Karneval krýs nastaví zrkadlo našim "mocným"
12 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Demokracia je len ilúzia. Karneval krýs nám vykričí priamo do tváre to, čo si uvedomujeme všetci. Že žijeme v zlých, prašivých časoch. Cez politické a osobné zápasy nám príbeh odhalí, v akom svete to vlastne žijeme. Posolstvo príbehu nastavuje zrkadlo celej spoločnosti.

Jozef Banáš predstavill svoj nový román Karneval krýs aj týmito slovami: „V slušnej spoločnosti idú do politiky slušní ľudia. V neslušnej spoločnosti idú do politiky krysy, nažrať sa... Alebo aj tí slušní sa zmenia na krysy v dôsledku hodnôt, ktoré v politike vládnu. Ktoré sme, žiaľ, aj my spoluvytvárali.“ Portál plus7dni.pluska.sk prináša o diele viac informácií.

Ukrajina pozastavuje dovoz elektriny na Slovensko
Ukrajina pozastavuje vývoz elektriny na Slovensko a to od 11. októbra 2022, tak aby stabilizovala svoj vlastný energetický systém, uviedlo ukrajinské ministerstvo. Čo je dôvodom pozastavenia vývozu? Dôvodom pozastavenia sú raketové útoky, ktoré... Čítať ďalej
12 | 10 | 2022 | Mario Micenko

Týka sa to celej spoločnosti

Najnovší román od Jozefa Banáša už klasicky prináša príbeh, ktorý sa týka nás všetkých, celej spoločnosti. Je voľným pokračovaním bestselleru Sezóna potkanov z roku 2011, z ktorého sa predalo takmer 32 tisíc výtlačkov. A ako uvádza autor: „Je to príbeh z prašivých čias, ktoré sme si do veľkej miery vytvorili my sami.  To, či budú aj naďalej prašivé je v našich rukách. Všetko je o hodnotách. Pokiaľ bude väčšina uctievať etické a humánne hodnoty, budú jej postoje musieť rešpektovať aj politici,“ dodáva.  

Moc odhalí skutočný charakter

Cez príbeh hlavného hrdinu Gregora Kramára spolu s ním zistíme, že politika zmení aj slušných ľudí na prasatá, že skutočný charakter človeka sa odhalí, akonáhle sa dostane k moci. Gregor sa na vlastnej koži presvedčí, demokratické vošby sú v skutočnosti ideálnym systémom pre zlodejov, ktorí sa pri válove po voľbách iba striedajú, pritom všetkým ide len o to, aby rozkradli peniaze svojich voličov. Gregor sa rozhodne tento systém deratizovať. Nakoľko však môže byť jediný odvážny úspešný medzi tisícimi zbabelých? Existuje cesta, ako to celé zmeniť?

Volič môže hlasovať len v obci svojho trvalého pobytu
Volič môže v spojených regionálnych voľbách hlasovať len v obci svojho trvalého pobytu. Hlasuje vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný. Voliči môžu vo svojej obci požiadať o prenosnú volebnú schránku, pokiaľ majú na to závažné,... Čítať ďalej
12 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Generačná výpoveď autora

„Nikdy by mi nenapadlo, že 33 rokov po páde starého režimu budeme riešiť otázky chudoby, neustále sa zvyšujúcich cien, inflácie, pretvárky, pokrytectva a masovej manipulácie ľudí. Nikdy by mi nenapadlo, že si 33 rokov po páde komunizmu moc v krajine prisvojí jeden jediný človek,“ dodáva Banáš. Zároveň je román do istej miery generačnou výpoveďou autora. Od čias Alexandra Dubčeka, cez pád socializmu, vládu Vladimíra Mečiara, až po súčasnú politickú situáciu. Mená v príbehu sú zakódované, ale jenoducho pochopiteľné a identifikovateľné aj v bubline súčasných politických aktérov – Frko je Fico a Ivan Kraľovič je Igor Matovič.

Alter ego Ivan Kraľovič

"Ivan Kraľovič. Tento ambiciózny muž sa od svojho vstupu do politiky profiloval ako nekompromisný kritik najmä tých politikov, ktorí v súčasnosti vládli. Kramárov spor s vlastným vedením a jeho protiústavné vyhodenie z parlamentu bolo preňho vítanou zámienkou na pritvrdenie rétoriky, ale najmä na teatrálne vystúpenia, ktorými čoraz viac získaval pozornosť aj sympatie voličov. Mediálny podnikateľ s bernolákovskou slovenčinou a očividne narušenou psychikou presne vedel, že ľudí nepresvedčia slová, ale činy. Ako znalcovi politického marketingu mu bolo jasné, že musí byť stále na obrazovkách, podhadzovať novinárom senzačné témy, vedel, že zapĺňať každý deň noviny nie je ľahká úloha. Novinári excentrických politikov potrebujú ako soľ. Vďaka takým, ako bol on, sa noviny hmýrili senzačnými titulkami, zvyšovala sa predajnosť, tá zas lákala zadávateľov reklám a z vyšších príjmov sa ušlo aj novinárom." Uvádza definíciu jednej z postáv Milan Buno, knižný publicista.

Veronika Remišová kritizuje hlasovanie v ktorom prehrala! ČO a OD koho žiada?
Veronika Remišová sa nedokáže zmieriť s výsledkom hlasovania, ktoré prebiehalo v politickej diskusnej relácii televízie Markíza, Na telo. Jej oponentom bol Ľuboš Blaha, ktorý ju v diváckom hlasovaní predbehol. Hlasovanie podľa nej bolo neférové a... Čítať ďalej
12 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik