Jozef Banáš: Musel som to dať na papier
23 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Politické témy sú nevyčerpateľnou studnicou inšpirácie aj pre spisovateľa Jozefa Banáša. Ten  v relácii televízie TA3 Raňajky neviazane hovoril o svojom najnovšom diele, o fungovaní politického víru aj o tom, že všetko je v rukách občanov. Karneval krýs vtiahne čitateľov do sveta nekompromisnej, skorumpovanej politickej smotánky a v príbehu sa odhalia mechanizmy boja o moc.

Najnovšie dielo z pera Jozefa Banáša Karneval krýs zaujme už na prvý pohľad. Na obálke je sedem krýs, ktoré sa zdajú byť rozhádané, ale chvostami sa držia jeden druhého, prepojenia fungujú. A takto vyzerá aj situácia v politike. V rozhovre autor pripustil, že vo veľkej miere ide o reálny príbeh. Hlavný hrdina vstúpi do politického karnevalu po zistení, že ak chce zlepšiť podmienky v ktorejkoľvek oblasti života, je potrebné zmeniť korupčné prostredie politiky. Čo sa bude diať potom a do akej miery to ovplyvní jeho život, zistia čitatelia na záver.

Rada pre mediálne služby odstraňuje kontroverzný rozhovor odvšadiaľ!
Rada pre mediálne služby zasiahla a rozhovor Mariána Kotlebu s otcom vraha zo Zámockej odstránili z Facebooku. Na rade je YouTube, chcú ho vymazať aj odtiaľ. Rada sa bude zaoberať aj reportážou v Správach RTVS. Dostala podnet kvôli poskytnutiu... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Do diela zakomponoval vlastné skúsenosti z parlamentu

Jozef Banáš čerpá z politického prostredia aj na základe vlastných skúseností. Ako bývalý poslanec NR SR zakomponoval do diela vlastné zážitky a tvrdí, že existujú len dve možnosti: buď vás politický vír vtiahne, alebo vás vymrští. Dodáva, že v tomto príbehu sa spoznajú mnohí. Motiváciou mu bol konkrétny podnikateľ, ktorý ho svojim konaním zaujal. Hovorí, že Bohumil Hanzel bol jedným zo siedmych Slovákov, ktorí podpísali Chartu 77 a bol jediným poslancom, ktorý hlasoval v roku 2004 proti nášmu vstupu do NATO. A táto kniha je istým spôsobom hold práve tomuto človeku.

V príbehu sa tiahne aj línia lásky, celá ho prekleňuje, avšak iba v závere sa objaví tá, ktorá hlavnému hrdinovi zmení život. Je to však len fikcia. 

Silný Biden
Americký prezident hovorí, že Rusko by nemalo uspieť na Ukrajine. Joe Biden vyhlásil, že Rusko by nemalo uspieť vo svojich akciách počas špeciálnej operácie na Ukrajine. Americký líder o tom hovoril v rozhovore pre televíziu MSNBC . Ide o... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Milan Laca

Témy z prostredia politiky uberajú energiu

Jozef Banáš považuje témy z politického prostredia za požieračov energie a preto v budúcnosti už z tejto oblasti čerpať neplánuje. Súčasné dielo nazval "nechceným dieťaťom", ktoré sa zrodilo z akejsi prirodzenej potreby, nakoľko je voľným pokračovaním dvoch predchádzajúcich diel s politickou tematikou - Idioti v politike a Sezóna potkanov. 

Vyjadril sa aj k súčasnej politickej situácii na Slovensku keď povedal, že to čo sa u nás na politickej scéne deje je doslovné naplnenie citátu, že úlohou politika nie je riešiť problémy občana, ale zabávať ho. Musel to dať na papier. Tvrdí, že existujú aj slušní, múdri a schopní politici, tí však nie sú pre média zaujímaví a tak sa o nich ľudia nedozvedia.

Dlhé a trápne ticho Joe Bidena, "zablokovala" ho otázka novinára (video)
Americký prezident Joe Biden sa zdal stratený, keď sa ho v novom rozhovore pýtali, či by jeho manželka Jill Biden chcela, aby sa v roku 2024 uchádzal o znovuzvolenie. Reakciu amerického prezidenta Joe Bidena, zverejnil maďarský portál... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Úplne iný smer

Banáš si uvedomuje aj svoju zodpovednosť voči čitateľovi, spoločnosti a aj voči sebe samému. Ako povedal, ľudia si vytvárajú životné postoje aj podľa toho, čo si prečítajú. Svoje energie si už šetrí na zmysluplnejšie veci a do budúcna pripravuje priniesť príbeh Auréla Stodolu, ktorý bol jedným z najvýznamnejších svetových vedcov prelomu 19. a 20. storočia a o ktorom nevieme takmer nič.

Na záver dodal, že každá vláda je natoľko zlá, nakoľko to jej občania umožnia a natoľko dobrá, nakoľko ju k tomu občania donútia. "Všetko je v rukách občanov," uzavrel tému.

O najnovšom diele spisovateľa Jozefa Banáša sme prednedávnom informovali v článku nižšie:

Karneval krýs nastaví zrkadlo našim "mocným"
Demokracia je len ilúzia. Karneval krýs nám vykričí priamo do tváre to, čo si uvedomujeme všetci. Že žijeme v zlých, prašivých časoch. Cez politické a osobné zápasy nám príbeh odhalí, v akom svete to vlastne žijeme. Posolstvo príbehu nastavuje... Čítať ďalej
12 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik