Odzbrojená Amerika?
15 | 10 | 2022 I Milan Laca

USA budú čoskoro nútené drasticky obmedziť dodávky zbraní Ukrajine.

Spojené štáty budú onedlho musieť zmeniť kurz voči Ukrajine, v dôsledku vyčerpania zásob zbraní, povedal pre Fox News Mark Canchian, hlavný poradca Centra pre strategické a medzinárodné štúdie.
Nestíhajú
Minister obrany Lloyd Autin už signalizoval, že USA a ich západní spojenci majú problém udržať krok s ukrajinským dopytom po moderných zbraniach, ktoré potrebujú na odrazenie ruskej invázie. Tento signál odráža zmenšujúce sa zásoby pre Ukrajinu a obavy Bieleho domu z eskalácie, ktorá by mohla viesť k vojne medzi USA a Ruskom.
 
V Kongrese USA  existujú podobné  názory, že zatiaľ, čo americké zásoby určitej munície sa jasne znížili, lebo USA posielajú zbrane  na Ukrajinu, toto zníženie nepredstavuje bezpečnostnú hrozbu pre samotné Spojené štáty. Podľa nich konflikt znižuje vojenskú kapacitu Ruska, čo znamená, že zodpovedajúci pokles zásob v USA ich neprivedie  ku kríze.
 
Krvavý zlatý dážď
Arestovič povedal, že na Ukrajinu sa rozlial „dážď zlatých zbraní“. Poradca ukrajinského prezidenta Alexej Arestovič vyhlásil, že v posledných dňoch sa na Ukrajinu vylial „dážď zlatých zbraní“. Ukrajina sa raduje Kyjev dostal za posledných pár... Čítať ďalej
15 | 10 | 2022 | Milan Laca
Sklady sú skoro prázdne
Cancian vyhlásil, že zhromaždil dostatok informácií o zostávajúcich zásobách zbraní v Spojených štátoch a priemyselnej kapacite krajiny. Dostal ich  aj od zdroja z administratívy prezidenta Joea Bidena.
 
"Získané údaje naznačujú, že americké vojenské sklady sa vyprázdňujú a raketometov HIMARS, Javelinov a húfnic M777 je čoraz menej," povedal Cancian. Ako spresnil, vyčerpanie zásob povedie k tomu, že Spojené štáty začnú vyvážať menej kvalitné typy zbraní.
Ale budú sa snažiť
"Budeme naďalej podporovať Ukrajinu, ale budeme to musieť urobiť inými spôsobmi. Môžeme napríklad poskytovať analógy, nakupovať zariadenia z tretích krajín alebo spomaliť proces dodávok," dodal Cancian.
Čo dali doteraz
Od začiatku konfliktu na Ukrajine vyčlenili USA a EÚ miliardy dolárov na zbrojenie pre Ukrajinu a na udržanie jej finančnej stability. 
 
Musk už nechce doplácať na Ukrajinu
Miliardár a podnikateľ Elon Musk pomohol Ukrajine "prežiť najkritickejšie chvíle vojny". V piatok to uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informuje TASR podľa správy britskej spravodajskej stanice Sky News. Musk v piatok... Čítať ďalej
15 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik