Novinár Farkašovský: "Hurá", naše médiá už sú, ako tie americké
18 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

"Hurá", naše médiá už sú, ako tie americké, tvrdí novinár Karol Farkašovský. Dôveryhodnosť médií v 46 krajín mapovali aj v agentúre Reuters. Slovensko sa v tabuľke umiestnilo jednu priečku pred USA. Na 45. mieste.

Dôvera v slovenské médiá klesá

"Na Slovensku i v USA dôveruje médiám iba 26 % verejnosti. Najlepšie na svete je Fínsko, kde médiám dôveruje 69 % občanov. A zrejme vedia prečo. Niet sa čo čudovať. Slovenské médiá sa v posledných rokoch odnaučili ľudí informovať. Zapáčilo sa im ľudí ovplyvňovať. A to je málokomu po chuti. Namiesto profesionality, ktorej súčasťou je objektivita, názorová pluralita, diskusia, a žurnalistická etika, prevažuje v mnohých médiách servilnosť voči záujmom štátnej moci a „oligarchických skupín“. Slovenská žurnalistika tak zmenila svoju podstatu," vysvetľuje Farkašovský.

Ako príklad - spravodajská TV

"Namiesto obsahovej kvality a dôveryhodných faktov ponúka často účelové, individuálne a komentujúce názory. Napríklad diváci Ta3 sú v nedeľných politických reláciách už opakovane svedkami moderátorských komentárov, poúčaní a dokonca verejného karhania politikov. Nepochybne, mnohí politici si to aj právom zaslúžia, ale pardon, nie od moderátorov. Moderátorovi neprislúcha pozícia – spoločenského kata, či inkvizítora," upozorňuje dlhoročný novinár. 

Uhrík vyzýva novinárov: Netancujte na hroboch nevinných obetí!
To sa nedá čítať! Podľa europoslanca Milana Uhríka slovenské médiá už nepoznajú mieru. "To zase nebudú pol roka o ničom inom písať?! Len o tom, ako je celé Slovensko homofóbne?" Pýta sa v statuse na sociálnej sieti. Aktivisti miesto... Čítať ďalej
14 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Čo je ich pracovným poslaním?

"Vážim si každého človeka bez ohľadu na to kto je, čo robí, kde býva, či aký je. Ale, pri všetkej úcte – koho zaujímajú názory moderátorov na politickú situáciu v krajine a ich intímne osobné záležitosti. Nemýlia si náhodou svoje pracovné poslanie? Alebo televízia ich využíva a cez nich chce podsúvať divákom svoje postoje? Kam to spejeme?" Pýta sa Farkašovský.

Čo teda majú robiť

"Moderátori majú moderovať. Nemajú čo ľudí ovplyvňovať subjektívnym hodnotením celospoločenských udalostí. Nič ich k tomu neoprávňuje. Oni majú profesionálne viesť diskusiu, strážiť jej vecnosť, vyváženosť, úroveň a pýtať sa politikov na to, čo zaujíma ľudí, občanov, národ. Bez toho, aby tam vnášali vlastné súdy, presvedčenie či názory. Keď tento trend Ta3 nezastaví, bude to aj s dôveryhodnosťou spravodajskej televízie stále horšie. Škoda média, ktoré doteraz v tom nezdravom mediálnom prostredí Slovenska ako-tak vyčnievalo. Táto „inovácia“ mu na reputácii u divákov iba uberá," vyjadruje Farkašovský ľútosť nad dôveryhodnosťou spravodajskej TV.

Američania majú v Európe VÝCVIKOVÉ KEMPY pre novinárov
Námestníčka ministra zahraničia USA Victoria Nuland sa v utorok 11.10. pri vypočutí v americkom kongrese priznala k ovplyvňovaniu verejnej mienky v Európe. Nuland prezradila, že USA majú v Európe výcvikové kempy pre novinárov, aby písali proti... Čítať ďalej
13 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik