Akí hlúpi musíte byť? Nie sme nezávislí a vy klamete seba, aj nás!“ Tvrdé slová aj pre našich politikov (VIDEO)
27 | 10 | 2022 I Tibor Malý

Slovensko, ale aj celú Európsku úniu nateraz doslova gniavia vysoké ceny energií, ktoré majú negatívny vplyv prakticky na všetko. Za tieto problémy vraj môže ruská agresia na Ukrajine. Postupne na to prichádzajú aj niektorí poslanci členských štátov EÚ. Názor jednej z nich zverejnil v statuse a zostrihu videa Marián Ďuriš, člen predsedníctva hnutia Republika a asistent europoslanca Milana Uhríka.

Zvykne sa hovoriť, že „Kto nejde s nami ide proti nám!“, lenže štáty EÚ, ktoré idú spoločne v línii sankcií proti Rusku idú vlastne sami proti sebe. A dôvod? Rusko má síce menej financií na vojnu proti Ukrajine, lenže EÚ trápia problémy s cenami elektrickej energie, plynu, ale aj ropy, a vlastne všetkého na čo sa len okolo seba pozrieme. „Dopínať“ už začína aj niektorým poslancom, ktorí vidia, že sankciami EÚ vlastne blíži sama sebe. Vie to aj nemecká poslankyňa Sahra Wagenknechtová, ktorá to svojím kolegom povedala na plné ústa. Jej tvrdé slová zverejnil vo videu Marián Ďuriš, podľa ktorého to boli slová, ktoré boli adresované aj nášmu premiérovi Hegerovi.

Potrebujeme ruské suroviny a ruskú energiu

„Akí hlúpi musíte byť? Lacná energia je najdôležitejšia podmienka fungovania priemyslu!“ povedala Sahra Wagenknechtová, ktorá mala k rozpočtu a hospodársko-klimatickému plánu súčasnej nemeckej vlády prejav, ktorý má však platnosť pre politiku mnohých európskych vlád. „Ako býva u progresívcov a mimovládnych aktivistov zvykom, keď sa dostanú do vlády, vlastnú neschopnosť zakrývajú prázdnymi sloganmi, vulgárnym pokrikovaním na druhých a serióznu opozičnú argumentáciu rušia „krčmovým“ správaním. Najväčším problémom je „grandiózna“ myšlienka vlády rozpútať ekonomickú vojnu proti nášmu najdôležitejšiemu dodávateľovi energií... A kde našiel náhradu pán (minister) Habeck? U amerických dodávateľov frakovaného plynu, ktorí zarábajú 200 miliónov za každý tanker,“ napísal v úvode statusu Ďuriš, ktorý zopakoval slová nemeckej poslankyne.

Ján Baránek: Stojíme pred kolapsom a oni riešia LGBTI+
V nedeľu uverejnil na sociálnej sieti príspevok politický analytik Ján Baránek. Po sledovaní diskusnej relácie televízie TA3 si neodpustil kritiku. Kým obyvateľom hrozí kolaps vo všetkých oblastiach, TA3 rieši situáciu LGBTI+. Tento prístup... Čítať ďalej
24 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

„Medzitým sa fabriky najradšej presúvajú do ktorej krajiny? Do Spojených štátov! Lebo cena plynu v Nemecku je teraz 8-krát vyššia ako v zámorí. Takže „robíte Ameriku opäť veľkou“? Potrebujeme ruské suroviny a ruskú energiu. Preto už žiadne fatálne, ekonomické sankcie! Rokujme s Ruskom o obnove dodávok plynu,“ zakončil Marián Ďuriš svoj status, doplnený ďalšími ostrými slovami nemeckej poslankyne, ktorá si nedávala servítku pred ústa. A to, že „zaťala“ naozaj do živého ukazuje nielen zverejnený zostrih videa, ale aj nesúhlasné reakcie niektorých jej tam sediacich poslancov.

Už žiadne fatálne ekonomické sankcie!

Najväčším problémom podľa Wagenknechtovej je „grandiózna“ myšlienka nemeckej vlády, rozpútať ekonomickú vojnu proti najdôležitejšiemu nemeckému dodávateľovi energií. „Áno, samozrejme že vojna na Ukrajine je zločin, vojna na Ukrajine je zločin, ale predstava, že Putina trestáme zbedačovaním miliónov rodín v Nemecku a ničením vlastného priemyslu, zatiaľ čo (ruský) Gazprom dosahuje rekordné zisky – Akí hlúpi musíme byť?“ konštatuje ostro nemecká poslankyňa, za čo však od niektorých svojich kolegov zožala potlesk. „Lacná energia je najdôležitejšia podmienka fungovania nášho priemyslu. A kde našiel náhradu pán (minister) Habeck? U amerických dodávateľov frakovaného plynu, ktorí zarábajú 200 miliónov za každý tanker. Iste, môžete plniť zásobníky, ale nezastavíte skazu rodín a stredných firiem, ktoré tieto obrovské ceny mesačne musia platiť! A už sa to začína...,“ pokračovala v tvrdej kritike Wagenknechtová.

Kamoši za Dunajom nás zachránia
Maďarsko tvrdí, že nepripustí nové sankcie EÚ proti ruskému plynu. Maďarsko nedovolí EÚ uvaliť nové sankcie proti Rusku, ak ovplyvnia dodávky plynu miestnym spoločnostiam, vyhlásil Gergely Gulyas, vedúci kancelárie predsedu vlády. Nedáme... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Milan Laca

„To, že spotreba plynu v priemysle klesla o takmer 20 percent nie je spôsobené náhlym nárastom efektivity, ale tým, že produktivita už teraz značne klesá. Medzitým sa fabriky najradšej presúvajú do ktorej krajiny? Do Spojených štátov! Lebo cena plynu v Nemecku je teraz 8-krát vyššia ako v zámorí. Takže „robíte Ameriku opäť veľkou“? Pre našu vládu príliš drahá stratégia,“ uviedla nemecká poslankyňa, ktorej opäť súhlasne tlieskalo niekoľko jej kolegov. Šéf priemyselnej komory podľa nej predpovedá, že Nemecko, ak bude vláda takto pokračovať, za pár rokov schudobnie o 20-30 percent.

„Áno, či sa nám to páči, alebo nie. A ak chceme zostať priemyselným štátom, v dohľadnej dobre, žiaľ, potrebujeme ruské suroviny a ruskú energiu. Preto už žiadne fatálne ekonomické sankcie! Rokujme s Ruskom o obnove dodávok plynu!“ vyzýva Sahra Wagenknechtová, ktorá na záver dodáva: „Nie sme nezávislí a vy klamete seba, aj nás!“

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik