Sudcovia vyzývajú prezidentku: Verejný lynč kolegu Fila z kauzy Dědeček je neprípustný!
19 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Aj osobná odvaha sudcu má svoje limity! Konštatuje sa to vo vyhlásení Združenie sudcov Slovenska. Aby bol sudca vystavený verejnému pranierovaniu, a to len z toho dôvodu, že nerozhodol podľa predstáv politikov, časti médií, či konkrétnych jednotlivcov, je neprípustné. Sudcovia preto vyzývajú Zuzanu Čaputovú, aby ich znova nesklamala.

Po zverejnení informácie, že sudcu Okresného súdu Bratislava I musí strážiť polícia, sa ozývajú sudcovia z celého Slovenska, informuje portál Plus7dní.

Verejný lynč

"S veľkým znepokojením a hlbokým rozhorčením sme prijali správu o ´verejnom lynči´ voči sudcovi JUDr. Marekovi Filovi pre výkon jeho funkcie," píše predseda Sudcovskej rady Krajského súdu v Nitre Štefan Hrvola. 

"Verejne týmto vyzývame pani prezidentku, pána premiéra, predstaviteľov zákonodarnej a výkonnej moci, odbornú ale aj laickú verejnosť, aby tento zjavne protiústavný akt odsúdili rovnako, ako to urobili aj v iných obdobných prípadoch v ostatnej dobe."

Znepokojenie z nenávistných prejavov voči sudcovi Filovi vyjadruje aj Sudcovská rada Krajského súdu v Trnave, podpísaná jej podpredsedníčkou Zlaticou Javorovou.

"Nemožno očakávať, že sudcovia budú rozhodovať podľa svojho najlepšieho presvedčenia, nezávisle a nestranne, ak v prípade, že ich rozhodnutie nebude zodpovedať predstavám verejnosti, politikov, či médií, budú vystavení takémuto verejnému lynču. Aj osobná odvaha sudcu, od ktorej závisí rozhodnutie o osude účastníka konania, ktorým môže byť každý z nás, má svoje limity," píše vo vyhlásení Združenia sudcov Slovenska jeho prezident František Mozer.

Prezidentka svojim totalitným perom podpisuje rozsudok smrti pre demokraciu
Prezidentka stíska v ruke totalitné pero, ktorým podpisuje rozsudky smrti pre demokraciu, právny štát, nezávislosť súdnej moci, ľudské práva a suverenitu Slovenskej republiky. Zuzana Čaputová šíri a toleruje nenávisť, podporuje rozklad právneho... Čítať ďalej
15 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Pripojil sa knim aj predseda trestnoprávneho kolégia Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko. Ten vo svojom príspevku pre Právne listy s názvom Kopanie do sudcu JUDr. Mareka Fila dôrazne odsúdil tento verejný lynč.

"Považujem za absolútne neprijateľné, aby bol sudca vystavený verejnému pranierovaniu (vyhrážaniu) a to len z toho dôvodu, že nerozhodol podľa predstáv politikov, časti médií, či konkrétnych jednotlivcov. Úlohou sudcu pri rozhodovaní (a to aj pri rozhodovaní návrhu na vzatie do väzby) nesmie byť snaha zapáčiť sa médiám, politikom, či verejnej mienke, ale sudca musí rozhodovať podľa zákona, svojho vlastného presvedčenia a svoje rozhodnutie musí náležitým spôsobom odôvodniť," napísal Šamko.

Sudca Šamko: Lynč na sudcu Mareka Fila z Dědečkovej kauzy je neprijateľný!
Kopanie do sudcu Mareka Fila! Cieľom tohto príspevku je z pozície predsedu trestnoprávneho kolégia Krajského súdu v Bratislave dôrazne odsúdiť verejný lynč, ktorý sa spustil voči sudcovi Okresného súdu Bratislava I. JUDr. Marekovi Filovi za jeho... Čítať ďalej
15 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Viac než neprimeraná reakcia

Marek Filo je sudcom, pred ktorého predviedli obvineného Dušana Dědečka. Ten pod vplyvom alkoholu namieril autom medzi ľudí čakajúcich na zastávke v centre Bratislavy a zabil pri tom päť ľudí. Sudca Filo rozhodol, že Dědeček nemá byť stíhaný väzobne. Išlo o prvostupňové rozhodnutie neskôr zmenené krajským súdom, píše portál.

Verejnosť na Filove rozhodnutie nezobrať Dědečka do väzby, reagovala priam hystericky. V sudcovej mailovej stránke sa objavili texty s vyhrážkami smrťou, sociálne siete praskali rozhorčením nad rozhodnutím... Polícia vyhodnotila situáciu ako vážnu a poskytla sudcovi ochranu.

"O seba sa nebojím, ale mám trojročného chlapca," povedal pre Plus7dní sudca Filo sám prekvapený tým, čo sa okolo jeho rozhodnutia začalo diať. 

Prezidentka vráža dýku do fungovania právneho štátu

Na to, že Čaputová odsúdi, alebo upozorní iba na niektoré udalosti, ktoré sa v našej spoločnosti dejú upozornila v otvorenom liste aj Sudkyňa Krajského súdu v Bratislave a členka Súdnej rady SR Dana Jelínková Dudzíková.

"Vašim statusom na Vašom facebookovom konte ste našli vinníkov tragédie, ktorá otriasla celým Slovenskom, aj medzi sudcami a prokurátormi. Výrok rozsudku bez odôvodnenia je ukážkou svojvôle a tú si v našej spoločnosti nemôžeme dovoliť. A Váš výrok je vážnym obvinením, ktorý si žiada vysvetlenie. S poľutovaním musím konštatovať, že Vašimi hodnotiacimi úsudkami zovšeobecňujúceho charakteru ste vrazili dýku do fungovania právneho štátu," uviedla Jelínková Dudzíková.

Sudkyňa Jelínková zasiela Otvorený list Čaputovej. TOTO prezidentku zrejme nepoteší!
Nedávno sa prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová pochválila, že sa na ňu ľudia s dôverou obracajú. Mnohí napríklad z dôvodu, že sa nedokážu domôcť spravodlivosti. Podľa jej tvrdení, v paláci sa zaoberajú každým jedným listom. Otázka... Čítať ďalej
16 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik