Zmenia USA postoj k Ukrajine?
15 | 10 | 2022 I Milan Laca

 USA prudko zmenia kurz na Ukrajine v prípade ťažkých vojenských strát ich armády.

Americká vláda a americká verejnosť môžu dramaticky zmeniť svoj postoj k Ukrajine po priamom zapojení armády do konfliktu a veľkými stratami, povedal publicista Leon Hadar pre The National Interest. „Ak sa to stane (vojenská angažovanosť USA), Spojené štáty nakoniec utrpia straty na Ukrajine a vojaci sa vrátia do Ameriky vo vreciach na telá, môže to mať vážny dopad na verejnú mienku a Kongres,“ povedal autor.
Čo bude v Amerike...
Vstup Západu do priamej konfrontácie s Moskvou, podľa neho, rozdúcha u Američanov strach zo svetovej vojny a masívneho jadrového úderu. Veľká časť diskusií vo Washingtone a ďalších západných metropolách, sa v posledných dňoch sústredila na údajnú hrozbu ruského prezidenta  použiť jadrové zbrane na Ukrajine, v reakcii na výzvy, ktoré považuje za hlavné národné záujmy Moskvy.
 
Napriek tomu, keď uvažujeme o tomto prízraku ruského nasadenia jeho jadrového arzenálu, ktorý, ako sme varovaní, by mohol viesť ku Kubánskej raketovej kríze II, musíme pripomenúť, že globálna superveľmoc môže ochromiť malú alebo stredne veľkú mocnosť bez toho, aby sa uchýlila k použitiu jadrových zbraní. Len použitím plnej sily svojich konvenčných zbraní na Ukrajine by Rusko dostalo Washington do rovnakej situácie bez víťazstva, v ktorej sa ocitol po sovietskej invázii do Maďarska v roku 1956, keď dospel k záveru, že záchrana obete moskovskej agresie by si vyžadovala priamy vstup USA a vojenský zásah.
 
Udrite už na to Rusko!
Poľský generál Ružanský odporučil Ukrajine udrieť na územie Ruska. Miroslav Ružanský, generál poľskej armádnej zálohy, navrhol, aby Ukrajina zaútočila na Rusko, aby sa „ubránila“. Má v tom jasno „Najlepšia forma obrany je útok. Musíme vytvoriť... Čítať ďalej
14 | 10 | 2022 | Milan Laca
Vina...

Na rozdiel od našej kolektívnej historickej pamäti, jediným najničivejším bombovým náletom v histórii ľudstva nebolo odpálenie atómovej bomby Spojených štátov nad Hirošimou a Nagasaki v Japonsku, ale nálet amerického letectva  naTokio,  počas dvoch nocí v marci 1945. Tento nálet si vyžiadal odhadom 100 tisíc mŕtvych japonských civilistov a viac ako jeden milión bez domova. Na porovnanie, atómové bombardovanie Nagasaki malo za následok smrť 40 000 až 80 000 ľudí.

Vietnam a Juhoslávia

Spojené štáty a ich spojenci zhodili na Severný Vietnam počas vojny viac ako 7,5 milióna ton bômb. Americké bombardovanie nedokázalo prinútiť Severný  Vietnam podriadiť sa a spôsobilo strašné utrpenie civilného obyvateľstva. Na druhej strane, letecká bombardovacia kampaň, ktorú uskutočnilo NATO na Juhosláviu počas vojny v Kosove v roku 1999, ako aj použitie rakiet na útok na Belehrad a Prištinu, znamenali obrat v tejto vojne.  Prinútil vtedajšieho vodcu Juhoslávie Slobodana Miloševiča súhlasiť s mierovou dohodou, čo viedlo k jeho pádu.

A Putin?

Z tohto pohľadu, prečo by Putin použil jadrové zbrane pred tým, ako by použil plnú silu vzdušných síl svojej krajiny a iných konvenčných zbraní, vrátane rakiet, aby prinútil ukrajinského vodcu Volodymyra Zelenského súhlasiť s dohodou, ktorá by zabezpečila ruské záujmy? Putin by musel uznať, že je možné, že bombardovanie Kyjeva, Ľvova a ďalších ukrajinských mestských centier zloží Ukrajincov na kolená, rovnako ako americké kobercové bombardovanie Hanoja neviedlo k úplnému severovietnamskému vzdaniu sa. Ukrajina nevlastní jadrové zbrane, ktoré by mohli ohroziť globálnu superveľmoc,  akou je Rusko. Ani v najhoršom scenári z ruskej perspektívy by ukrajinské sily neboli schopné vstúpiť do Moskvy a vnútiť Kremľu politické riešenie vojny. Jedinou otázkou je, či bude mať Ukrajina vojenskú spôsobilosť a politickú vôľu prinútiť Putina stiahnuť sa z okupovaných ukrajinských území.

Zelenskyj na Deň obrancov prisľúbil víťazstvo vo vojne s Ruskom
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil v piatok - pri príležitosti ukrajinského štátneho sviatku Dňa obrancov - víťazstvo svojej krajiny vo vojne s Ruskom. "V deň 14. októbra vyjadrujeme svoju vďačnosť... každému, kto v minulosti... Čítať ďalej
14 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Amerika varovala

Prezident Joe Biden a jeho pomocníci dali Moskve jasne najavo, že ruský útok proti susedným krajinám, ktoré sú členmi NATO, by vyvolal priamu vojenskú reakciu a vyslal signály do Kremľa, že prípadné použitie taktických jadrových bômb by bolo preň ničivé. Američania zároveň vyzvali Ukrajincov, aby neútočili na ciele na území Ruska. Kremeľ však jednoznačne verí, že kľúčový most spájajúci Krym a Rusko, ktorý bol napadnutý minulý týždeň, sa nachádza na ich území.

Čo môže Amerika

Ale keďže hrozí, že vojna na Ukrajine sa rozšíri a Ukrajinci útočia na ciele v oblastiach anektovaných Ruskom, čo by mohlo spustiť ničivejšiu ruskú vojenskú reakciu, Biden a jeho spojenci v NATO sa môžu ocitnúť v pozícii, keď budú mať jedinú možnosť, ak chcú chrániť ukrajinský ľud a to priamy vojenský zásah do vojny. Ak by sa to stalo a Spojené štáty by nakoniec začali mať obete  na Ukrajine a vojaci by sa vrátili do Ameriky vo vreciach. Mohlo by to mať veľký vplyv na verejnú mienku a Kongres. Najmä ak by táto eskalácia podnietila obavy zo svetovej vojny a použitia jadrových zbraní.

Aký bude vývoj

Je možné, že Putinovou stratégiou je teraz prinútiť Bidenovu administratívu, Kongres a americkú verejnosť, ako aj európskych spojencov Spojených štátov amerických, aby sa rozhodli, či by boli ochotní riskovať priamu konfrontáciu s Ruskom na Ukrajine, alebo ustúpiť a začať vyvíjať tlak na Ukrajinu, aby sa dohodla s Moskvou.

Ukrajinci nebudú dostávať len zbrane a zásoby, EÚ rozhodla, že dostanú aj TOTO
Veľvyslanci pri EÚ jednomyseľne odsúhlasili vojenskú výcvikovú misiu pre približne 15.000 vojakov ukrajinských ozbrojených síl, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry DPA, ktorá sa odvolala na viaceré diplomatické zdroje. S návrhom novej... Čítať ďalej
14 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik