Musk už nechce doplácať na Ukrajinu
15 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Miliardár a podnikateľ Elon Musk pomohol Ukrajine "prežiť najkritickejšie chvíle vojny". V piatok to uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informuje TASR podľa správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

Musk v piatok požiadal americké ministerstvo obrany, aby prevzalo na Ukrajine financovanie družicovej internetovej služby Starlink, ktorú doteraz platila jeho spoločnosť SpaceX.

"Podnikanie má právo na vlastné stratégie. Ukrajina nájde riešenie, ako udržať Starlink funkčný. Očakávame, že spoločnosť (SpaceX) bude poskytovať stabilné pripojenie až do konca rokovaní," napísal Podoľak na sociálnej sieti Twitter.

Náklady na prevádzkovanie systému Starlink na Ukrajine podľa Muska dosiahli 80 miliónov dolárov. Podľa americkej televízie CNN  časť z koncových staníc pre Ukrajinu a približne 30 percent nákladov na prenos dát zaplatili krajiny ako USA a Poľsko alebo rôzne organizácie.

Prezidentka SR a zapredané liberálne médiá: Hanbite sa!
Stredajšia tragédia, pri ktorej vyhasli dva nevinné ľudské životy rukou krutého páchateľa slúži len na vytĺkanie politického kapitálu liberálov. Ich jediným cieľom je rozpútať mediálny lynč voči akýmkoľvek politickým oponentom. Terčom útoku... Čítať ďalej
14 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

Starlink je sieť viac ako 2200 družíc na nízkej obežnej dráhe Zeme, ktorá poskytuje širokopásmový prístup na internet pre vyše 150.000 pozemných staníc na Ukrajine. Pre ukrajinskú armádu to je  kľúčový komunikačný prostriedok v boji proti ruským okupantom.

Musk na začiatku októbra otvoril na Twitteri hlasovanie o svojom návrhu "mierovej dohody" medzi Moskvou a Kyjevom. Navrhol natrvalo ponechať polostrov Krym Rusku, usporiadanie nových referend pod záštitou OSN v štyroch okupovaných oblastiach na východe Ukrajiny a neutrálny status Ukrajiny. Muskovu iniciatívu ocenil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento návrh kritizoval.

Nefňukajte! Kúpte si sviečky, zápalky, baterky a ďalší sveter!
Recept na tuhú zimu predstavil aj bývalý nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Nemci by podľa 80-ročného politika mali túto zimu prestať fňukať a pripraviť si svetre a sviečky pre prípad výpadkov elektrickej energie. Myslieť si, že štát... Čítať ďalej
15 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik