Čurilovci nahrávky, ako chceli zapáliť Santusovej auto, nedostanú! Ústavný súd im nevyhovel
19 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Obvinení vyšetrovatelia NAKA Ján Čurilla a Pavol Ďurka z tímu Očistec so svojou sťažnosťou neuspeli! Prostredníctvom  svojho advokáta Petra Kubinu, bývalého poradcu prezidentky Čaputovej, podali na Ústavnom súde SR sťažnosť, že obhajobe nebolo doposiaľ umožnené vypočuť si celé nahrávky odposluchov. Prokurátor vysvetlil prečo.

Bez kompletných nahrávok sa vraj títo „čestní ľudia,“ nemôžu brániť voči obvineniam. Podľa prokurátora je najväčšia časť nahrávok v utajenom režime pre iný prípad, pre ktorý boli aj realizované. Z obvinenia čurillovcov vieme, že sa bavili napríklad o podpálení auta vyšetrovateľky Diany Santusovej. 

Štyria vyšetrovatelia NAKA vrátane Čurillu a Ďurku, ako aj bývalý šéf inšpekcie, boli obvinení zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, respektíve marenia spravodlivosti. Podľa obvinenia mali vyfabulovať dôvody stíhania proti členom inšpekcie a Slovenskej informačnej služby. 

Policajný prezident i minister vnútra hovoria, že obvinení policajti, takzvaní čurillovci alebo Apači, majú ich dôveru. Nechali ich ďalej pôsobiť v policajnom zbore. Dochádza tak k absurdným situáciám, keď ľudí podozrivých zo spáchania zločinov vypočúvajú, zatýkajú, či obviňujú policajti, ktorí sú sami obvinení zo zločinu. Týmto chorým ovzduším je NAKA zamorená už rok. Policajný prezident Hamran hovorí o prieťahoch vo vyšetrovaní, advokát čurillovcov dokonca o predstieranom stíhaní, píše Plus7dní.

Lipšic: Gauneri nás spochybňovali vždy. Teraz majú viac priestoru
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic tvrdí, že necíti podporu zložiek, od ktorých ju očakával a tiež sa k mnohým ľuďom vyjadriť odmietol. Dodáva, že stretnúť sa s Generálnym prokurátorom mu úplne stačí raz za štvrťrok. K Dušanovi... Čítať ďalej
09 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Nechcem skončiť ako Lučanský

Inšpekcia čurilovcov odpočúvala za pomoci nasadeného agenta a ich bývalého kolegu z tímu Jána Kaľavského ešte v lete 2021. Ide o odposluchy z ich auta a pracovných priestorov. Momentálne sa Kaľavský nachádza na území Bosny a Hercegoviny, kde sa ukrýva, aby „neskončil ako Lučanský.“

„Nezačali na Slovensku zomierať aktéri kauz, ktoré vyšetruje NAKA? Balvan sa obesil, Polóny zastrelil, Böhm sa zastrelil. Mikulca našli mŕtveho akože na úteku, kvôli nemu sme falšovali úradné záznamy. Mikulcova žena potom obviňovala z jeho smrti NAKA, nuž a nejaký chlap prerazil bránu a zastrelil ju. Advokát takáčovcov Almáši náhle zomrel cestou na súd. Mne ide o život. Nechcem byť utýraný a náhodne mi oko vypadne pri kľukoch. To nechcem zažiť. Viem, čoho sme boli schopní,“ uviedol Ján Kaľavský pre Plus7dní.

Ústavný súd Apačom nevyhovel

Čurilla s Ďurkom podali 24. februára 2022 na Ústavný súd sťažnosť pre údajné porušenie ich základného práva na obhajobu, keďže nemali prístup ku kompletným nahrávkam. Žiadali, aby boli nahrávky a ich prepisy uložené do spisu. V sťažnosti uvádzali, že „citáty z predmetných zvukových záznamov proti sťažovateľom verejne používajú aj rôzne politicky činné osoby v rámci svojich tlačových konferencií a iných mediálnych vystúpení.“ Informuje o tom portál ereport.sk.

Senát ÚS SR sa uzniesol, že nie je oprávnený zasiahnuť do prípadu v tejto fáze konania. Preto sťažnosti „Apačov,“ nevyhovel.              „Ústavný súd totiž v trestnom konaní nenahrádza procesné postavenie prokurátora, sudcu pre prípravné konanie ani všeobecného súdu,“ napísal sudca Duditš.

Odkaz Čaputovej a Hegerovi: Urobili ste z MIERU zakázané slovo!
Z mieru urobili politici ako Čaputová a Heger zakázané slovo! Uviedol to vo svojom statuse líder Smeru Robert Fico. Dokonca polícia upozornila, že olania po mieri sú skrytým a významným nástrojom ruskej propagandy v Slovenskej republike. Volanie po... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Prokurátor a nahrávky

Dozorujúci prokurátor Juraj Chylo v rozhovore pre Plus 7 dní vysvetľuje, že nahrávky sa v spise nenachádzajú v celosti, keďže ešte nie sú prepísané. 

„Odposluchy policajtov NAKA boli súdom nariadené v konaní, v ktorom sa vyšetrujú podozrenia z trestného činu marenia spravodlivosti. Tento prípad začala vyšetrovať inšpekcia na základe viacerých podnetov, napríklad úradného záznamu vtedajšieho riaditeľa NAKA Branislava Zuriana,“ uviedol Chylo.

Nahrávky, ktoré slúžia ako dôkaz v trestnom konaní, vrátane prepisov týchto nahrávok, boli obvineným poskytnuté, tvrdí prokurátor. „Teda tú časť nahrávky, ktorá je podstatná pre vyšetrovanie, tú majú k dispozícii. A to nie, že je tam jedna veta vytrhnutá z kontextu. Musí byť vidieť celý kontext. Čiže aj rozhovor, ktorý predchádza dôležitému výroku, aj to, čo nasledovalo po ňom.“

Jozef Brhel vypovedal pred súdom. Aj o svojej diagnóze
V utorok sa v kauze Mýtnik postavil pred súd aj bývalý poslanec Jozef Brhel. Ten sa pokúsil očistiť z obvinení, za ktoré mu hrozí aj 15 rokov vo väzení. O čo ide v kauze Mýtnik Obžalovaní mali profitovať na štátnej zákazke, ktorú dostala firma... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Prezidentka a "naši chlapci"

Policajný prezident Štefan Hamran o čurilovcoch hovorí na tlačových konferenciách, ako o „našich chlapcoch“ a verejne sa ich zastala aj prezidentka. A tu je sporné, či by sa mala k živému trestnému konaniu zo svojej pozície vôbec vyjadrovať.

„Množstvo z nich sa už priznalo. Je nesmierne dôležité, aby táto snaha pokračovala a Slovensko sa očistilo. V tomto kontexte považujem za veľmi znepokojujúce, že podľa súdu sú vyšetrovatelia, ktorí na týchto kauzách pracujú, predmetom bezdôvodného stíhania,“ uviedla Zuzana Čaputová.

Murín zatĺkol posledný kliniec do rakvy gaya Ilieva
Moderátor TA3 Rastislav Iliev v priamom prenose zlyhal! Myslí si to spisovatel, publicista a dramatik Gustáv Murín. Vo svojom statuse na sociálnej sieti vytkol moderátorovi, že sa staval za akéhosi "arbitra morálky", čo je pre moderátora z hľadiska... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik