Zle je, Rusi bijú, Kyjev bude mrznúť?
23 | 10 | 2022 I Milan Laca

Ruské ozbrojené sily zasiahli všetky plánované energetické zariadenia Ukrajiny.

Ruské ozbrojené sily boli schopné za jeden deň zaútočiť na všetky plánované objekty energetickej infraštruktúry a vojenskej správy Ukrajiny, uviedol na brífingu Igor Konašenkov, hovorca ruského ministerstva obrany. Podľa neho boli zasiahnuté presnými zbraňami na veľké vzdialenosti. Za posledných 24 hodín Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračovali v úderoch na ukrajinské systémy vojenského velenia a energetiky. 

Do kedy?

Ozbrojené sily Ruskej federácie počas dňa (23.10.2022) pokračovali v úderoch vysoko presnými zbraňami s dlhým doletom na vojenské, veliteľské a energetické systémy na Ukrajine. Všetky určené ciele boli zasiahnuté ,“ vyhlásil  Konašenkov.

Ukrajinci zatkli Ukrajinca. Dôvod? Vlastizrada!
V ukrajinskom meste Záporožie zadržali pre podozrenia z vlastizrady bývalého majiteľa podniku na výrobu lietadlových motorov Motor Sič Viačeslava Bohuslajeva. S odvolaním sa na bezpečnostné zložky o tom v sobotu informovali ukrajinské médiá s tým,... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ako je to s elektrárňou?

Konašenkov povedal, že ukrajinská armáda pokračuje v ostreľovaní Záporožskej jadrovej elektrárne. Ako vyhlásil, Ozbrojené sily Ukrajiny počas dňa vypálili na mesto Energodar, v ktorom sa nachádza zariadenie energetickej infraštruktúryviac ako 30 striel. V dôsledku opätovnej paľby ruskej armády, boli všetky útoky odvrátené.

V Kyjeve bude zle

Podpredseda kyjevskej mestskej správy Petr Panteleev vyhlásil, že v nadchádzajúcej zime v ukrajinskom hlavnom meste môžu nastať problémy s vykurovaním. Podľa neho,  v priebehu niekoľkých dní či týždňov, dôjde k úplnému vypnutiu kúrenia pre ostreľovanie. Hovorca vedenia hlavného mesta dodal, že energetické spoločnosti sa pripravia na najhorší scenár.

Budú noví utečenci

Ukrajinský premiér Denys Shmyhaľ  uviedol , že Európe hrozí „migračné cunami“, ak v krajine nebude v  zime zabezpečené kúrenie, energia a voda. Verí, že „veľa ľudí dokáže doslova zamrznúť“. Šmyhaľ sa domnieva, že môže dôjsť k humanitárnej katastrofe, „akú Európa nezažila od druhej svetovej vojny“. Od 24. febtuára odisšlo viac ako 8 miliónov ľudí, vrátilo sa ich vyše 7 miliónov. Prieskumy ukazujú, že 85 percent tých, čo odišli z krajiny, by sa chceli vrátiť späť, vyhlásil premiér.  Predtým Šmyhaľ vyhlásil, že Ukrajina bude v roku 2023 potrebovať ďalšiu finančnú pomoc zo Západu. Spresnil, že to bude 55 miliárd dolárov.V tejto sume sú podľa neho zahrnuté mesačné náklady na pokrytie rozpočtového deficitu.

Európska prokuratúra vyšetruje nákup proticovidových vakcín zo strany EÚ
Európska prokuratúra (EPPO) vyšetruje nákup proticovidových vakcín zo strany EÚ počas vrcholu pandémie ochorenia COVID-19. Nemecký denník Die Welt v sobotu uviedol, že pravdepodobne má ísť o zmluvu na nákup 1,8 miliardy dávok vakcín z mája 2021,... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik