My musíme byť pripravení sa nejaký čas brániť a druhá vec je, že musí nastať otvorená diskusia. Ľudia musia vedieť, čo všetko im NATO z hľadiska garancie bezpečnosti dáva, alebo nedáva. A hlavne, koľko za to platíme," upozorňuje generál.

O "obrannej dohode" s USA

Turecko pred veľa rokmi podpísalo s USA podobnú dohodu, ako vo februári Slovensko. Generál Viktorín počas svojho pôsobenia v Turecku komunikoval aj s najvyššími politickými predstaviteľmi a mnohí z nich podľa neho tvrdia, že táto dohoda mala pre Turecko ďaleko viac mínusov, ako plusov.

Blaha vymenúva najväčších TRAGÉDOV volieb: Koaliční poslanci nech chodia po KANÁLOCH!
Ľuboš Blaha (Smer-SD) sa ešte poohliada za komunálnymi voľbami. Na mušku si tentokrát berie koaličných poslancov parlamentu, ktorí sa uchádzali o priazeň voličov aj "doma" - tam, kde majú trvalé bydlisko. Bolo ich nezvyčajne veľa "Ľudia v... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Máme loajánlych náčelníkov štábu

"Postavenie náčelníka generálneho štábu je významné v tom, že podlieha priamo prezidentke, ako hlavnému veliteľovi OS. Keď sa on rozhodne, že sa mu niečo nepáči a povie to prezidentke, vtedy by nastala revolúcia v OS SR," myslí si generál Viktorín. Nie je to podľa neho riešenie, ale je to signál, že niečo v OS SR nefunguje.

Národ a armáda musia ísť spolu

"Lebo ak armáda "predbehne" národ a ide nebodaj proti nemu, dostávame sa do systému, aký funguje v niektorých afrických krajinách," vysvetľuje generál Viktorín, ktorý varuje pred spolitizovaním armády.

O návrate povinnej vojenskej služby

Viktorín v súčasnosti veľmi nechce hovoriť o zmene systému, v ktorom by fungovali aj odvedenci. A to z jednoduchého dôvodu - každá zmena niečo stojí a my momentálne nie sme v situácii, kedy by sme si mohli dovoliť takéto výdavky.

Americkí inšpektori nabehli na Ukrajinu: Kontrolujú použitie západných zbraní
Americké inšpekčné sily priamo na Ukrajine kontrolujú, či ukrajinskí vojaci riadne zodpovedajú za zbrane dodávané západnými spojencami. Pod podmienkou anonymity to v pondelok novinárom potvrdil vysoký predstaviteľ ministerstva obrany USA. Miesta... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

O situácii na Ukrajine

Tu generál Viktorín otvorene hovorí, že o tom, čo bude, sa môžeme len domnievať. Každopádne pripustil, že svoju úlohu skôr či neskôr zohrá Poľsko. Kritizuje však politikov, že si robia posmešky zo zdanlivo slabšej strany. 

"Možno to prispieva k ideologickému, propagandistickému názoru a pre niektorých to plní tú úlohu, ale to sa nerobí," poukazuje Viktorín na tú etickú stránku.

Nehovorme o jadrovom konflikte

"V každom prípade, keď začnú rinčať zbrane, ľudia sa musia báť. Ale nechať ľudí v strachu je horšie, ako im povedať pravdu. Tu treba povedať jasne, že všetci tí, ktorí sa hrajú so slovíčkami "jadrová vojna" vyvolávajú zbytočný strach v spoločnosti. Toto nie je riešenie, lebo odtiaľ nie je východisko," uzatvára generál Viktorín.

Jedným z najdesivejších miest v Európe je Oravský hrad. Podľa legendy ho postavil sám Diabol (FOTO)
A nehovoríme to len my! Miesto, ktoré portál Lonely Planet označil za jedno z najdesivejších miest v Európe. Tento hrad je opradený mnohými povesťami a obývaný tajomnými bytosťami. Poďte sa s nimi zoznámiť! Jeden z najkrajších Jeho vznik sa... Čítať ďalej
31 | 10 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik