Bezodná Európa? Ukrajine budeme dávať 1,5 miliardy eur mesačne!
21 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Európska únia plánuje dávať Ukrajine na budúci rok 1,5 miliardy eur mesačne. Potvrdila to v piatok na záver summitu EÚ v Bruseli predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. 

Ako pripomína Politico, Komisia sa k platbám Ukrajine zaviazala už predtým. Avšak kľúčové detaily — ako napríklad celková suma pomoci alebo koľko z nej bude musieť Kyjev vrátiť — zatiaľ neboli dohodnuté.

Von der Leyenová však zdôraznila, že Ukrajina bude môcť rátať na budúci rok s touto mesačnou pomocou ako "spoľahlivým zdrojom príjmu". Podrobnosti budú musieť ešte doriešiť ministri financií členských krajín EÚ.

"Dôležité bolo dať signál Ukrajine, že si veľmi dobre uvedomujeme dôležitosť tohto spoľahlivého toku príjmov," povedala šéfka eurokomisie.

Kyjev aj Washington predtým kritizovali Európsku úniu, že otáľa s prisľúbenou pomocou Ukrajine. Sľúbila jej deväť miliárd eur, avšak doteraz zaplatila iba miliardu.

Vojna na Ukrajine: Washington bude ľutovať, Európa zostúpi do ekonomického zabudnutia
Washington môže ľutovať svoju úlohu vo vojne na Ukrajine. Pre portál The American Conservative to vo svojom komentári skonštatoval bývalý poradca ministra obrany v Trumpovej administratíve, vyznamenaný veterán a autor piatich kníh Douglas... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik