EÚ nevylučuje prerušenie bezvízového režimu so Srbskom
15 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Európska komisia v piatok uviedla, že nevylučuje pozastavenie bezvízového režimu EÚ so Srbskom, ak krajina neobmedzí nelegálnu migráciu zo svojho územia do EÚ. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

"Nemôžem to vylúčiť, ale myslím si a dúfam, že budeme mať dobrú spoluprácu," vyhlásila komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová po príchode na samit ministrov vnútra EÚ, ktorý sa zaoberal týmto problémom.      

Srbsko, ktoré ašpiruje na členstvo v EÚ, má v súčasnosti dohodu o bezvízovom styku s Európskou úniou. Nahnevalo však jej členské krajiny tým, že sa stalo základňou pre migrantov iných národností – Sýrčanov, Afgancov, Turkov, Indov, Kubáncov a Tunisanov – ktorí sa snažia dostať do EÚ.

Hoci tieto národnosti potrebujú víza do EÚ, nepotrebujú ich do Srbska, ktoré má zavedený bezvízový styk s mnohými krajinami.

Tento rok bolo doteraz zaznamenaných viac ako 106.000 nelegálnych vstupov do EÚ prostredníctvom tzv. západobalkánskej cesty, ktorá zahŕňa aj Srbsko, čo predstavuje nárast o 170 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Zmenia USA postoj k Ukrajine?
USA prudko zmenia kurz na Ukrajine v prípade ťažkých vojenských strát ich armády. Americká vláda a americká verejnosť môžu dramaticky zmeniť svoj postoj k Ukrajine po priamom zapojení armády do konfliktu a veľkými stratami, povedal publicista... Čítať ďalej
15 | 10 | 2022 | Milan Laca

Zatiaľ čo Sýrčania a Afganci majú často dôvod na to, aby požiadali o azyl v EÚ, mnohé ďalšie národnosti "treba vrátiť do svojej krajiny pôvodu," povedala Johanssonová.      

Rakúsko a Belgicko sa sťažujú, že čelia nárastu počtu žiadateľov o azyl na úrovni nevídanej od rokov 2015 – 2016, keď do EÚ vstúpilo viac ako milión Sýrčanov utekajúcich pred vojnou vo svojej krajine.

"Srbsko musí prispôsobiť svoju vízovú prax EÚ, ak sa chce stať kandidátom na vstup do nej," vyhlásila nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.      

Johanssonová po samite uviedla, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová o tejto otázke hovorila so srbským prezidentom Alexandrom Vučicom. "Dostali sme prísľub, že Srbsko zosúladí svoju vízovú politiku s našou, počnúc niektorými národnosťami, ktoré sú teraz naozaj naliehavé. Ide o občanov Tunisu, Burundi a Indie," povedala Johanssonová na tlačovej konferencii.

Pri výbuchu v tureckej bani zahynulo najmenej 22 ľudí
Záchranári v sobotu zúfalo hľadali známky života po tom, ako vytiahli 22 tiel spod stoviek metrov tvrdej skaly po výbuchu v bani v meste Amasra na tureckom pobreží Čierneho mora. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Turecký... Čítať ďalej
15 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik