Budeme víťazi, alebo obete?
21 | 10 | 2022 I Milan Laca

Európania si začali uvedomovať, že sú obeťami globálnej stratégie USA.

Konflikt na Ukrajine postavil Európu na križovatku a niektorí Európania už pochopili, že sa stali obeťami globálnej americkej stratégie, píšu čínske nooviny Global Times.
Otázky
Ako poznamenávajú autori článku, napriek tomu, že sa blíži zima s prudko stúpajúcimi cenami energií, vysokou infláciou a potenciálnou recesiou, niektoré krajiny EÚ zdieľajú túžbu obmedziť ceny všetkého plynu, nielen dovozu z Ruska.
 
Nemecko, najväčší odberateľ plynu a Holandsko, sú však skeptické. Obávajú sa, že stanovenie cenového limitu by mohlo vyvolať zvýšenie dopytu alebo skomplikovať dodávky. Zároveň, ako pripomína Global Times, EÚ nedokázala výrazne obmedziť ceny plynu, čo naznačuje, že samotná myšlienka cenovej intervencie naráža na vážne prekážky.
 
Rozpočet EÚ má byť zameraný na Ukrajinu, energetiku a pandémiu
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu naznačili, že rozpočet EÚ na rok 2023 by mal účinnejšie riešiť dôsledky vojny na Ukrajine a proces obnovy po pandémii koronavírusu. Europoslanci hlasovali o pozícii EP k únijnému rozpočtu na rok 2023 a... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr
Kde vziať plyn
Hlavným problémom EÚ je podľa autorov článku nedostatočná ponuka. Zavedenie cenového stropu nepomôže znížiť dopyt, ale hrozí len úplné odstavenie dodávok ruského plynu. 
 
Preto podľa Global Times, aby sa EÚ vyhla rastu cien, musí nájsť spôsob, ako obmedziť dopyt a zároveň zabezpečiť ponuku. Európska únia pre energetickú konfrontáciu s Ruskom dúfala, že jej záchrancom sa stanú Spojené štáty. Ukázalo sa však, že americký skvapalnený plyn je oveľa drahší ako plyn od Gazpromu.
Automobilky v ohrození
Okrem toho sa v článku píše, že keďže energetická kríza rastie, výrobnému sektoru EÚ hrozia výrazné zmeny. Svedčí o tom najmä situácia v automobilovom sektore. Noviny citujú správu S&P Global Mobility s názvom „Winter is Coming“, ktorá naznačuje, že automobilový priemysel by mohol „čeliť intenzívnemu tlaku“ v dôsledku prudkého nárastu cien energií alebo dokonca jej výpadkov.  
 
Aby sa znížili náklady na energiu, niektoré automobilky musia presunúť výrobné linky mimo Európy.  Amerika sa stala jednou z hlavných destinácií. Autori článku pripomínajú, že nedávno takí veľkí výrobcovia ako Volkswagen, Mercedes-Benz a BMW oznámili, že majú v úmysle zvýšiť investície v Spojených štátoch.
A záver...

"Zdá sa, že niektorí Európania si uvedomujú, že sa jasne stali obeťami globálnej stratégie USA. Európa je spojená so Spojenými štátmi a nasleduje ich v bezpečnostných záležitostiach. Washington z tejto situácie ťaží, ale Európa v dôsledku toho čelí ťažkostiam pri podpore regionálnej integrácie. Je čoraz ťažšie zostať ekonomickou veľmocou na rovnakej úrovni ako Spojené štáty,“ píše sa v článku.

Zmizlo 50 metrov plynovodu Nord Stream!
Približne 50 metrov ropovodu Nord Stream1 je úplne preč po údajnej sabotáži plynovodov. Dánske úrady potvrdili, že škody boli spôsobené výbuchom, informuje portál Breitbart. Poškodenie plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 podľa dánskej polície... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik