Jedným z najdesivejších miest v Európe je Oravský hrad. Podľa legendy ho postavil sám Diabol (FOTO)
31 | 10 | 2022 I Eka Balašková

A nehovoríme to len my! Miesto, ktoré portál Lonely Planet označil za jedno z najdesivejších miest v Európe. Tento hrad je opradený mnohými povesťami a obývaný tajomnými bytosťami. Poďte sa s nimi zoznámiť!

Jeden z najkrajších 

Jeho vznik sa datuje niekedy do roku 1267. Keďže prešiel viacerými majiteľmi, každý na ňom svojimi rekonštrukciami nechal nejaké úpravy a tak na ňom môžeme sledovať takmer všetky stavebné štýly.

Oravskí folkloristi išli voliť v krojoch a aj si k tomu zaspievali
S piesňou na perách a v pestrofarebných krojoch sa k volebným urnám v Dolnom Kubíne vydali členovia speváckej folklórnej skupiny (SFS) Orava. Ako uviedla vedúca SFS Anna Bakošová, aj oni chcú svojím hlasom ovplyvniť kvalitu života v Dolnom... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Menej známa, ako Levočská

Legenda hovorí, že bielou paňou oravského hradu bola manželka rytiera Donča. Ten bol široko-ďaleko známy krutosťou. Tú chcel prejaviť aj po jednom takom "opijáši" a aby si jeho zlosť neodniesla slúžka, postavila sa pred ňu jeho manželka. Donč v návale zlosti odťal ruku jej a tak o pár dní v bolestiach skonala.

Kým žila, mu stihla sľúbiť, že sa bude modliť za jeho dušu a odpustenie. Ak ju chcete vidieť, mali by ste sa poponáhľať - na hrade sa zjavuje práve na sviatok Všetkých svätých. Je oblečená v bielom a krváca jej ruka z miesta, kde jej ju preťal krutý Donč.

screenshot z Youtube

Hrad postavil Diabol

No povedzte, bol človek stredoveký schopný vystavať taký monument na takom bralisku? Lebenda vám odpovie. Na Orave kedysi žil starý boháč. Mal všetko a túžil už len po hrade. Lenže bol starý a ako postaviť hrad na skalisku? Zaumienil si, že hrad postaví, aj keby mu mali pomáhať sami čerti pekelní. 

A tak s Diablom uzavrel zmluvu. Diabol sa v nej zaviazal, že stavba bude trvať sedem dní a sedem nocí a ak to stihne, o 77 rokov si môže prísť po dušu starého boháča. A tak sa Diabol pustil do práce. Lenže boháčovi "došlo" čo spravil a tak sa začal modliť k Bohu o ratu.

Siedma noc sa končila a zostávalo položiť už len posledné tri balvany. Legenda hovorí, že keď sa s nimi Diabol blížil, v Podzámku trikrát zakikiríkal kohút a tak Diabol svoju časť zmluvy nesplnil, no hrad stojí dodnes. Diabol však vtedy od zlosti posledné tri kamene odhodil jeden do rieky, druhý do Dolnej Lehoty a tretí na vrch Šibenica.

No uznajte, pri tejto stavbe museli pomáhať všetky mocnosti pekelné!
Screenshot z Youtube
Ešte jedna legenda - meno Juraja Thurzu poznáte určite

Tretia legenda hovorí, že po smrti manželky Juraja Thurzu Žofie, pochytil ho veľký smútok a tiež výčitky svedomia. Či azda neumrela preto, že sa jej málo venoval. V slabej chvíli sa zveril kastelánovi, no ten ho ubezpečil, že Žofia nemohla mať lepšieho muža, ako bol on a že umrela kvôli zle vykúrenému hradu. 

A tak Thurzo prikázal prestavať celý hrad. Ešte počas prestavby si vzal Alžbetu Coborovú, no kráľ ho povolal na vojnovú výpravu a tak opustil rozostavaný hrad, aj manželku. Tá však robotníkov hnala a kontrolovala.

„Nič nerobí, furt sa tu iba prechádza, kontroluje ani oddýchnuť nám nedá,“ zahundral si jeden z nich pri jednej takej kontrola. Alžbeta to začula a zaprisahala sa, že na na nich bude dohliadať aj po smrti, keby mohla. Prešli roky a na jej slová sa zabudlo. Len občas vidno čiernu postavu v bielych rukavičkách, ako si lampou svieti do zákutí hradu.

Predĺži sa moratórium? Dôvody na to sú v dvoch krajoch
Volebné moratórium by sa malo v Bratislavskom a Trnavskom kraji predĺžiť. Dôvodom je avizované predĺženie otvorenia volebných miestností v obciach Tomášov (okres Senec), Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda). Vyplýva to z vyjadrenia predsedu... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Screenshot z Youtube | Ktovie. Chodí aj týmito schodmi Alžbeta Coborová so svojou lampou?

Filmári na hrade

Oravský hrad si už pred sto rokmi všimli filmári - nakrúcal sa na ňom film Upír z Nosferatu. Odvtedy hrad hostil niekoľko filmových štábov, nakrúcala sa tu napríklad aj rozprávka Kráľ Drozdia brada.

V súčasnosti na Oravskom hrade sídli Oravské múzeum s niekoľkými výstavami. Tvorí komplex Dolného, Stredného a Horného hradu s palácmi, kaplnkou, opevnením a vežami. Návštevníkov zaujme prepojenie troch vstupných brán s tunelom, pod ktorým sa nachádzajú podzemné chodby.

Zaujímavosťou týchto stoličiek je, že keď sa na hrade konali "opijáše", pánov od stola stačilo odniesť na nich až do spálne a tam ich doslova vyklopiť do postele
Screenshot z Youtube | Interiér hradu.

Poďte sa báť!

Dni okolo Všechsvätých a Dušičiek sa nám spájajú s pripomienkou tajomstva smrti a konca života. Odborníci z Lonely Planet sa domnievajú, že práve Oravský hrad oplýva takýmito strašidelnými zákutiami.

Screenshot z Youtube | Nuž o tejto posteli nemožno povedať, že by podľa povier prinášala bezsenné noci ...

Tak z tejto ochodze vidno zrejme veľmi ďaleko.
Screenshot z Youtube

Screenshot z Youtube | Hradná zbrojnica

screenshot z Youtube

Blanár tvrdo o Čaputovej: Prezidentka chce, aby sa NATO stalo súčasťou vojny!
Podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer SD) hovorí o tom, čo by znamenal vstup Ukrajiny do NATO a pripomína EÚ jej mierové korene. Nevyhol sa ani kritike vlády a prezidentky Prvou výstrahou pred krachom štátu je gastro sektor Minister Krajniak... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik