Vojna, nevojna, tíško obchodujú
21 | 10 | 2022 I Milan Laca

Šesť krajín EÚ obnovilo obchod s Ruskom na úroveň z februára tohoto roka.

Viacero  európskych krajín v júni obnovilo export a import s Ruskom monimálne na februárovú úroveň, vyplýva z analýzy údajov národných štatistických služieb, ktorú urobila agentrúra RIA Novosti.
Politici jedno, prax iné...

Vyhlásenia európskych politikov o odnietaní všetkého ruského – plynu, ropy, uhlia a dokonca aj kaviáru s vodkou – sa ukazujú ako nepodložené. Štatistiky sú neúprosné a niekedy hovoria niečo iné. Podľa analýzy údajov národných štatistických služieb, ktorú vykonala RIA Novosti , šesť krajín EÚ do júna obnovilo vývoz a dovoz s Ruskom na úroveň z februára tohto roka. 

Bezodná Európa? Ukrajine budeme dávať 1,5 miliardy eur mesačne!
Európska únia plánuje dávať Ukrajine na budúci rok 1,5 miliardy eur mesačne. Potvrdila to v piatok na záver summitu EÚ v Bruseli predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Ako pripomína Politico, Komisia sa k platbám Ukrajine... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

 Aj nárast...
Export zo siedmich európskych krajín do Ruska  začiatkom leta dokonca  prekročil februárové hodnoty. Ide o Lotyšsko (o 67 %), Slovinsko (37 %), Chorvátsko (28 %), Bulharsko  (25 %), Estónsko (19 %), Cyprus  (12 %) a Luxembursko (7 %).
Dovoz tovaru z Ruska bol zároveň v desiatich štátoch nad úrovňou konca zimy. 
Snažia sa 
V 18 krajinách EÚ bol najväčší medziročný pokles dodávok do Ruska v hodnotovom vyjadrení v apríli. Minimum zaznamenali v máji Grécko, Dánsko, Írsko a Švédsko. Európske krajiny teraz zvyšujú svoj export do Ruska. Najviac to boli Rakúsko a Grécko. Trinásť európskych  krajín v prvej polovici roka nikdy neznížilo dovoz ruského tovaru.
Slávne sankcie

Stojí za zmienku, že Európska únia prijala osem balíkov protiruských sankcií, ktoré obmedzujú vývoz a dovoz množstva druhov tovaru. Predovšetkým je zakázané vyvážať do Ruska mnohé druhy zariadení, technologických výrobkov a spotrebného tovaru v hodnote nad 300 eur.

Budeme víťazi, alebo obete?
Európania si začali uvedomovať, že sú obeťami globálnej stratégie USA. Konflikt na Ukrajine postavil Európu na križovatku a niektorí Európania už pochopili, že sa stali obeťami globálnej americkej stratégie, píšu čínske nooviny Global... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik