Farmaceuti bijú na poplach: Cýbajú základné lieky! Ktoré lieky budete v predaji hľadať zbytočne?
19 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Váš liek nie je momentálne dostupný a tak skoro ani nebude! Mnohí Slováci si túto vetu vypočuli v lekárni v poslednom období už neraz. Už niekoľko týždňov je situácia v slovenských lekárňach kritická. A verte, či nie, bude ešte horšie! Ktoré lieky budete v predaji hľadať zbytočne?

Základné lieky ako Nurofen, Hylak Forte či niektoré antibiotiká sú na predajniach dlhodobo nedostupné. Bude však ešte horšie. Magistri predpokladajú, že v najbližšom čase sa zákazníci nedostanú ani k voľnopredajným liekom proti bolesti, ako sú Ibalgin či Panadol, upozorňuje portál zregionu.sk.

„Je to zlé. Ľudia sa nemajú ako dostať k svojim liekom,“ uviedla pre portál magistra z prešovskej lekárne. Najviac ju mrzí, že musí denno-denne zákazníkom vysvetľovať, že ich liek je nedostupný. A tak skoro k dispozícii ani nebude.

„Stále ma mrzí, keď sa niečo také stane. Na niektoré voľnopredajné lieky existujú náhrady, ktoré zákazníkom sama rovno navrhnem. Vo farmácii pracujem viac ako 25 rokov, takže viem presne, ktorý liek čo obsahuje. Najväčší problém je však s liekmi, ktoré nemajú žiadnu náhradu, ako napríklad Enalgin. Ten je na trhu nedostupný už dlhodobo,“ vysvetľuje farmaceutka.

Kríza súvisiaca s nedostatkom liekov je tu!
Farmaceuti bijú na poplach. Situácia slovenských lekární je alarmujúca, práve pre spomínaný výpadok bežne dostupných liekov. Riešenie krízovej situácie je v nedohľadne. Príbehy ľudí svedčia o kríze O liekovej kríze vypovedajú nasledovné životné... Čítať ďalej
14 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

Chýbajú antibiotiká aj voľnopredajné lieky

V lekárňach chýbajú najmä antibiotiká, lieky na alergiu, pastilky na hrdlo či detské ibuprofénové sirupy. Z voľnopredajných liekov je problém s kúpou detských variantov Ibalginu či Nurofenu. Podobný problém je aj so známym protizápalovým sprejom Tantum Verde.

Čo je dôvodom výpadkov liekov?

"Na Štátny ústav pre kontrolu liečiv sa v posledných mesiacoch čoraz častejšie obracajú pacienti aj odborná verejnosť s otázkami o prerušení či zrušení dodávok liekov. Výpadky v dodávkach liekov sú stále naliehavejšou výzvou pre zdravotnícke systémy v celej Európskej únii i vo svete," uviedol Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vo vyhlásení na svojej stránke.

Čurilovci nahrávky, ako chceli zapáliť Santusovej auto, nedostanú! Ústavný súd im nevyhovel
Obvinení vyšetrovatelia NAKA Ján Čurilla a Pavol Ďurka z tímu Očistec so svojou sťažnosťou neuspeli! Prostredníctvom svojho advokáta Petra Kubinu, bývalého poradcu prezidentky Čaputovej, podali na Ústavnom súde SR sťažnosť, že obhajobe nebolo... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Medzi príčiny dlhodobej či krátkodobej nedostupnosti liekov podľa ŠÚKL patria:

  • výrobné dôvody - nedostatočné kapacity, zmeny vo výrobných procesoch, nedostatok personálu, zistené nedostatky v kvalite,
  • logistické dôvody - omeškanie vstupných surovín vrátane účinných látok, logistické a distribučné obmedzenia),
  • reexport – vyvážanie liekov do iných krajín,
  • mimoriadne situácie ako napríklad pandémia COVID-19 alebo vojenský konflikt na Ukrajine, ktoré spôsobili vyšší dopyt po určitých liekoch, a zároveň priniesli obmedzenia pri distribúcii liekov ako aj výpadky personálu pre práceneschopnosť,
  • neúčelné hromadenie liekov pacientmi,
  • nárazovo zvýšený dopyt po niektorých typoch liekov – napríklad v čase rozšírenia respiračných ochorení alebo pri výpadku konkurenčných produktov.

POZRITE v akej výške bude dôchodcom vyplatená inflačná pomoc
Dôchodcom, ktorí majú nárok na 13. dôchodok, bude dávka tento rok vyplatená aj druhýkrát. Pozrite, v akej výške dostanú dôchodcovia inflačnú pomoc. Prinášame tabuľku. Dôchodcom, ktorí majú nárok na 13. dôchodok, bude dávka tento rok vyplatená aj... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Nie sme v tom sami

Prerušenie dodávok liekov je komplexný problém, ktorý nemá jednoduché riešenie. Aj keď lieky nie sú bežný tovar a vzťahujú sa na ne určité zákonné obmedzenia a povinnosti pre výrobcov, distribútorov či držiteľov registrácie, ovplyvňujú ich zároveň aj trhové (obchodné) mechanizmy. Často sa výpadok konkrétneho lieku netýka len Slovenska, ale ide o problém celého regiónu, celej Európskej únie alebo sveta, pripomína ŠÚKL.

Výpadky liekov môžu mať podľa ústavu závažný dopad aj na pacientov. V dôsledku liekovej nedostupnosti môže dôjsť k prerušeniu liečby, neskoršiemu začatiu liečby či nutnosti nastavenia na inú liečbu.

Pripomína však, že existujú viaceré možnosti, ako zabezpečiť dostupnosť liekov pre pacientov. Farmaceuti najčastejšie využívajú generickú substitúciu – zámenu predpísaného lieku za iný liek s rovnakou účinnou látkou.

Vo výnimočných situáciách je však nemožné medikamenty nahradiť. Ako napríklad liek Enelbin 100 Retard, ktorý sa používa pri ochoreniach prekrvenia končatín a mozgu. Za tento liek neexistuje žiadna náhrada.

Murín zatĺkol posledný kliniec do rakvy gaya Ilieva
Moderátor TA3 Rastislav Iliev v priamom prenose zlyhal! Myslí si to spisovatel, publicista a dramatik Gustáv Murín. Vo svojom statuse na sociálnej sieti vytkol moderátorovi, že sa staval za akéhosi "arbitra morálky", čo je pre moderátora z hľadiska... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik